Logotyp

Privat: Mer närproducerat i storköken

Publicering: 2017-10-30

Nu ska det bli mer närproducerade råvaror i de värmländska storköket. Det är i alla fall målsättningen med samarbetsprojektet som från början av ett politiskt initiativ från gymnasienämnden i Karlstad-Hammarö. Totalt deltar elva värmländska kommuner, och landstinget, i projektet där kockar och hemkunskapslärare gör studiebesök på lokala gårdar. Det första besöket gick till Warpnäs gård, där arbetar med grisuppfödning och spannmål.
– Syftet är att skapa en ökad känsla och kännedom för de lokala producenternas råvaror och lära sig att arbeta med dem på rätt sätt och på sikt öka andelen närproducerade livsmedel i skolköken, säger Alain Grenard, kostchef på Karlstads-Hammarö gymnasieförvaltning, till Karlstads kommuns webbplats.

Hög kvalitet

Munkfors kostchef och delar av kockstyrkan fanns på plats under studiebesöket.
– Jag tycker det är bra att det är kockarna i Värmlands kommuner som ska samarbeta och ta fram vad för lokala produkter som är tänkbara att jobba med. Och det är väl bra att försöka öka närproducerat så att det blir färre långväga transporter, säger Munkfors kommuns kostchef Monica Sonesson-Olsson och fortsätter:
– I mitt tycke är det viktigt med närproducerade råvaror. Det gör att man får en hög kvalitet på råvarorna och man kan enkelt presentera vart råvaran kommer ifrån.
Nu är målet att projektet ska mynna ut i att kockarna tagit fram en receptsamling med råvaror från vårt närområde. Deltagarna i projektet är landstinget samt: Arvika, Grums, Filipstad, Forshaga, Hammarö, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Munkfors, Sunne och Säffle.