Hoppa till huvudinnehåll

Studie- och yrkesvägledning

Studie- och yrkesvägledare hjälper dig att planera dina studier och är ett bollplank inför kommande studier och yrkesval.

Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig gärna att hitta rätt i det stora utbudet av utbildningar eftersom det kan vara svårt att hitta rätt och välja.
Du kan få rådgivning av studie- och yrkesvägledaren gällande val till högstadiet, val till gymnasiet och gymnasiesärskolan samt val av vuxenutbildning.

Studie- och yrkesvägledning på högstadiet

Studie- och yrkesvägledaren börjar redan i årskurs sju att hjälpa dig som elev att lära känna dig själv och dina förmågor. Målet är att lägga grunden till ett självständigt val. Detta innebär att bli medveten om dina styrkor och utvecklingsområden, intressen och möjligheter. 

Årskurs 7

I årskurs sju arbetar studie- och yrkesvägledaren tillsammans med eleven för att utveckla intresset för vem eleven är. Vi arbetar med självkännedom, normer, branscher & yrken samt frågor om genus i arbetslivet.  

Exempel på frågor som eleverna får svara på är: 

Kan en vetenskapsman vara en kvinna?
Varför heter det sjuksköterska och inte sjukskötare?
Kan snickarens son bli advokat?
Kan advokatens dotter bli bilmekaniker? 

Att välja enligt omgivningens förväntningar kallas social reproduktion och kan innebära begränsningar i valprocessen. Studie- och yrkesvägledaren lyfter också etniska perspektiv, hur påverkas valet av vår kultur?   

Eleverna arbetar även med en uppgift som kallas nätverksintervju där de får ökad självinsikt och insikt i hur hen omfattas av sin omgivning samt får förståelse för vad nätverk är. De jobbar med uppgiften innan de ska ut på ”skuggdag” (praodag).

Årskurs 8

Eleverna arbetar vidare med att lära känna sig själv och att medvetandegöra hur yttre faktorer påverkar val som de gör. Eleverna arbetar med uppgifter kopplade till handlingsplanen ”självkännedom” där eleverna fortsätter lära sig att  sätta ord på hur hen är som person samt vilka egenskaper/styrkor hen har.
I årskurs åtta kopplar vi ihop vägledningen med arbetsmarknaden och hur föränderlig arbetsmarknaden är.

Under årskurs åtta har eleverna obligatorisk prao. Prao är en slags praktik där eleven får komma till en arbetsplats och syftar till att ge eleverna konkret erfarenhet av yrket och arbetslivet.  I åttan har eleverna prao en vecka på höstterminen och en vecka på vårterminen, totalt 10 dagar.

Årskurs 9

I vägledningen för årskurs nio får eleverna lära sig att kritiskt granska information. Det fria skolvalet innebär att eleverna får reklam från många skolor som vill ha dem som elever (kunder). Som 15-åring är det svårt att avgöra vad som är information och vad som är marknadsföring. Studie- och yrkesvägledaren arbetar med att synliggöra skillnaden och att få eleven att se bakom fina broschyrer och löften.

I september får alla klasser information om gymnasieskolan, tidsplan, ansökningsprocessen, öppet hus, gymnasiemässor med mera. Föräldrar får samma information under sina respektive klassmöten där studie- och yrkesvägledaren deltar.

De individuella elevsamtalen för årskurs 9 påbörjas tidigt under höstterminen.

De elever som identifierats ha särskilda behov av vägledning kan erbjudas flera samtal inför gymnasievalet.

I årskurs nio har eleverna prao en vecka på höstterminen, totalt fem dagar.

Val inför gymnasiet

Information om gymnasievalet får du redan i årskurs 8 på högstadiet. I årskurs 9 får alla elever information och personlig vägledning om olika program och kurser för att kunna välja och fatta beslut om kommande studier på gymnasienivå.

När du ska fatta beslut om ditt studie- och yrkesval (eller andra viktiga frågor i livet!) är det viktigt att du har

  • kunskap om dig själv (vem är jag? vad vill jag?)
  • kunskap om alternativen (vad finns det att välja på?)
  • kunskap om hur du väljer (hur bestämmer jag vilket alternativ som är bäst för mig?)

För att komma till klarhet i de här frågorna kan du arbeta tillsammans med din studie- och yrkesvägledare. Vägledning är en process som hjälper dig att se dina värderingar och vad som är viktigt för dig.

Du kan ställa frågor till dig själv för att bli klar över hur du väljer bäst. Till exempel:

Vem är jag?
Vad är jag duktig på?
Vad vill jag lära dig?
Vad är lätt eller svårt för mig?
Vad vill jag jobba med så småningom?

För att ditt val ska bli så genomtänkt som möjligt, är det bra om du vet mycket om dig själv. Så ta dig tid och fundera!

Val inför gymnasiesärskola

Den 4-åriga gymnasiesärskoleutbildningen ska ge eleven en bra grund för sysselsättning efter examen och den ska även hjälpa eleven att träna på att bli självständig i sin vardag. Gymnasiesärskolan är öppen för elever som har en intellektuell funktionsnedsättning eller har en förvärvad hjärnskada och därför inte har möjlighet att nå gymnasieskolans kunskapskrav.

Elever som är mottagna i gymnasiesärskolans målgrupp kan söka till gymnasiesärskolans program som är en frivillig skolform och är öppen för elever vars skolplikt har upphört.

Mottagningsansvarig i Munkfors kommun fattar beslut om eleven tillhör målgruppen för gymnasiesärskolan. Beslutet ska föregås av en utredning som innehåller pedagogisk, social, medicinsk och psykologisk bedömning. Utbildningen måste påbörjas senast vårterminen det år som eleven fyller 20 år och skolplikten har upphört.

Inför val till gymnasiesärskola

Under vårterminen i år 8 träffar elever i grundsärskolan mottagningsansvarig för särskolan och skolans SYV för ett vägledningssamtal kring val till gymnasiesärskolan.

Nationellt program

Det finns nio (9) nationella yrkesprogram att söka och eleven kan läsa mer om varje program på Skolverkets hemsida. Efter avslutad utbildning får eleven en gymnasiesärskoleexamen med 2500 poäng som redogör för elevens gymnasiesärskolearbete, vilka kurser och fördjupning i yrkesinriktning som eleven har genomfört.

Individuellt program

Utbildning vid ett individuellt program ska erbjudas elever som inte klarar kunskapskraven och undervisningen för ett nationellt program. Utbildningen är 4-årig och istället för kurser läser eleverna ämnesområden och får intyg istället för betyg.

För att kunna söka till ett individuellt program måste hemkommunen godkänna detta med ett intyg som mottagningsansvarig för särskolan beslutar om.

Efter avslutad gymnasiesärskoleutbildning kan eleven ansöka om vidare studier vid Särskild utbildning för vuxna eller till en folkhögskola. Gymnasiesärskolan ger inte behörighet till att söka till högskola och universitet.

Läs mer om Särskild utbildning för vuxna på Skolverket.se

Dexter -webbplatsen för ansökan till gymnasiet

Från och med antagningen till hösten 2010 räknas hela Värmlands län som ett samverkansområde. Det innebär att alla Värmlandselever kan söka till årskurs 1 på samtliga nationella program som erbjuds i Värmlands län.

Uförlig information om hur du gör för att söka till gymnasiet med Dexter och vilka skolor och program i Värmland som du kan söka till finns på webbplatsen elevantagningen.se.

Dexter är den webbplats där du gör din ansökan till gymnasiet. I början av januari skickas användarnamn och lösenord för gymnasieantagningen ut till alla som kan söka vidare till gymnasiet.

Personlig skolinformation via Dexter

Som vårdnadshavare till en elev under 18 år får du en egen inloggning till Dexeter, där du kan följa ditt barns skolgång. Från och med myndighetsdagen är det endast elevens inloggning som gäller. På Dexter finns till exempel:

  • Min klasslista/grupplista med adress och telefonnummer till alla elever och lärare
  • Min frånvaro
  • Mitt schema
  • Mina omdömen
Vuxenutbildning

Läs det du är intresserad av! Boka tid för personlig vägledning. Studie- och yrkesvägledaren hjälper dig gärna att hitta rätt, utbudet av utbildningar är enormt och det kan ibland vara svårt att hitta rätt och välja.

Exempel på vanliga frågor som studie- och yrkesvägledaren kan hjälpa dig med

  • Vilken utbildning passar just dig?
  • Var finns utbildningen?
  • Hur gör man när man söker?
  • Kan man få några bidrag?

Välkommen att ta kontakt med din studie- och yrkesvägledare.

  • Vad är studielån?

Dokument och länkar

Länkar till andra webbplatser

Länkar till andra webbplatser – gymnasiet

Länkar till andra webbplatser – vuxenutbildning

Kontakt

Har du frågor och funderingar kring utbildningar, yrken eller val är du välkommen att kontakta Munkfors kommuns studie- och yrkesvägledare.

Studie- och yrkesvägledare (gymnasiet)

Karin Pihlström
Telefon: 076-109 57 75
E-post: karin.pihlstrom@edu.hagfors.se

Studie- och yrkesvägledare (komvux)

Viktoria Hedelin
Telefon: 070-360 72 70
E-post: viktoria.hedelin@edu.hagfors.se

Publicering: 2016-02-05 | Ändrat: 2023-02-14
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut