Hoppa till huvudinnehåll

Har du rätt till bostadstillägg från Pensionsmyndigheten?

Bostadstillägg är ett tillägg till din allmänna pension som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg. Vid en ansökan om bostadstillägg prövas även rätten till äldreförsörjningsstöd.

De vanligaste skälen till avslag på ansökan om bostadstillägg är att du har både bostad och fritidshus, bor tillsammans med någon eller har över 19 000 kronor i inkomst efter skatt.

På Pensionsmyndighetens webbplats kan du själv göra en beräkning för att se om du bör ansöka. Du kan också ringa Pensionsmyndighetens kundservice 0771–776 776 eller besöka ett servicekontor för att få hjälp.

Du eller behörig anhörig kan ansöka

Du ansöker enklast och snabbast direkt på Pensionsmyndighetens webbplats. Där kan du även välja att ladda ned en ansökningsblankett. Ansökningsblanketten kan också beställas via Pensionsmyndighetens kundservice. Det är viktigt att ansökan fylls i korrekt och komplett för ett snabbare beslut.

Är du anhörig till någon som inte längre kan ha hand om sin ekonomi kan du som anhörig göra ansökan åt din närstående. Mer information finns på Pensionsmyndighetens webbplats. 

Länkar

Räkna ut ditt bostadstillägg
Ansök om bostadstillägg

Publicering: 2023-01-31 | Ändrat: 2023-01-31
Sidansvarig: Erik Lundh | erik.lundh@munkfors.se
Skriv ut