Fira in det nya året på ett säkert sätt
2020 är snart till ända och många av oss planerar hur vi ska välkomna det nya året. Munkfors kommun och räddningstjänsten Karlstadsregionen hoppas att du firar in det nya året utan raketer och fyrverkerier.
Allt fler väljer bort fyrverkerier på nyårsafton, men för många är det fortfarande en tradition att antingen beskåda eller själv tända raketer och fyrverkerier på nyårsafton. Munkfors kommun och räddningstjänsten Karlstadsregionen hoppas att du väljer att fira in det nya året utan fyrverkerier. Detta för att alla, såväl människor som djur, får uppleva ett festligt nyår.
Belasta inte vården i onödan
Varje år skadas omkring 100 personer av fyrverkeripjäser. De flesta är män och många är under 18 år trots att åldersgränsen för utomhusfyrverkerier är 18 år. Den vanligaste skadetypen är bränn- och sårskador. Ögon och öron är mest utsatta men även händer och fingrar skadas ofta. I år är det extra viktigt att vi inte samlas för fyrverkerier, både för att minska smittspridningen av coronaviruset och för att inte belasta vården ytterligare.
Följ de lokala ordningsföreskrifterna
Varje kommun har egna regler för hur fyrverkerier får användas. I Munkfors kommun behöver du ha tillstånd av polisen för få att använda pyrotekniska varor inom detaljplanelagt område. Tillstånd behövs inte för att använda pyrotekniska varor i mindre omfattning på påskafton, nyårsafton och valborgsmässoafton.
Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från gruppboendet på Tallåsvägen 6, servicehusen på Tallåsvägen 8 och 10, gruppboendena på Gustav Janssons väg 8, 10, 11 och 13 samt gruppboendet på Sunnevägen 64.
Om du ändå vill skjuta raketer och fyrverkerier på nyårsafton så kan du göra det mellan 23.30 – 01.00 på grusplanen vid Forsnässkolan.
Nya regler för raketer med styrpinne
Sedan 1 juni 2019 gäller nya regler som innebär att man inte längre får använda raketer med styrpinne utan utbildning och tillstånd. En raket med styrpinne är en fyrverkeripjäs som är fäst på en smal pinne, vanligtvis av trä och cirka 50-80 centimeter lång. Förändringen är ett led i att minska personskadorna som är kopplade till fyrverkerier.
Vill du förvara fyrverkeripjäser hemma?
Information om förvaring av explosiva varor
Var rädd om dig- och andra
Med tanke på det rådande läget med covid-19 vill vi be dig att inte skapa trängsel eller samlas för många personer på en och samma plats. Håll avstånd!
Det finns alltid risker med fyrverkerier. Här får du 10 tips för ett säkrare fyrverkeri.
- Kontrollera att fyrverkeripjäsen inte är skadad. Lämna alltid tillbaka skadade pjäser där du köpte dem.
- Förbered ditt fyrverkeri i god tid.
- Var nykter.
- Följ bruksanvisningen.
- Håll aldrig en tänd fyrverkeripjäs i handen om inte bruksanvisningen tillåter det.
- Luta dig aldrig över en tänd fyrverkeripjäs.
- Håll säkerhetsavståndet. Se till att dina åskådare också gör det.
- Vänta 10-20 minuter med att gå fram till en fyrverkeripjäs som inte fungerar. Tänd inte igen, lämna tillbaka pjäsen i stället.
- Tänk på riskerna. Fyrverkeripjäser kan orsaka bränder eller andra skador.
- Visa hänsyn. Tänk på att både människor och djur kan bli skrämda av fyrverkerier.