Museum
Det finns mycket att se i Munkfors kommun. Vill du lära dig om kommunens historia är det bara att besöka en av de många museerna.
Erlandergården består av ett skolhus och en minnesgård. I skolhuset finns bland annat bygdens äldsta folkskola där Erik Gustaf Erlander verkade som lärare och sonen Tage gick i skolan.
En trappa upp i samma byggnad finns lärarbostaden med tre små rum och kök. Här föddes Tage Erlander år 1901. Familjen Erlander har återskänkt möbler, textilier och redskap som fanns i hemmet vid förra sekelskiftet.
I minnesgården finns en överskådlig utställning som speglar Tage Erlanders verksamma liv som politiker och statsminister. När man kopplar ihop utställningarna i de båda byggnaderna framträder en tydlig bild av det svenska samhällets utveckling och den demokratiska välfärdsstatens framväxt. Minnesgården har även andra tillfälliga sommarutställningar, en presentshop och café.
Kontakt
Telefon: 0552-301 03
E-post: erlandergarden@telia.com
Webbplats: erlandergarden.se
Besöksadress
Erlandervägen 5
684 93 Ransäter
Geijersgården i Ransäter är författaren Erik Gustaf Geijers födelsehem, här tillbringade han sin barn- och ungdomstid i slutet av 1700-talet. Den gamla bruksherrgården är i dag minnesgård över tre mycket kända kulturpersonligheter, Erik Gustaf Geijer, F.A. Dahlgren och Uno Troili.
F.A. Dahlgren, författaren till Värmlänningarna och flera andra sångskatter såsom ”Jänta å ja”, bodde nämligen på gården under en period i sitt liv. Uno Troili, systerson till Erik Gustaf Geijer, bodde inte på gården men var dock ofta på besök då han växte upp på granngården Uddersrud. En del av hans berömda målningar, bland annat ett porträtt av hustrun Lotta finns i dag att beskåda på Geijersgården.
Kontakt
E-post: info@geijer.com
Webbplats: geijersgarden.se
Besöksadress
68493 Ransäter
I en bevarad miljö vid det gamla bruksområdet i Munkfors har komikern och skådespelaren Fridolf Rhudin fått sitt eget museum.
Fridolf Rhudin är född i Ransäter 1895. Han var en komiker som spelade roller i olika filmer men även teater- och revyscener. Han hörde till sin tids allra folkkäraste svenska artister. På Fridolf Rhudinmuseet i Munkfors kan du se en utställning över hans liv och karriär.
Ett rum på Fridolf Rhudinmuseet är tillägnat Olle i Skratthult (Hjalmar Pettersson 1886-1960), även han från Munkfors, som sen blev Sverige-Amerikas främsta underhållare.
Munkfors har även fostrat en av våra dagars största svenska artister, Bosse Parnevik, som naturligtvis också finns representerad på museet.
Kontakt
Telefon: 0563-51183 / 070-583 43 58
Webbsida: fridolfrhudin.se
Besöksadress
684 21 Munkfors
När du vandrar runt i Gamla brukets museer får du en inblick i livet såväl innanför som utanför fabriksväggarna. Livet från förr skildras i en stimulerande blandning av modeller samt fullstora anläggningar. Med anor från 1600-talet var det den plats där brukspatronerna rådde och generationer av yrkesskickliga järnarbetare hade sin försörjning.
På Gamla brukets museer finns bland annat Sveriges första Martinverk och ett bildspel över järnbrukets utveckling. Det finns även ett brandmuseum, en praktfull hästdragen ångspruta samt ett verktygsmuseum med en unik järnstämpelsamling.
Lilla bruket har bland annat ett modellmuseum och ett kapell med inredning från den gamla metodistkyrkan. Den gamla metodistkyrkan var den allra första kyrkan i Munkfors.
Kontakt
Telefon: 0563-500 03
E-post: gamlabruket@gmail.com
Webbsida: gamlabruket.com
Besöksadress
Store backe 6,
68431 Munkfors
Varje sommar får du uppleva en härlig blandning av konst i Laxholmen kulturhus. Varje år sker även en stor konstutställning med välkända konstnärer. Utställningen ges varje år ett särskilt tema. Här finns även en permanent utställning med skulpturer som Munkforsbördige konstnären Bo Englund har donerat.
Där finns även en speciell avdelning med skulpturer som är till försäljning. Intäkterna av försäljningen går till Bo Englund stipendium som instiftades 2017. Varje höst delas stipendiet ut till en någon som gjort en speciell insats för Munkfors kommun.
Kontakt
Telefon: 0563-54 10 81
E-post: tourist@munkfors.se
Webbsida: visitvarmland.com/munkfors/
Besöksadress
Tallåsvägen 12,
68430 Munkfors
Hembygdsgården i Ransäter är en av de största i Sverige. De många sevärda museerna på området är öppna alla dagar under hela sommaren. Där kan man se hur den här delen av Värmland såg ut förr i världen.
- Mangårdsbyggnaden - är en parstuga från 1684 med tillhörande loftbyggnad och stenladugård. Dessa byggnader utgör hembygdsgårdens kärna och den övriga verksamheten har byggts upp kring dessa.
- Hemmet - visar i montrar köksinteriör från 1870 och framåt, på ett levande sätt, kvinnans viktigaste arbetsplats i äldre tid. Sömnadskonsten har också getts stort utrymme i detta museum.
- Järnet - är en utställning som beskriver utvecklingen från den första stångjärnshammaren vid Ranån till den moderna järnindustri som finns i Munkfors idag. Här visas också Bergslagens gruvdrift i ett modellmuseum.
- Jordbruksmuseet - visar främst jordbruket under senare delen av 1800-talet. Här finns redskap och maskiner i realistiska miljöer. Montrarna ger en inblick i de olika hantverkssysslorna som hörde till jordbrukssamhället.
- Skogsmuseet - visar på ett spännande sätt äldre tiders jakt, fiske och skogsbruk, som var livsviktiga komplement till de övriga näringarna.
- Soldattorpet - är en av socknens få bevarade. Här kan man se den indelte soldaten som packat sin ränsel för att bege sig till Kunglig Wermlands regemente på Trossnäs.
- Skomakeriet - visar hur man på självhushållningens tid måste kunna lite av varje. Här finns två uppsättningar skomakeriverktyg hämtade från gårdar i bygden.
- Kaffemuseet - visar ett stort antal kaffekoppar och kaffekannor från olika tider, skänkta av folket i bygden. Värmlands museum och Löfbergs Lila har varit stor hjälp vid uppbyggnaden av utställningen.
- Mormors klädkammare - visar mormors gamla mamelucker, livstycken och andra stilfulla ting för dåtidens kvinnor.
- Handelsboden - från tiden kring förra sekelskiftet.
Kontakt
Telefon: 0552-303 43
E-post: info@ransater.com
Webbsida: ransater.com
Besöksadress
Högsbyvägen 2,
684 93 Ransäter