Hoppa till huvudinnehåll

På besök hos Skildra Storytelling Studios

Spännande projekt pågår kring Munkfors bruks historia. På kommunens besök hos Skildra, fick vi testa en häftig VR-upplevelse samt veta mer om deras projekt och verksamhet.

Föreningen Skildra Värmland men också som företaget Skildra Storytelling Studios arbetar de med att bevara, återberätta och modernisera gamla sagor och sägner. Det görs genom digitala produktioner och innovationsprojekt.
Sedan 2 år jobbar tillbaka, jobbar i dagsläget 7 personer med utgångspunkt från ”Gamla Kvarnen” i Munkfors. Deras vägar korsades i Folkhögskolan i Hjo, där flera studerade Concept Art & Illustration, en konstnärlig och yrkesorienterad utbildning. En utbildning anpassad för de som vill arbeta med design och bildskapande, i framför allt spel- eller filmindustrin.
Det gemensamma intresset förde gruppen samman och de hamnade sedan i Värmland. Det har vi nog Skildras initiativtagare Samuel Nilsson att tacka för.

Sagor och sägner

Initiativet till Skildra togs redan 2018 när Samuel var 19 år. Han började då bevara sin egen hembygds berättelser och förmedla dem digitalt. Resultatet av projektet blev den animerade filmserien Ekshärad i Sagor & Sägner. Den kom att bli vida viral och uppskattad runt om i Värmland, både av privatpersoner och värmländska skolor som pedagogiskt undervisningsmaterial.

Bevara och digitalisera


Att den värmländska berättartraditionen och kulturarvet är viktig att bevara och tillgängliggöras för framtiden håller nog de flesta med om. Vad krävs då för att tillvarata all information som behövs?

– Genom att ”tanka av” dessa personer som sitter inne med kunskap kan vi se till att berättelserna som format en plats och dess människor, bevaras. Historien kan på så sätt leva vidare för kommande generationer, säger Samuel.

Det görs i såväl muntlig som digital form. Framför allt omfattar verksamheten bevarande-insatser av lokala plats- och personhistorier, arrangemang och berättar aktiviteter. Insatserna är riktade till barn och unga, äldre och turister men också projekt- och kunduppdrag i form av rörliga illustrationer, filmer, spel och VR-upplevelser.

Projekt Stålkraft-Gamla bruket Munkfors

Skildras pågående projekt Stålkraft, är en uppkommande VR-upplevelse där besökare till Gamla Bruket kommer kunna utforska Munkfors bruksmiljö som den såg ut för cirka 100 år sedan.
Det är ett Leader 7-sam projekt med stöd från Riksantikvarieämbetet.

Projektet omfattar hela Munkfors bruk och ger besökare en förstahands insikt i hur den tidens ståltillverkning gick till i Munkfors. Det ger även en inblick till hur livet på bruket kunde ha sett ut. Projektet väntas bli klart för visning i juli 2024.

Kommunens representanter fick en förhandstitt av det pågående arbetet och fick testa på VR-upplevelsen. Det vi fick se av bruksområdet var redan fantastiskt återskapat och vi ser med spänning fram mot det digitala slutresultatet.
Tack för att vi fick komma och hälsa på i studion.

Publicering: 2024-02-16 | Ändrat: 2024-02-19
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut