Hoppa till huvudinnehåll

Digitalt företagsbesök hos nyöppnad unik butik

Ronny Stenbäcks dröm om en serietidningsbutik blev verklighet när han för drygt en månad sedan öppnade Seriemagasinet i Munkfors. I ett digitalt arrangerat företagsbesök under veckan summerar han den första tiden som gått klart över förväntan. Kunder från hela Sverige har redan hittat till den unika butiken. Ser man över hela landet, finns specialiserade butiker som liknar hans endast på ett fåtal platser i landet så han har verkligen satt Munkfors på kartan.

Ronny Stenbäck startade sitt företag redan 2005, som ett komplement till sitt ordinarie jobb. Innan pandemin slog till var han en flitig deltagare på mässor och marknader runt om i landet. Det var så han sålde serietidningar samt även på senare år genom sin webbshop. Näthandeln ökade när de fysiska marknaderna och mässorna blev inställda på grund av covid-19 och tanken var egentligen att hitta ett nytt lager för sin stora samling av serietidningar, pocket och album.

När Ronny av en slump hittade Harry Frödén Måleris före detta butikslokal i Blia och fick se de stora tomma fina ytorna, kände han att han kunde göra något mer av den. Sagt och gjort, han förverkligade drömmen om en egen butik och öppnade upp så smått med begränsade öppettider, några kvällar i veckan, eftersom han fortfarande har kvar sitt ordinarie jobb

– Jag trodde att jag skulle få stå själv i butiken på kvällarna men det så har det inte blivit. Det har varit kunder här alla dagar jag haft öppet. När pandemin är över har jag planer på att utveckla butiken till en mötesplats, där man kan sitta ner, umgås, läsa serier, ta en kopp kaffe. Arrangera olika aktiviteter och event men anknytning till serievärlden skulle också vara kul, berättar Ronny som också tycker det ska bli intressant att se hur första sommaren med butiken kommer att gå.

Intresset för serietidningar väcktes redan som barn

Redan som barn började Ronny samla på serietidningar. Det var när han prenumererade på Bamse och Kalle Anka och sedan dess har intresset bara växt. Nu har han en hel skatt av serietidningar med titlar från 1950-talet till nutid. Bland rariteterna finns arkivexemplar av tidningen Serievärlden från 1950-talet och första 91:an från 1956.

Hans samling består idag av ungefär 7 000 amerikanska titlar och uppskattningsvis lika många svenska.

–  Det är färre i serietidningsbranschen nu än för cirka 15 år sedan, när jag startade företaget. Förra året stängdes ett antal seriebutiker i Sverige, säkerligen en stor del till följd av pandemin, vilket är synd. Därför är det spännande att gå mot strömmen och öppna istället, säger Ronny.

Kommunchef Jan-Olof Appel, kommunalråd Mathias Lindquist och turism- och näringslivschef Birgitta Svensson tackar för besöket över nätet och önskar Ronny lycka till med nya butiken.

Publicering: 2021-04-22 | Ändrat: 2021-04-23
Sidansvarig: Birgitta Svensson | birgitta.svensson@munkfors.se