Hoppa till huvudinnehåll

UKM (Ung kultur möts)

Är du mellan 13-20 år, spelar du piano? Kan du jonglera med facklor och stå på händer samtidigt? Längtar din rock ut ur garaget? Ligger det dikter i din skrivbordslåda som väntar på publik? Har du målat en ny Mona Lisa? Är du intresserad av Cosplay och sugen på att visa upp din grymma dräkt? Gillar du att arrangera? Älskar du att få vara med där det finns andra som du? Om du svarar ja på något av detta, då är UKM din grej!

UKM (Ung kultur möts) har funnits i Värmland sedan 1997. Tusentals värmländska ungdomar har deltagit under åren på scen, med alster i utställningar eller som funktionärer och arrangörer. Många av dessa har fortsatt stå på scen, skapat och arrangerat upp i vuxen ålder. UKM skapar mötesplatser i form av festivaler där unga människor på olika sätt får uttrycka sig kreativt och konstnärligt för en publik. En viktig del av dessa festivaler är också möjligheten att delta i workshops och vidga sitt kontaktnät.

Ett stort antal regioner i landet är medlemmar i föreningen UKM Sverige. Värmland är en av dessa och tack vare ett engagerat och målinriktat arbete under många år har vår region en viktig betydelse för UKM i ett nationellt perspektiv.

Kommun-, läns- och riksfestival

Festivalerna är indelade i kommun-, läns- och riksfestival. Målgruppen är ungdomar i åldern 13-20 år som vill visa sitt uttryck för en publik eller vara med som funktionär eller arrangör. Det finns ingen begränsning i vilken typ av kreativt eller konstnärligt uttryck man får visa upp. Alla som anmäler sig till en kommunfestival får vara med. Festivalerna arrangeras på våren. Anmäl dig till den kommunfestival du är sugen på att delta i på UKM Sveriges webbplats (öppnas i nytt fönster). Här hittar du också kontaktpersonerna för respektive festival. Observera att anmälningstiden går ut fem dagar innan det datum respektive festival arrangeras.

De kommunala festivalerna kan se lite olika ut beroende på vem och vilka som arrangerar just detta år. På en kommunfestival får man som utövare tillgång till minst fem minuters scentid med professionellt ljud och ljus eller en yta i en utställning på 1,5×1,5 meter som man får göra vad man vill med.

Om du bor i en kommun i Värmland som saknar en UKM-festival så ta kontakt med Stefan Westling, stefan.westling@regionvarmland.se, så kanske vi tillsammans kan fixa en.

Urvalsgrupper och representation

När kommunfestivalerna arrangeras så finns där alltid en urvalsgrupp vars uppgift är att välja ut de deltagare som ska få visa upp sig på den årliga länsfestivalen. Urvalsgruppen utgår från utvecklingsmöjligheter, personlighet, mångfald och huruvida deltagaren är en bra representant för sin festival.  Urvalsgrupper finns även med under länsfestivalen och väljer enligt samma kriterier ut de deltagare som får representera Värmland på riksfestivalen och andra arrangemang under året som UKM Värmland samarbetar med.

Regional samordning

På Region Värmland finns en person anställd för regional samordning av UKM i Värmland. Uppgiften är att stödja kommunerna i deras lokala verksamhet och likaså den eller de kommuner som arrangerar länsfestivalen. Planering och medverkan vid den årliga riksfestivalen ligger också på den regionala samordnarens bord. Utöver detta så representerar samordnaren Värmland i det nationella arbetet inom UKM i form av en plats i styrelsen för UKM Sverige.

Publicering: 2018-03-09 | Ändrat: 2018-03-09
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se