Hoppa till huvudinnehåll

Adoption

Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget och barnet får samma rättigheter som om det varit ditt biologiska barn. Eftersom en adoption är ett livsavgörande och definitivt beslut för barnet, måste samhället ställa särskilda krav på den som vill adoptera.

Om du funderar på att adoptera kan du kontakta socialtjänsten för ett första informationssamtal. Du kan ansöka som gift, registrerad partner, sammanboende tillsammans med din partner eller ansöka som ensamstående.

Därefter måste du gå en föräldrautbildning innan du skickar din adoptionsansökan till socialtjänsten som då genomför en medgivandeutredning. Utredningen fokuserar bland annat på dina personliga egenskaper, sociala förhållanden, nätverk och hälsa.

När utredningen är klar får du läsa igenom den innan den lämnas vidare till Utskottet för lärande och omsorg för beslut.

Vill du däremot adoptera en närståendes barn, exempelvis din sambos barn eller en släktings barn, ska du i stället vända dig till Värmlands Tingsrätt. Tingsrätten kan sedan ge socialtjänsten i uppdrag att utreda din ansökan om adoption.

Om du har adopterat ett barn eller om du själv är adopterad och har behov av råd och stöd är du välkommen att ta kontakt med socialtjänsten.

Dokument och länkar

Länkar till andra webbplatser

Kontakt

Socialsekreterare

Du når ansvarig socialsekreterare via kontaktcenter. Socialsekreterarna har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag.
Telefon: 0563-54 10 00

Publicering: 2020-03-09 | Ändrat: 2024-01-24
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut