Hoppa till huvudinnehåll

Erlandergården fick besök

Erlandergården, ett av Ransäters besöksmål stod på tur för ett företagsbesök den här veckan. Kommunalråd Mathias Lindquist och turism- och näringslivschef Birgitta Svensson hälsade på hos Henrik Norman som arbetar med verksamheten på gården sedan ett antal år tillbaka.

Erlandergården är nu stängt för säsongen, efter att ha haft öppet under tre sommarmånader. Till hjälp har Henrik haft tre ungdomar anställda under sommaren. De har också fått en inblick i hur det är att arbeta i kultursektorn.

Han berättar att besöksantalet faktiskt varit bra även under pandemiåren. Även om de förbokade bussresorna till gården blev inställda så ökade istället de individuella besökarna och faktiskt en ökning av den yngre generationen.

-Tack vare att vår huvudbyggnad är så pass stor som den ändå är så har det inte varit några problem just där. Guidningarna i skolhuset fick vi däremot anpassa. Sedan kom ett nytt populärt arrangemang att växa fram, där eldsjälen Anders Ajaxsons engagemang betytt mycket. Det handlar om programkvällar med olika teman som gått under samlingsnamnet ”Torsdagsklubben” som arrangerats vid flertalet torsdagar under somrarna. Första året 2020 fick vi lov att vara utomhus med begränsat publikantal på grund av de restriktioner som rådde. Tack vare samarbete med både kyrkan och Geijerskolan har vi haft möjlighet att ta emot större publik när det behövts, säger Henrik. Han framhåller vikten och tacksamheten av god samverkan.
Vid sista torsdagsklubben i sommar, var författaren och journalisten Margit Silberstein på plats. När hon intervjuades om sin bok ”Förintelsens barn”, blev det publikrekord.

Andra program i verksamheten

Ett annat populärt inslag på Erlandergården är när skådespelaren Peter Stefanson gestaltar Tage Erlanders far, Erik Gustaf. Det sker vid ett par dramatiserade visningar på gården under sommarsäsong.

I mitten av juni varje år högtidlighålls Tage Erlanders födelsedag. Högtidstalaren 2022 var före detta statsrådet och Sveriges första kvinnliga talman Birgitta Dahl.

Ja, det var en del av all information vi fick med oss från besöket hos Henrik och Erlandergården.
Vi tackar för ett intressant möte och ser såklart fram emot en ny sommarsäsong 2023.


Publicering: 2022-09-22 | Ändrat: 2022-09-22
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se