Hoppa till huvudinnehåll

Gräsmatta i centrum blir ängsområde

Grönområdet söder om Munkfors församlingshem kommer att förvandlas till en blommande äng.

Bin, humlor och fjärilar hjälper till att pollinera växter så att vi bland annat kan få frukt, bär och blomsterprakt. Men den senaste tiden har det inte sett så bra ut för insekterna. En tredjedel av Sveriges vilda biarter är på väg att försvinna. En av anledningarna är att de inte hittar mat, det vill säga att det finns för lite blommor i landskapet. Det vill vi ändra på!

Grönområdet söder om Munkfors församlingshem kommer att förvandlas till en blommande äng. Kommunen kommer därmed att ställa om, från traditionell gräsklippning till en skötsel som gynnar blommande växter och arter som är beroende av blommande marker.

– Ängar tar lång tid att skapa, det kommer att ta några år innan vi är helt i mål, säger Ylva Kallström, arbetsledare, trädgårdsmästare.

Promenadslinga genom ängen

Ängen är en värdefull miljö för skönhet och avkoppling. Gräs som vajar i vinden, örter som blommar, färger som skiftar över året, fjärilar som flyger, fåglar som kvittrar och doften av slaget gräs. Vi har redan nu skapat en promenadväg genom området för att du ska kunna ta en promenad och njuta av kommunens framtida äng.

Skapa din egen äng – så här gör du

Det är lätt att skapa sin egen blommande äng. Spara en del av gräsmattan, gärna en torrare och magrare del. Se vad som kommer upp och slå av gräset i slutet av juli eller i början av augusti med lie eller en högt ställd gräsklippare. Ta bort allt avslaget gräs och ge till ett djur eller lägg på komposten. Vill du snabba på processen kan du så in en ängsfröblandning med inhemska arter som exempelvis prästkrage och blåklocka. Tänk på att aldrig gödsla din äng!

Publicering: 2021-05-27 | Ändrat: 2021-05-27
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut