Hoppa till huvudinnehåll
På rundvandringen fick kommunens representanter också träffa några av de anställda i produktionen. Från vänster Urban Karlsson (c), Petra Bachmann personalchef voestalpine, Lina Hult voestalpine, Hans Jacobsson vd voestalpine, Jeanette Thyberg voestalpine, Mathias Lindquist kommunalråd och Björn Svantesson kommunchef, (bakom kameran Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef).

Stålindustrin med över 350 års brukshistoria

Företagsbesök hos voestalpine Precision Strip AB, eller ”jala” som industrin så länge kallats i folkmun, av människorna i bygden. Här kan man stoltsera med en imponerande industrihistoria.

Idag sker stålproduktionen under namnet voestalpine Precision Strip och är en av världens ledande tillverkare av kallvalsat precisionsbandstål. Företaget i Munkfors är en del av den österrikiska storkoncernen voestalpine AG med 500 bolag på fem kontinenter. Av koncernens 50 000 anställda finns 287 i dagsläget, i Munkfors. Sedan lång tid tillbaka har voestalpine också ett säljkontor i Karlstad.

Efter att sågstålet försvann till Österrike har en renodling av verksamheten i Munkfors skett. Numera produceras endast kallvalsat ultratunt bandstål som återfinns i rakhyvlar, kylskåpskompressorer, fjädringskomponenter inom fordonsindustrin och skalpeller inom kirurgin, för att nämna några exempel. USA och Kina är två stora marknader för export.

Investeringar och personalens betydelse

Hans Jacobsson, vd och Petra Bachmann peronalchef berättar under företagsbesöket om personalens stora betydelse och värde för produktion och precision i tillverkningskedjan. Att de också ska trivas och känna trygghet i sina jobb.
Positivt är att koncernens ägare i Österrike satsar på investeringar och har stort förtroende och tilltro när det gäller Munkfors produktion, vilket är viktigt för industrins tillväxt.

I företagsbesöket ingick också en rundvandring genom hela industrin, där kommunens representanter: Kommunchef Björn Svantesson, kommunalråd Mathias Lindquist, Urban Karlsson (c) och turism- och näringslivschef Birgitta Svensson fick se ta del av allt från produktion till packning.

Kommunen tackar för ett intressant och kunskapsgivande besök.

Publicering: 2024-04-11 | Ändrat: 2024-04-11
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut