Hoppa till huvudinnehåll

Ny lag ska minska smittspridningen på serveringar från 1 juli 2020

Från och med den 1 juli och resten av året ansvarar kommunen för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Sedan mars 2020 har den tillfälliga föreskriften från Folkhälsomyndigheten om att minska smittspridning gällt. Nu ersätts föreskriften alltså av en tillfällig lag som gäller resten av 2020. Den nya lagen ger kommunen befogenhet att meddela de förelägganden som krävs samt möjlighet att tillfälligt stänga ett serveringsställe som inte följer lagen eller föreskrifterna om att undvika trängsel. Hittills har smittskyddsläkaren i regionen fattat beslut om stängning av restauranger. Syftet är att minska smittspridningen av covid-19.

Reglerna gäller för alla näringsverksamheter såsom restauranger, barer, caféer, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter där gästerna har möjlighet att äta på stället (enligt Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen).

Följande verksamheter omfattas inte av kommunens tillsynsansvar:

  • Bad och badplatser
  • Verksamheter som enbart erbjuder mat eller dryck för avhämtning
  • Folksamlingar på gator, torg, i parker eller friluftsområden.

Självklart ska alla ta ansvar för att förhindra smitta även på dessa platser, men kommunen gör igen tillsyn här.

De nya reglerna innebär att näringsidkare har skyldighet att:

  • Se till att det inte uppstår trängsel i era lokaler. Riktlinjen är att gästerna ska kunna hålla 1,5 meters avstånd mellan varandra, åt alla håll.
  • Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Det är endast tillåtet att beställa och hämta mat och dryck vid en disk om det är möjligt att göra detta utan att det blir trängsel.
  • Gästerna ska alltid äta och dricka sittandes vid bord, eller om det är möjligt utan att trängsel uppstår, sittandes vid en bardisk.
  • Buffé kan serveras om gästerna kan plocka sin mat utan att det uppstår trängsel.
  • Hämtmat kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.
  • Ni ansvarar för att det inte uppstår trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet.

Rutiner för egenkontroll

Den näringsidkare som serverar mat och dryck ska ha rutiner för hur verksamheten kan förhindra smittspridning av covid-19 bland besökare.

Riskbedömningar ska utföras regelbundet utifrån de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare ger. Det ska även finnas instruktioner för hur personalen kan förhindra smittspridning.

Tillsyn

Miljö- och byggförvaltningen kommer att göra tillsyn löpande under 2020.

Har du synpunkter eller frågor?

För synpunkter som gäller folksamlingar på platser som inte omfattas av de nya reglerna kan du vända dig till Polismyndigheten. Du kan även vända dig direkt till den som driver verksamheten. Du kan nå miljö- och byggförvaltningen på telefonnummer 054-17 20 00 eller via mail mbn@forshaga.se

Publicering: 2020-07-01 | Ändrat: 2020-07-09
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut