Hoppa till huvudinnehåll

Spännande visning av industri och pågående utbyggnation hos Swedev

Passerar man näsets industriområde i Munkfors, är det svårt att missa byggnationen som pågår vid Swedev. Här bygger man ut lokalerna med 1000 kvm. När vi från kommunen kom på besök fick vi en förhandstitt på det som snart ska stå klart.

Mycket har hänt sedan vårt senaste officiella företagsbesök hos Swedev. Pernilla Melén, tidigare vd på Munkforssågar finns numera, sedan 2020 som vd på Swedev. Det är hon, tillsammans med Kvalitet- och utvecklingschef Mats Björkegren som leder oss runt på en rundvandring i industrin. Mats som faktiskt för övrigt var den allra första som anställdes i företaget 1985.

Tillverkning

Vad tillverkar man då hos Swedev kanske du undrar. Jo här tillverkas så kallade raklar. Ett verktyg som används inom förpackningsindustrin för att skrapa av överbliven tryckfärg. 99,5 procent av produktionen går faktiskt på export. Swedevs försäljnings- och distributionsnätverk täcker mer än 85 länder över hela världen.

Jobbar med miljö- och hållbarhet

Att hela tiden sträva efter och jobba för en mer hållbar produktion är en självklarhet inom hela organisationen.


– Vi har tittat mycket på hur vi kan förbättra både arbetsmiljön och hur vi kan minska påverkan på miljön i stort. Vi har exempelvis anställt en process- och produktutvecklare, Mikael Granqvist som redan gjort stora insatser i hållbarhetsomställningen, vilket resulterat i att företaget nu ligger i framkant på vissa områden. Med en stark position på marknaden är det viktigt att utveckla hållbar teknik. att tillhandahålla högkvalitativa lösningar för alla krav, oavsett tryckproblem som vi är kända för, berättar Pernilla.

Smarta lösningar

När vi får följa hur tillverkningsprocessen går till, imponeras vi hela tiden av hur många smarta lösningar det finns i produktionen. Och så viktiga alla personer är som arbetar i produktionskedjan, för att företaget ska kunna hålla den höga kvaliteten på sina produkter.

Tack för ett väldigt intressant företagsbesök och det ska bli spännande att också se den nya byggnationen när den står helt klar också. Vi kanske kikar in en liten sväng då också av ren nyfikenhet nu när vi fått tjuvkika…

Med på företagsbesöket denna gång var:
Kommunchef Jan-Olof Appel, kommunfullmäktiges ordförande Pia Falk, förtroendevald (c) Urban Karlsson och turism- och näringslivschef Birgitta Svensson


Publicering: 2022-11-30 | Ändrat: 2023-01-30
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut