Hoppa till huvudinnehåll

Prao, inspiration, besök hos industrier och Framtidsforum inför gymnasie-/yrkesval

Det har varit en händelserik vecka för speciellt eleverna i årskurs 9 på Forsnässkolan. Prao-vecka, företagsbesök, inspirationsföreläsningar och Framtidsforum.

Besök hos industrierna och prao

Sedan 2011 har elever i årskurs 8 på Forsnässkolan besök våra företag i kommunen, främst industrin. Ifjol inleddes en samverkan med Hagfors kommun kring ”Industrinatten”. En satsning där både årskurs 8 och 9 är ute på företagsbesök. Syftet med besöken är att ungdomarna ska få en inblick i hur det ser ut på industrierna, vad som tillverkas och vilka jobb som finns, inför deras kommande gymnasie/yrkesval.

Den här veckan har årskurs 9 mixat egen valda prao-dagar med företagsbesök och yrkesinspiration. Även årskurs 8 har varit ute på besök hos företag.

Yrkesinspiration, föräldramöte

Det är kommunens näringslivschef Birgitta Svensson som tillsammans med skolan planerat veckan.
På yrkesinspirationen fick niorna lyssna till entreprenören Helena Lindqvist Olsson som driver HeLiO Juridik, universitetsstudenten Tess Nilsson samt tre unga grabbar som alla gick på industriprogrammet och nu jobbar inom stålindustrin i Munkfors.

Dagen avslutades med ett trevligt föräldramöte där uppslutningen var god med engagerade föräldrar.
På plats från skolan fanns rektor Linda Falk Andersson och studie- och yrkesvägledare Viktoria Hedelin.

Årskurs 9 på Framtidsforum

Veckan innehöll även ett besök på Framtidsforum/mässan på Älvstranden Bildningscentrum i Hagfors, där niorna bland annat fick möjlighet att träffa företagsrepresentanter från olika branscher samt möta driftiga unga gymnasieentreprenörer (UF-företag).

Vi vill rikta ett stort tack till alla företag som tog emot elever och lärare samt ni som ställde upp på yrkesinspirationen och delade med er av erfarenheter och tips. Otroligt värdefullt och viktigt att niorna fick denna möjlighet att lyssna på olika vägar till utbildning och yrken.

Publicering: 2023-10-27 | Ändrat: 2023-10-27
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut