Logotyp

Munkfors Energi erbjuder Värmlands billigaste villataxa

Publicering: 2024-05-17

Det var ett antal år sedan vi gjorde ett officiellt företagsbesök från näringslivsenheten, hos Munkfors Energi. Med tanke på att vi nyligen fått ny kommunchef kändes det såklart extra angeläget att ta en tur dit.

Det är en imponerande anläggning med smarta tekniska lösningar vi besöker. Munkfors Energi har ca 650 anslutna kunder till fjärrvärmenätet i Munkfors. Det täcker idag större delen av Munkfors tätort och energibolaget erbjuder Värmlands billigaste villataxa.
Munkfors Energi producerar mellan 55-65 GWh fjärrvärme samt elkraft årligen och biodelen uppgår till nära 100 procent.
Totalt är man 10 personer anställda i bolaget som har två ägare. Munkfors kommun äger 60 procent och voestalpine Precision Strip AB äger 40 procent.

Effektiv teknik

Fjärrvärme är ett intelligent och miljövänligt alternativ för att värma bostäder, skolor och andra lokaler.
Drygt hälften av all uppvärmning i Sverige kommer faktiskt från just fjärrvärme.

Martin Rybeck, underhållschef som visar oss runt, berättar om den effektiva teknik man använder sig av. Från själva kontrollrummet styrs största delen av allt på anläggningen och vid jour kan man sköta och åtgärda det mesta på distans.

– Från fliset som matas in i pannan, till flödet ut på nätet.

Under vårt besök träffade vi även driftschef Mattias Johansson och vd Jan-Olof Appel. De berättade om den tillverkande fjärrvärme-processen samt de stora investeringarna som gjorts för att miljöanpassa och effektivisera. Det är också därför man kunnat hålla den taxa man erbjuder sina kunder.
2022 installerades bland annat 136 solpaneler på flislagrets tak.

De berättade också att det planeras för nya investeringar. Allt för att kunna hålla en trygg och säker fjärrvärme till invånarna i Munkfors som valt eller väljer fjärrvärme i framtiden.
Driftschef Mattias Johansson vill också lyfta personalen:
– Det är ett grymt gäng som jobbar här, säger han.

Stort tack för att vi fick komma på besök och få en riktig ”energikick” inför stundande helg.