Hoppa till huvudinnehåll

Gun var först ut att vaccineras i Munkfors

Vaccineringen mot covid-19 har startat i Munkfors kommun. Gun Ekblom, 88, blev historisk när hon var först ut att bli vaccinerad av sjuksköterskan Lena Gillberg.

Det var en sprudlande glad och förväntansfull Gun som mötte kommunens vaccinationssköterskor när de kom till Björkdungens demensboende under tisdagsförmiddagen. Inom kort skulle hon gå till historien som den första personen att vaccineras mot covid-19 i Munkfors kommun.

– Det kändes inte ett dugg, sa Gun till sjuksköterskan Lena efter nålsticket.

Lena Gillberg är en av fyra sjuksköterskor som ansvarar för vaccinationen inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Innan vaccinationsstart har hon och hennes kollegor genomgått Region Värmlands digitala vaccinationsutbildning.

– Att få börja vaccinera våra vårdtagare i Munkfors kommun känns väldigt speciellt, säger Lena.

Sjuksköterskorna Lena Gillberg och Anna Torbrand stå bredvid varandra iklädda skyddsutrustning i form av visir, plastförkläde och munskydd

Sjuksköterskorna Lena Gillberg och Anna Torbrand är två av fyra sköterskor som ansvarar för vaccineringen i Munkfors kommun.

Eloge till medarbetare

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Malin Holm, har arbetat intensivt med att planera inför vaccineringen tillsammans med vaccinationssköterskorna. Att ge själva sprutan går fort, men det är förberedelserna innan själva sticket som har varit oerhört tidskrävande. Det är ett nytt vaccin som ska hanteras och logistiken har varit mycket omfattande.

– Nu är vi igång! Det är en historisk dag i vår kommun. Det har varit en tuff tid för våra äldre och medarbetare inom vård- och omsorg. Vaccinet är en ljusning och det känns så bra att vi nu kan börja skydda våra mest utsatta grupper, säger Malin.

Malin riktar också ett stort tack till Lena och hennes kollegor som har tagit ett stort ansvar i sina roller som vaccinsköterskor.

– Jag är riktigt stolt över engagemanget som jag har mött hos mina sjuksköterskor och övriga medarbetare. Det känns varmt i hjärtat när alla går samman och ställer upp för att vi tillsammans ska ta oss framåt i denna pandemi, säger Malin.

Malin Holm, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, sitter vid sitt skrivbord.

Malin Holm, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Vilka prioriteras först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara går först. Kommunen ansvarar endast för vaccinering av personer och personal som har koppling till kommunens verksamhet omsorg och stöd.

I den första fasen som började idag vaccineras:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende.
  • Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer på boenden och omsorgstagare.
  • Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp eller prioritet.

I nuläget är det svårt att säga hur länge vaccineringen kommer att pågå i fas ett, men från och med vecka två kommer vaccinering att ske löpande varje vecka av Lena Gillberg och hennes kollegor.

Fortsätt skydda dig och andra

Vaccinering mot covid-19 kommer att vara ett viktigt bidrag för att vi ska få en förutsägbar vardag igen. Restriktioner kommer ändå att kvarstå under en lång tid framåt. Vi får inte slappna av utan vi måste fortsätta ta ansvar och följa rekommendationerna.

Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta följa rekommendationerna för att hindra smittspridning. Följ utvecklingen och fortsätt att:

  • stanna hemma om du är sjuk
  • hålla avstånd till andra människor
  • tvätta händerna ofta.
Publicering: 2021-01-12 | Ändrat: 2021-01-12
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut