Lindsborg – Munkfors kommuns vänort

Lindsborg, i Kansas USA, är Munkfors kommuns vänort/vänkommun sedan 1991.

På 1860-talet anlände cirka 100 000 svenska immigranter till Kansas och några av dessa bildade senare orten Lindsborg. Pastor Olof Olsson anses vara grundare till staden och kom ursprungligen från Sunnemo i Värmland. Än idag har cirka en tredjedel av befolkningen i staden (3 200 stycken) rötter från Sverige.

År 1991 klev borgmästaren för Munkfors kommuns vänort – Lindsborg, Don Andersson in på Munkfors kommunhus på Smedsgatan. Han undrade om inte Munkfors kunde tänka sig att bli vänort med hans stad i Kansas, USA.

Lindsborg har byggt mycket av sin turism på sina rötter från Sverige och Värmland. Därför var kontakten med fädnerslandet och Munkfors väldigt efterlängtad. Borgmästaren Don Andersson ville få en tydligare koppling  till Sverige och gärna mer utbyte med Sverige.

Framförallt var det en tydligare koppling till och utbyte med Värmland, där deras utvandrande förfäder kom ifrån, som borgmästaren ville ha.

Invånarna i Lindsborg kallar staden för ”Little Sweden”. När du går på storgatan i staden så förstår du varför ”Little Sweden” är ett passande namn!

Det är svenska maträtter på menyerna, affärerna har svenska namn och invånarna kan till och med lite svenska. Om du har tur under ditt besöka kan du även se på när anställda målar dalahästar.

Det är smått fantastiskt hur staden har byggt upp hela sin image kring Sverige och svenska traditioner.

Utbyten med Lindsborg genom åren

Det har varit många utbyten mellan vänorterna genom åren. Invånarna från vår vånort i USA har nog dock varit lite mer fligtiga. Swedish Folkdancers och Beathany College Choir har haft som ett stående inslag i utbildningen att åka till Sverige och Värmland för att uppträda och dessutom få känna på atmosfären i Sverige.

Förutom dessa skolresor så har även Scandinavian Tours anordnat resor till Sverige och vänortskommittén har kommit på besök.

Sommaren 2020 lanserade Munkfors kommun Hemesterresan till Lindsborg, en digital satsning skulle öka fysisk aktivitet och främja föreningslivet under coronapandemin. Målet var att ta sig till och från kommunens vänort Lindsborg, USA.

Publicering: 2017-09-01 | Ändrat: 2023-11-29
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut