Hoppa till huvudinnehåll
Foto: MSB

Öva din krisberedskap under Beredskapsveckan 2023

Med syfte att sprida information om vad privatpersoner kan göra vid en samhällskris anordnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, samt regionala och lokala aktörer årligen Beredskapsveckan. Årets vecka har tema Öva! och genomförs 25 september–1 oktober.

Beredskapsveckan, tidigare Krisberedskapsveckan, är en nationell kampanj som ska stärka beredskapen och göra fler människor medvetna om vad det innebär att vara förberedd om en samhällskris uppstår.

Kampanjen genomförs tillsammans med bland andra kommuner och frivilligorganisationer. Under veckan anordnar länets aktörer en rad aktiviteter och utställningar om vad du till exempel behöver i din egen krislåda hemma.

Föreläsning: ”Hur beredd är du om krisen kommer?”

Lär dig mer om hemberedskap! På onsdag kommer representanter ifrån Civilförsvarsförbundet till Munkfors bibliotek för att prata om hur du bäst förbereder dig för om krisen eller kriget kommer.

Datum: Onsdag 27 september
Tid: 13.00-14:00
Plats: Munkfors bibliotek
Pris: Gratis

Så kan du öva

Många hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egenberedskap inför kriser och krig. Vi tror att enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det. Därför är årets tema Öva!

Om samhället hamnar i kris ska de som kan klara sig i en vecka utan samhällets hjälp, det är målet med god hemberedskap.

Med årets tema i åtanke har MSB skapat en utmaning som kallas Sju dagar, på deras webbplats kan du anta utmaningen och se hur du går till för att förbereda dig och de i din omgivning.

Följ Munkfors kommun på Facebook, där kommer vi gå ut med en utmaning per dag, eller få alla sju utmaningar samtidigt på msb.se.

Låt även dina barn öva!

I en länsgemensam arbetsgrupp har Barnens beredskapsbingo tagits fram. Den består av en bingobricka på 9 rutor där barnen uppmanas, med hjälp av en vuxen, att öva sin beredskap i olika moment kopplat till mat, värme, vatten, kommunikation och övrigt. Målgruppen är förskoleklass till årskurs 6.

Barnens beredskapsbingo finns tillgänglig att ladda ner nedan eller att hämta på Munkfors bibliotek.

För de äldre eleverna (högstadiet och gymnasiet) finns MSB:s material Klara lärare med lektionsidéer på temat beredskap för kris och krig.

Under onsdagen kommer Räddningstjänsten Karlstadsregionen finnas i en monter på fritidsgården vid Forsnässkolan mellan klockan 15.00-18.00.

På fritidsgården kan ungdomar träffa Räddningstjänsten och prata egenberedskap.

Var: Fritidsgården
När: Onsdag 27 september
Tid: 15.00-18.00

Dokument och länkar

Dokument

Länkar till andra hemsidor

Publicering: 2023-09-22 | Ändrat: 2023-09-26
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut