Hoppa till huvudinnehåll

Munkfors kommun är redo att ta emot ukrainska flyktingar

Människor är på flykt på grund av kriget i Ukraina. Munkfors kommun har god beredskap och är redo att hjälpa till vid ett eventuellt flyktingmottagande.

– Erfarenheterna från flyktingkrisen 2015 har förvaltats väl i våra verksamheter. Vi har en god beredskap och kan snabbt sätta upp en trygg organisation där vi skapar de bästa möjligheterna för att kunna möta nya invånare, säger Jan- Olof Appel, kommunchef.

Vi är redo

Än så länge är det svårt att säga i vilken omfattning människor kommer att söka sig till Sverige och Värmland för skydd. Just nu pågår ett intensivt arbete i kommunens verksamheter för att förbereda ett eventuellt mottagande av flyktingar som flyr Ukraina.

– Vi är på tå och redo att hjälpa till när det behövs. Igår meddelade vi Migrationsverket att vi kan ställa iordning 49 evakueringsplatser i kommunal regi. I nuläget finns det 20 tomma lägenheter i olika storlekar på Smedsgatan i centrala Munkfors, säger Anna Falk, verksamhetschef för lärande och stöd.

Vi följer utvecklingen

Munkfors kommun omvärldsbevakar och följer händelseutvecklingen i Ukraina. Ledningsgruppen träffas regelbundet och samverkar med andra myndigheter och organisationer.

Vill du hjälpa till?

Just nu är det många som hör av sig till kommunen med frågor om hur de ska göra för att kunna hjälpa till. Arbetet med att ställa iordning lägenheterna på Smedsgatan pågår för fullt och det finns ett stort behov av inredning för att kunna skapa trygga tillfälliga hem.

– Viljan att hjälpa människor i nöd stor. Munkforsandan är stark och den blir extra tydlig i situationer som denna när vi alla behöver gå samman och hjälpas åt. Vi har tagit fram en lista på saker som vi behöver just nu om allmänheten är intresserad av att skänka, säger Anna Falk.

Vi behöver följande:

  • Madrasser, cirka 20 stycken
  • 10 köksbord och 49 stolar
  • Gardiner (enfärgade, neutrala färger)
  • Soffor, fåtöljer och bord
  • TV

Kan du skänka och köra ut något av ovanstående till Smedsgatan? Välkommen att kontakta:

Boendesamordnare Lena Prestberg
Telefon: 0563-54 11 78
E-post: lena.prestberg@munkfors.se

Övrig insamling

Att skänka pengar till etablerade hjälporganisationer, som Röda korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser eller UNHCR är ett viktigt sätt att bidra. Branschorganisationen Giva listar organisationer som är på plats i Ukraina eller som på annat sätt hjälper drabbade. Här finns den.

Rådet till dig som vill samla in kläder eller saker och skicka till Ukraina eller till flyktingar i Ukrainas grannländer är att endast göra det om du är säker på att det är saker som behövs och som har en mottagare. Störst nytta gör du om du skänker pengar direkt till etablerade hjälporganisationer eller skänker till lokala second hand-butiker.

Publicering: 2022-03-11 | Ändrat: 2022-03-11
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut