Hoppa till huvudinnehåll

Petter Hjerpe årets Bo Englund stipendiat

För sjätte året i rad delades Bo Englund stipendiet ut till någon som gjort en insats för Munkfors kommun. Stipendiet instiftades 2017 gemensamt av skulptören Bo Englund och Munkfors kommun.


Kommunfullmäktige antog 25 oktober nomineringen av mångkulturella Petter Hjerpe och priset delades ut vid kommunfullmäktige möte den 29 november.
Stipendiet är på 10 000 kronor och därtill medföljer också en statyett, speciellt skapad för ändamålet av Bo Englund själv, diplom och blommor.

En hyllning till Munkfors

Tanken som Bo Englund hade med stipendiet från början var som han själv uttryckte det ”En hyllning till sin födelseort Munkfors”. Framledes finns förhoppningen att man kan fortsätta att dela ut stipendiet, från kommunens sida som en hyllning till Bo Englund, som tyvärr gick bort för en kort tid sedan, 93 år gammal, boende i Strängnäs. Bo har sett till att Munkfors hamnat på den kulturella kartan för största enskilda donation av offentliga skulpturer i landet.

Motiveringen till årets stipendiat

Bo Englund hann faktiskt själv vara med och nominera Petter Hjerpe till årets stipendiat, vilket känns fint.
Motiveringen i sin helhet lästes upp av kommunstyrelsens ordförande Pia Falk vid utdelningen och lyder:

”Årets stipendiat är kulturellt mångfacetterad, en naturbegåvning när det gäller skapandet både i sitt måleri samt inom musiken. Han tog Munkfors ut i Europa musikaliskt och han tog Laxholmen kulturhus besökare med storm, som konstutställare 2022. En värdig mottagare av Englund stipendiet.”

Stort grattis Petter Hjerpe.

Publicering: 2022-11-30 | Ändrat: 2022-11-30
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut