Logotyp
En grupp studenter.

Petrus Hedlund-, och Gustaf Jansson-stipendium har delats ut

Publicering: 2023-11-17

Stiftelsen Petrus Hedlunds studiefond delar årligen ut stipendium till Munkforsbördiga studenter som studerar på högre nivå. I år var det 31 studenter som tilldelades Petrus Hedlund-stipendium. Totalt delas det ut cirka 567 000 kronor.

– Dessa två stipendier i Munkfors är unika. De finns till för att kunna stötta och hjälpa ungdomar i deras studier på högre nivå. Vi är stolta och glada över att vi har möjligheten till att kunna göra det, säger Mathias Lindquist, ordförande i Petrus Hedlunds studiefond.

Petrus E. Hedlund föddes i Munkfors år 1882. Tillsammans med sin bror grundade han AB Bröderna Hedlund, ett företag som tillverkade järnkonstruktioner, såsom dammluckor till kraftverk, broar både i Sverige och Iran samt stålkonstruktioner till järnverk.

Fonden grundade Petrus den 31 december 1948 till minne av sin pappa Jonas O. Hedlund som var byggmästare på Munkfors Bruk, samtidigt som han ville göra en insats för bygdens ungdomar.

Gustaf Jansson

Överingenjören Gustaf Jansson levde mellan 1850 och 1934. Efter hans död drog hans änka som drog i gång fonden som även den skulle bidra till bygdens studerande.

I år delades det ut cirka 310 000 från fonden fördelat på 14 stipendiater där var och en får olika belopp. För att få full utbetalning ska man gått minst tre terminer inom naturvetenskap på högre studier, ha koppling till Munkfors och även koppling till bruket i form av föräldrar eller närstående.

Lunchen hölls på Munkfors förenings- och konferenscenter.