Elev som visat sin digitala gymnasiebiljett via sin mobilapp.

Elevresor till gymnasiet – gymnasiebiljett

Gymnasieelever som har mer än sex kilometer mellan hemmet och skolan har rätt till ersättning för dagliga resor mellan gymnasieskolan och hemmet.

I Värmland lämnas ersättningen i form av en gymnasiebiljett. Du kan välja att få gymnasiebiljett digitalt via Värmlandstrafiks app eller på ett plastkort. I första hand rekommenderar vi att du väljer att få biljetten digitalt.

Digital gymnasiebiljett

Du ansöker om digital gymnasiebiljett via vår e-tjänst som öppnar 1 augusti, höstterminen 2023.

För att ansöka måste du ha ett BankID, ett SäkerhetsID fungerar inte. Vårdnadshavare kan söka för sina barn om de inte har ett eget BankID. Kontakta din bank om ditt BankID inte fungerar.

När du har ansökt om digital gymnasiebiljett via e-tjänsten behöver du skapa ett konto hos Värmlandstrafik och lägga in dina uppgifter så att du kan ladda ner biljetten och aktivera den. Du får ett sms när din biljett kan laddas ner till appen. Biljetten aktiveras 14 augusti 2023.

I december skickas ett nytt sms ut med länken till biljetten för vårterminen 2024.

Byter du telefonnummer under läsåret måste du kontakta kontaktcenter i Munkfors kommun, för att få ett nytt sms utskickat med länk till biljetten till ditt nya nummer.

Plastkort

Det finns möjlighet till en fysisk gymnasiebiljett (plastkort) för dig som önskar. Ansökan görs i samma e-tjänst och sökande får ett mail när kortet finns att hämta i kommunhusets reception.

Handläggningstiden är upp till 14 dagar. Under tiden så betalar du dina resor till skolan själv. Du ska visa upp giltig legitimation vid avhämtningen. Hämtar en vårdnadshavare ut busskortet ska bådas legitimation kunna uppvisas.

Borttappat eller stulet kort

Om du tappat bort ditt kort eller om kortet blivit stulet, vänd dig till kontaktcenter i kommunhuset i Munkfors så spärras ditt gamla kort och du får köpa ett nytt kort för 200 kronor, kontant betalning.

Tänk på

  • Ditt buss-/ tågkort är personligt. Det betyder att du inte får låna ut ditt kort till någon annan. Tänk på att ditt buss-/ tågkort är en värdehandling, var rädd om det.
  • Har du ansökt om inackorderingsstöd/bidrag hos kommunen eller CSN och fått det beviljat har du inte rätt till buss-/ tågkort. Du kan alltså inte få både buss-/ tågkort och inackorderingsstöd.
  • Om du inte använder ditt kort, avbryter studierna, flyttar eller blir inackorderad ska du lämna tillbaka ditt buss-/ tågkort till Munkfors kommun. Du kan annars komma att bli betalningsskyldig. Kommunen har rätt att spärra kort för elev som inte längre är folkbokförd i kommunen.

Elevens ansvar

Avanmälan

Om du avbryter studierna, flyttar eller blir inackorderad ska gymnasiekortet inaktiveras genom kommunens e-tjänst.

Här inaktiverar du ditt gymnasiekort med e-tjänsten ”Avanmälan eller byte av gymnasiebiljett”

Särskild skolskjuts för elever i anpassade gymnasieskola

Elever i anpassade gymnasieskolan kan ansöka om särskild skolskjuts. Då anpassas skolskjutsen efter elevens individuella behov.

Dokument och länkar

Dokument att ladda hem

Länkar till andra webbplatser

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon: 0563-54 10 00

Öppettider:
Måndag – torsdag 08.00-16.00
Fredag 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00

Publicering: 2016-06-17 | Ändrat: 2024-03-05
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut