Hoppa till huvudinnehåll

Varning för falska poliser och andra bedragare

Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök.

Det kan gå till på olika sätt. Till exempel att någon ringer upp och säger sig arbeta för Polismyndigheten, och behöver tillgång till ditt bankkort, pin-kod och värdesaker. En stund senare kommer någon för att hämta sakerna. Men bedragarna kan också ange andra orsaker till att vilja komma in i din bostad.

Så skyddar du dig

Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet som t.ex. polisen.

Kontrollera personen som ringer, skickar mejl eller ringer på dörren. Om personen säger sig vara polis kontakta 114 14 för att komma till växeln och där be att få ta reda på om det är en polis. Är det personal från någon annan myndighet eller företag ringer du deras växel. Be dem kontrollringa personens mobiltelefon för att bekräfta att det är rätt person som besöker dig.

Ring en anhörig eller bekant, sök stöd

Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.

Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.

Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.

Om du utsätts för brott ring 112.

Informationsblad: varning för falska poliser och andra bedragare

Publicering: 2020-02-18 | Ändrat: 2023-07-06
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut