Hoppa till huvudinnehåll

Felaktig hantering av IP-adresser har upptäckts

Munkfors kommun har felaktigt låtit personuppgifter i form av IP-adresser som inte anonymiserats skickas vidare till Google.

Munkfors kommun använder, precis som flera andra svenska kommuner och myndigheter, analysverktyget Google Analytics för att mäta trafiken på webbplatsen munkfors.se. Det sker genom att all trafik så som sidvisningar och antal sidbesök loggas hos Google Analytics. IP-adressen kan vid fel inställning även den skickas med i loggen. IP-adressen betraktas som en personuppgift, och ska därför anonymiseras.

Via en nationell granskning av Sveriges Radio har Munkfors kommun uppmärksammats på att besökares IP-adresser har skickats vidare utan att anonymiseras, och utan att besökaren har informerats om detta.

Vilka åtgärder kommer vi nu att vidta?

  • Kommunen skickade in en anmälan till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) 2 mars klockan 16.48. Detta måste enligt lag göras inom 72 timmar från det att vi blev uppmärksammade på incidenten, vilket skedde 1 mars klockan 11.20.
  • Kommunens leverantör har tagit bort kopplingen till Google Analytics helt och hållet.
  • Kommunen kommer att förbättra informationen på munkfors.se om kakor och hur de används på hemsidan.

Vad innebär detta för personer som besökt munkfors.se?

Personuppgifter i form av IP-adresser har delgivits Google utan att anonymiseras. Några andra uppgifter som rör person eller dator har inte lämnats vidare. Informationen är enligt vår bedömning inte känslig, vare sig individuellt eller som helhet. Den kan heller inte användas för att få åtkomst till annat känsligt material, som till exempel ytterligare personuppgifter. Det är inte heller någon information som allmänheten kan ta del av.

Publicering: 2021-03-03 | Ändrat: 2021-03-03
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se
Skriv ut