Hoppa till huvudinnehåll

Munkfors firar demokratin 100 år

I år fyller demokratin i Sverige 100 år. Det uppmärksammar vi lite extra i Värmland under en demokrativecka som pågår 20–27 september. Under veckan genomför Munkfors kommun och övriga kommuner i länet samt Länsstyrelsen Värmland, Region Värmland och andra aktörer i samverkan olika aktiviteter på temat demokratin.

I oktober 2020 skrev länets 16 kommuner, Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland under det nationella initiativet ”Deklaration för en stark demokrati”. Satsningen på en gemensam demokrativecka är ett av åtagandena i deklarationerna som blir verklighet i år.

– Jag är väldigt nöjd med att vi gör den här gemensamma kraftsamlingen i Värmland, det visar att vi tar demokratifrågorna på allvar. Vi ser detta som starten på ett långsiktigt arbete som behöver ske på bred front. Demokratin behöver försvaras varje dag, och det gör vi bäst genom att lyssna på kvinnor och män, flickor och pojkar och skapa goda förutsättningar för delaktighet och ett respektfullt samtal, säger landshövding Georg Andrén.

Aktiviteter under demokrativeckan

Detta händer i Munkfors

  • Välkommen in till Munkfors bibliotek som kommer att ha boktips måndag till onsdag och filmtips torsdag och fredag. Alla med temat demokrati.
  • Länsstyrelsen Värmland kommer att genomföra digitala lunchseminarier på temat demokrati. Måndagen 20 september är vår förenings- och folkhälsostrateg Malin Lindh med och pratar om hur Munkfors arbetar med våldsbejakande extremism. Samtalet sänds på Facebook – gå till evenemanget via följande länk: https://fb.me/e/1ov2DbFet
  • Politiker och tjänstepersoner i Munkfors kommun kommer att delta i Karlstads kommuns föreläsning om hur vi tillsammans kan förebygga hot och hat i det demokratiska samhället.

Detta händer i Värmland

Vad kan du om demokrati?

Vill du testa dina kunskaper om demokratin? Riksdagen har tagit fram olika quiz där du kan utmana dig i frågor som allt från hur riksdagen fungerar till hur rösträtten kom till.

Testa dina kunskaper om demokrati

Testa dina kunskaper om demokratins historia

Publicering: 2021-09-17 | Ändrat: 2021-09-17
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut