Hoppa till huvudinnehåll

Munkfors kommun invigde uteklassrum

Värmlands tredje uteklassrum invigdes i Munkfors under måndagen.

Forsnässkolans nya uteklassrum invigdes med pompa och ståt under måndagen. Istället för en traditionell invigning med bandklippning fick eleverna Milia Nilsson och Arvin-Lo Öjes det hedersamma uppdraget att såga sig igenom en trästock under tiden som de blev flitigt påhejjade av sina kamrater.

– Nu får 300 elever i årskurs 4-9 får möjlighet till undervisning utomhus tillsammans med sina lärare. Forskning visar att en växelvis undervisning mellan inomhus och utomhus är en bra kombination som har positiv påverkan på koncentration, inlärning och motorik, säger Anna Grenholm, verksamhetschef för service och initiativtagare till projektet.

Kommunalråd Mathias Lindquist (S) fick äran att avslöja namnet på kommunens senaste mötesplats, nämligen Forsnässtugan.

– Att kommunen verkar aktivt för att hitta nya, spännande undervisningsformer är positivt för både elever och lärare. Initiativet går hand i hand med kommunens vision om tillgängliga utemiljöer och attraktiva skolmiljöer, säger Mathias.

Skydd mot väder och vind

Klassrummet ligger i nära anslutning till Forsnässkolan. Väggar och tak ger skydd för både väder och vind. I mitten av rummet finns en mysig eldstad som omges av sittbänkar med plats för 50 barn.

Utemiljön som pedagogiskt rum

Uteklassrummet är en del av Luften är fri, ett projekt som ska få fler människor att nyttja friluftsliv och öka medvetenheten om friluftslivets värden. För att förverkliga sin idé tog Anna hjälp av Jens Meyer, regionsamordnare för Skogen i skolan i Värmland.

– Att Munkfors kommun satsar på utomhuspedagogik gynnar skolutvecklingen med det stärker även kommunen som arbetsgivare, säger Jens som har utvecklat konceptet för uteklassrum.

Publicering: 2021-10-27 | Ändrat: 2021-10-27
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut