Hoppa till huvudinnehåll

Ensamkommande barn och unga

Om du är under 18 år och har kommit till Sverige utan föräldrar eller annan laglig vuxen företrädare så räknas du som ensamkommande asylsökande barn. Det gäller även dig som av någon anledning har blivit ensam efter att ha kommit hit.

Kommunen ansvarar för att ta hand om dig

Som ensamkommande barn är det Migrationsverket som bestämmer vilken kommun du får bo i. Sedan 2009 har Munkfors kommun ett avtal med Migrationsverket om mottagande av ensamkommande ungdomar. Ungdomarna som får bo i Munkfors kommun är alltid pojkar som har fyllt minst 16 år.

Som ensamkommande barn eller ungdom har du rätt till förstärkt skydd av kommunen enligt socialtjänstlag (2001:453) eller lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga. Kommunen ansvarar för att utreda vilka behov du har och ge dig den hjälp som du behöver.

Överförmyndaren i kommunen ser till att du får en god man.

Du har rätt till sjukvård och utbildning som alla andra barn

Du som söker uppehållstillstånd har rätt till utbildning i allmän förskola, förskoleklass, grundskola, särskola, specialskola och gymnasium.

Asylsökande barn har samma rätt till hälso- och sjukvård och tandvård som alla andra barn i Sverige. Men denna rätt gäller bara så länge du är i Sverige. Du har också rätt till hälso- och sjukvård om du har varit asylsökande och hålls eller håller dig gömd.

Publicering: 2020-03-09 | Ändrat: 2020-09-14
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se