Hoppa till huvudinnehåll
Stockfoto

Tillsammans kan vi samverka för att motverka skadegörelse

Vi har under den senaste tiden haft stora bekymmer med nedskräpning, skadegörelse och klotter. Nu vill kommunen se krafttag mot brottsligheten.

Skadegörelse på allmänna platser kan vara farlig för omgivningen och leder till höga och onödiga kostnader för sanering och reparationer. När skadegörelsen sker på kommunala byggnader och anläggningar drabbar det skattebetalarna.

– Kommunen ser allvarligt ungdomsbrottslighet eftersom det kan skapa en otrygghet i den offentliga miljön. Det är viktigt att alla ska kunna känna sig säkra i det område vi bor i. Det krävs att hela samhället samverkar i förebyggandet mot detta, säger Johanna Granroth, lokal brottsförebyggande samordnare inom Munkfors kommun.

Det sker även mycket nedskräpning vilket även det sker på kommuninvånarnas bekostnad. Glasflaskor som krossas kan även vara en fara för bara fötter och djur.

Tips till föräldrar

Som vårdnadshavare är du viktig för att ditt barn eller ungdom ska få en trygg sommar. Genom att vara ansvars- och omsorgsfull kan du förebygga mycket.

  • Prata med din ungdom om konsekvenserna med skadegörelse och brottslighet.
  • Bestäm en tid när hen ska vara hemma och berätta att du kommer att vara vaken för att prata lite om kvällen innan hen får gå och lägga sig.
  • Ha koll på var din ungdom befinner sig och vilka hen umgås med.
  • Ha kontakt med ditt barn under kvällen. Ta gärna en sväng förbi där de ska vara.
  • Samverka gärna med föräldrar till ditt barns kompisar så att ni är fler som har koll. 

Kommunen finns också till hjälp om du har svårt att nå fram till din ungdom. Gå med i en av våra föräldragrupper, eller rådfråga en föräldrabehandlare på föräldrastöd. Tveka inte att höra av dig!

Håll uppsyn

I sann Munkforsanda kan vi alla hjälpas åt att förebygga skadegörelsen. Behovet av vuxennärvaro är stor. Fler vuxna som rör sig utomhus vid olika tider bidrar till en lugnare miljö och ökar tryggheten.

Håll uppsyn när du är ute. Säg gärna ifrån om du blivit vittnet till skadegörelse eller annan brottslighet. Du kan också gå med i en förening som Nattövervakarna som agerar vara ögon och öron åt polisen.

Skadegörelsebrott regleras i 12 kap. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse upp till två år. Vid pågående skadegörelse, då ska man ringa 112. Är det så att du upptäcker något har hänt tidigare kan du ringa 114 14, eller anmäla via polisen.se.

– Vi hör ofta från kommuner att skadegörelsen är stor, men tyvärr harmoniserar det sällan med antalet anmälda brott. Det är viktigt att det anmäls, även om det inte finns någon misstänkt, Caroline Eriksson, kommunpolis i lokalpolisområde Torsby.

Ser du något som har skadats kan du även rapportera in det i vår e-tjänst Rapportering brottsförebygande. På så sätt får vi reda på det och kan ersätta det som skadats. Här kan du även rapportera in annan brottslighet. Tjänsten ska inte ersätta polis, utan vara ett verktyg där vi som kommun kan få en överblick och indikationer på hur vi ska lägga upp vårt brottsförebyggande arbete.

Dokument och länkar

Länkar på munkfors.se

Länkar till andra sidor

Kontakt

Föräldrastöd

E-post: foraldrastod@munkfors.se
Telefon: 0563-54 12 91

Publicering: 2024-06-20 | Ändrat: 2024-06-25
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut