Om Munkfors

Munkfors kommun ligger i hjärtat av Värmland, cirka 45 minuters bilresa norrut från Karlstad. De största tätorterna i kommunen är Munkfors och Ransäter – som båda är rika på kultur- och föreningsliv med goda friluftsmöjligheter i vår fantastiska natur.

Munkfors-Ransäter är den lilla kommunen med det stora hjärtat. Här kan du leva och verka tryggt i en kommun som ständigt strävar framåt.

Hur många invånare bor i kommunen?

Här bor cirka 3 790 invånare.

Broschyr: leva, verka, bo i Munkfors-Ransäter 

Munkarnas fors – Klarälvens mäktigaste vattenfall

Klarälvens mäktigaste vattenfall, med en fallhöjd på 17 meter, släpps fritt några gånger per år. Den gamla pilgrimsleden till Nidaros löpte genom Munkfors och gav orten dess namn. Detta turistmål är helt klart värt ett besök.

Järnhammare blev till stålsåg

På 1670-talet lade järnet grunden för kommunens näringsliv, men i dag är det stålet som är framträdande för bygden med bland annat företag som tillverkar kallvalsat precisionsbandstål, verktyg för pappersindustrin och specialhärdade sågblad. På det gamla bruksområdet, en av Värmlands bäst bevarade bruksmiljöer, finns det unika martinverket kvar samt Lilla bruket.

Personer från Munkfors

Litteraturen och musiken representeras av Erik Gustaf Geijer, F A Dahlgren och Uno Troili. Bosse Parnevik och Fridolf Rhudin står för humorn. Politikern, Tage Erlander, var statsminister i hela 23 år och kom från Ransäter. Ishockeyspelarna Thommie Bergman, Pelle Prestberg och Peter Nordström samt motorsportprofilen Janne ”Flash” Nilsson är några idrottsförebilder som fostrats här. Många konstnärer finns i bygden och mest framträdande är skulptören Bo Englund och akvarellisten Lars Lerin. Allt från kvalitativ konst till elitsport alltså.

Upplev Munkfors-Ransäter

På Ransäters Hembygdsgård, Erlandergården och Geijersgården finns det museer och minnesgårdar som speglar samhället under historiens gång. Sommartid spelas folklustspelet Värmlänningarna och evenemang som Ransätersstämman, midsommarfirandet, bälgspel vid landsvägskanten, antik- och samlarmässan, motormässan, hundutställningen och julmarknaden och mycket mer anordnas varje år. På Fridolf Rhudin-museet utspelas även Bondkomikerfestivalen sedan många år tillbaka. För den konstintresserade finns bland annat konstrundan på våren och Laxholmen – Kulturhus i Munkfors med utställningar på sommaren. Vi rekommenderar en tur på den natursköna och bilfria asfaltsleden Klarälvsbanan som sträcker sig nio mil från Karlstad via Ransäter-Munkfors till Uddeholm.

Publicering: 2016-04-26 | Ändrat: 2020-04-01
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se