Våld i nära relation

Våld i nära relationer kan hända alla, oavsett klass, kön, etnicitet, religion, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning. Det är vanligt både bland unga och vuxna par. Socialtjänsten erbjuder insatser både för dig som är utsatt för våld och barn som bevittnar våld i hemmet.


Socialtjänsten
Telefon: 0563-54 10 00 (växel)
Socialjouren
Telefon: 073-461 43 28


Fara för liv?
Gäller det en situation där det är fara för liv, hälsa eller pågående brott – ring 112.

Du når ansvarig socialsekreterare eller handläggare via kontaktcenter. De har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag. På kvällar och helger kan du kontakta socialjouren om du:

  • misstänker att barn eller ungdomar far illa,
  • är utsatt för våld och behöver hjälp med råd och stöd eller skyddat boende,
  • har problem med missbruk eller är anhörig till någon med missbruk,
  • är i akut behov av boende med stöd eller
  • är i akut behov av ekonomiskt stöd.

Samtal med socialsekreterare

Ett samtal med en socialsekreterare kan vara ett första steg att finna en lösning för dig som är utsatt för våld. Ni pratar om vad som hänt dig, hur länge det pågått och om det finns barn med i bilden. Men den viktigaste frågan att ta ställning till är om det kan vara farligt för dig att vara kvar i relationen med den som utövar våldet?

Du kan behöva ekonomisk hjälp för att reda ut en akutsituation om du levt eller lever med den som utsatt dig för våld eller hot. Vid risk för fortsatt våld kan det bli aktuellt med ett tillfälligt boende. På så sätt blir det svårare för den som utsatt dig för våld eller hot att kunna ta kontakt. Socialtjänsten kan också hjälpa till att förmedla kontakter angående besöksförbud, olika rättsprocesser och brottsskadeersättning till dig som blivit utsatt för våld.

Stöd till föräldrar, barn och unga

Barn som upplevt våld på nära håll eller själva blivit utsatta för våld kan också behöva prata med någon utanför familjen. Därför erbjuder socialtjänsten även barnsamtal med socialsekreterare.

Fyra av tio unga har upplevt våld i en parrelation. Barn som upplevt våld på nära håll eller själva blivit utsatta för våld kan också behöva prata med någon utanför familjen. Därför erbjuder socialtjänsten även barnsamtal med socialsekreterare.

Många av de unga som blir utsatta berättar inte för sina familjer. Munkfors kommun erbjuder därför en kostnadsfri utbildning om killars våld mot tjejer och våld i unga parrelationer. Utbildningen sker i samarbete med ungarelationer.se och ger konkreta råd till föräldrar.

Utbildning: Killars våld mot tjejer och våld i unga parrelationer

Publicering: 2020-03-09 | Ändrat: 2024-07-25
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut