Hoppa till huvudinnehåll

Plura och Tina Ahlin ställer ut sin konst på Laxholmen Kulturhus 2023

– Redan nu ser vi fram emot sommaren 2023 och en ny spännande kultursommar i Munkfors där vi även nästa år välkomnar två speciella gästutställare. ”Kändisar som är kända för något annat än konsten”. Plura och Tina har båda två tidigare medverkat i Göran Samuelssons välkända Packmopedsturné som med sitt 30-årsjubileum avslutades i somras. Båda har under lång tid tillbaka faktiskt ägnat sig åt måleri vid sidan av sitt artisteri, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef samt ansvarig för Laxholmen Kulturhus i Munkfors.

Per PLURA Jonsson- målar som han skapar låtar

Legendar inom artisteriet som låtskrivare, sångare, gitarrist och författare. Många känner igen honom från sin medverkan i bandet Eldkvarn, som han även var med och grundade. han har också synts till en hel del i tv-rutan, bland annat Pluras kök, Pluras Paradis, Så mycket bättre, Stjärnornas stjärna med mera.
Passionen för matlagning är väl känt sedan matlagningsprogrammen men han är också en hejare på penseldrag och måla. Det kanske det inte är lika många som vet. Han har målat så länge han kan minnas.

– Jag målar förresten ungefär som jag skriver låtar. Jag vet inte vad det ska bli, utan sätter pennan/penseln till pappret och ser vad som händer och i bästa fall hamnat man i ett tillstånd som varar i flera dagar, veckor eller den tid det tar att få målningen klar, berättar Pluta själv.

Tina Ahlin- älskar känslan att försvinna in i en fantasivärld

Pianist, sångerska, munspelare och kompositör sedan 30 år tillbaka. Genom åren har Tina samarbetat med en rad kända namn såsom Hasse Alfredsson, Robert Broberg, Lisa Nilsson, Olle Adolphsson för att nämna några. Hon samarbetar även årligen med körer, orkestrar och storband. 2013 startades också ett samarbete med Orsa Spelemän som pågår än. Hon har varit programledare i en serie uppskattade musikmöten i SVT, släppt grammisnominerade soloskivor och hon har gett ut två böcker. 2021 fick Tina SKAP:s Taube stipendium och våren 2022 Tage Danielsson vänners stipendium.

– Jag började måla en sommar för 25 år sedan när jag bodde själv ute på en ö i tre månader. Behövde komma bort lite, så jag och min labrador tillbringade denna tid i ett gammalt torp från sekelskiftet. Där satte jag igång med oljan och penslarna. För mig är det total frid att måla. Timmarna går, samtidigt som tiden står stilla. Jag har aldrig målat för någon annan än mig själv, älskar känslan att försvinna in i en fantasivärld, nya dimensioner och dagdrömmerier. Så beskriver Tina sin målarlust.

TonArt är titeln på utställningen 2023

Likt tidigare år kommer konstnären och poeten Hans Westlund samordna den populära utställningen och
snart kommer också övriga medverkande konstnärer och kulturarbetare i temautställningen presenteras.
Där finns det också en hel del överraskningar.

( Foto Plura: Sara Mac Key, Foto Tina Ahlin: Emrik Jansson )

Publicering: 2022-10-26 | Ändrat: 2023-01-30
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut