Hoppa till huvudinnehåll

Inspirerande besök hos Geijerskolan i Ransäter

Folkhögskolan med många strängar på sin lyra och där kreativiteten flödar med allt från musik till konst och språk. Att det är en hög trivselfaktor i skolan, känner man även som besökare.
Den så kallade ”Geijerstämningen” infinner sig omgående.

På sin webb skriver Geijerskolan bland annat att det är bara fantasin som sätter gränser och att en av Geijerskolans styrkor är gemenskapen. Om man frågar tidigare elever vad det bästa minnet från sin tid på Geijerskolan så är det just gemenskapen och glädjen som nämns. Många som går på Geijerskolan väljer att syssla med något som kanske tidigare varit ens största hobby. Att få syssla med det du gillar mest av allt, träffa många likasinnade människor att dela idéer och kunskap med, skapar fantasi och energi.

Kreativitet och utbildningar

Kreativiteten flödar som sagt var verkligen på Geijerskolan. Med ett riksintag på elever blir blandningen av människor stor och här finns elever i alla åldrar från 18 till 70 år. Elevantalet är över 200, där många även bor på internatet som i sig, är som en mysig liten by. Skolans byggnader är många och uppgår till hela 25 stycken i form av stora hus och mindre villor.

Folkhögskolan är en mötesplats för människor med olika livserfarenheter och livsplaner och valen av studier är stora. Skolan har ett brett utbud av kurser inom musik, konst, litteratur och mindfulness. Tyngdpunkten ligger inom estetiska och humanistiska ämnen. När kommunrepresentanterna kom på besök var några elever från jazzlinjen och musikproduktionslinjen i full färd med att spela in sin musik i
den toppmoderna inspelningsstudion.

SFI, Munkfors musikskola och sommarkurser

Här bedrivs också svenska för invandrare (SFI), för dig som är nyinflyttad i Sverige och Munkfors kommun. Munkfors musikskolan drivs också av Geijerskolan och erbjuder undervisning på musikinstrument, individuellt eller grupp till barn och ungdomar i grundskolan från årskurs 3 och gymnasiet. I mån av plats kan även yngre barn och vuxna få undervisning.
Sommartid arrangerar också Geijerskolan sommarkurser av olika slag som har kommit att bli väldigt populära.

Ny rektor på skolan

Inför höstterminen 2022 började Anna Samuelsson som ny rektor på skolan. Hon berättar:
-Jag är en person som gärna tar mig an fysiska uppgifter, så som en del i min tjänst har jag faktiskt valt att lägga viss procent på vaktmästerisysslor. Jag var ju också för många år sedan elev på dåvarande hantverkslinjen, därför ligger Geijerskolan mig varmt om hjärtat och jag ser också stora möjligheter till utveckling och olika samarbeten här i Ransäter och Munkfors.

Påfyllda av Geijerska energin och till tonerna som klingar från musikstudion, tackar Munkfors kommun för besöket denna gång.Publicering: 2023-02-24 | Ändrat: 2023-07-06
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se
Skriv ut