Hoppa till huvudinnehåll

Mörkret och ljuset är temat i årets sommarutställning på Laxholmen

Sommarens utställning Mörkret och ljuset gästas av artisten och tillika konstnären Petter.

För sjätte året i rad har konstnären och poeten Hans Westlund fått förtroendet att ansvara för säsongens sommarutställning på Laxholmen Kulturhus. Om utställningen Mörkret och ljuset säger Hans själv:

– Efter att 2020 varit så fyllt av pandemi väcktes mina tankar på temat liv och död, mörker och ljus. Har själv alltid varit intresserad av kontraster, skillnaden mellan det ljusa och det mörka och allt som finns däremellan. 2021 ville jag veta vad andra kreativa människor har för tankar och idéer om ett sådant ämne. Jag tycker själv att mörkret kan vara spännande. Kanske är jag en skuggperson och inte en solperson, säger Hans och skrattar.

Fria tyglar när temat ska tolkas

I år presenterar 27 konstarbetare 199 verk som tolkar temat på olika sätt. I sina instruktioner till deltagarna har Hans varit medvetet fåordig. Tanken är att inte styra för mycket för att utställarna ska kunna vara helt fria i sitt skapande.

– Det blir en spännande blandning av former, material och tekniker. Det mesta finns representerat, alltifrån glas, keramik och trä, till smide och textil. För första gången på 25 år kommer arkitektur att ta plats på utställningen, säger Hans.

Petter är gästutställare

Artisten och konstnären Petter Alexis Askergren är årets gästutställare. För honom är morgondagens vernissage en mycket speciell dag, det är nämligen första gången han ställer ut sin konst.

– Jag är jättetacksam för inbjudan. Kul att vara i Munkfors i en fantastisk lokal. Ibland måste man göra saker som man tycker är läskiga, och detta är en sådan grej, säger Petter som har blivit uppmuntrad av familj och vänner att våga ta steget och ställa ut.

Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef blev överlycklig när Petter tackade jag till hennes inbjudan.

 – Att få välkomna Petter som en av Sveriges största och mest respekterade artister till Munkfors gör att vi breddar våra målgrupper och når ut till nya besökare. Petter har en bred publik och når ut till både unga och äldre. Att just Munkfors är platsen där han väljer att göra sin debut är fantastiskt, säger hon.

Årets utställare

Här nedan följer årets medverkande.

Maria ”Vildhjärta” Westerberg, Mats Bergström, Sofia Wernersson, Erik Hjorth, Mia Älegård, Staffan Jofjell, Ulrika Skog, Adam Hedin, Idoru Yakamotu, Bengt Göran Flood, Ludmilla Kompaniets, Mikael Sonnsjö, Maria Q Brising, Pertti Nyqvist, Annika Saglien f.d. Andersson, Kjell Sundberg, Lena Maria Stigsdotter, Thomas Strandberg, Ida Walfridson, John Lundqvist, Sara Forsén, Michael Andersson, Christina Haffling Strandberg, Ernst-Ludvig Peterson, Katarina Gåsste, Hans Westlund

Gästutställare: Petter Alexis Askergren.

Publicering: 2021-06-11 | Ändrat: 2021-06-11
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se