Rösta i valet
Publicering: 2023-11-14
Alla svenska medborgare som fyllt 18 år senast på valdagen har rösträtt. Uppgifterna i folkbokföringsregistret 30 dagar före valdagen avgör om du har rösträtt och vilket valdistrikt du tillhör.
Du har rösträtt till kommun- och regionfullmäktige om du är:
- svensk medborgare och är folkbokförd i Sverige
- medborgare i något av Europeiska unionens medlemsländer eller
- medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i Sverige
- är medborgare i något annat land och har varit folkbokförd i Sverige tre år i följd före valdagen.
Du har rösträtt till riksdagen om du är:
- svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige.
Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:
- 18 år senast på valdagen,
- svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
- är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast en månad före aktuellt val.
Rösta på valdagen
Du som har rösträtt får ett röstkort med posten cirka tre veckor före valet. På röstkortet står vilka val du har rösträtt till samt namn, adress och öppettider till din vallokal. Om du saknar ditt röstkort kan du beställa ett nytt hos kommunen eller Valmyndigheten.
Du kan bara rösta i den vallokal som står på ditt röstkort. Vallokalen är endast öppen på valdagen. När du röstar i din vallokal prickas du av i röstlängden och dina röster läggs ner i valurnan.
Förtidsröstning
Du kan välja att rösta i förtid under valperioden, i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det går att förtidsrösta fram till och med valdagen. Vill du förtidsrösta kan du göra det i kommunens kontaktcenter, Smedsgatan 16, 684 30 Munkfors.
Ta med dig id-handling och röstkort.
Rösta från utlandet
Om du är utomlands kan du brevrösta eller förtidsrösta på många svenska ambassader och konsulat. För att brevrösta måste du använda ett särskilt material som du beställer från Valmyndigheten, kommunen,
ambassader eller konsulat.
Få hjälp att rösta
Om du på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själv kan ta dig till din vallokal eller en lokal för förtidsröstning kan du välja att rösta med bud. Du kan också rösta med bud om du är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. Du behöver ett bud och ett vittne. Båda ska ha fyllt 18 år och det får inte vara samma person som är både bud och vittne.
Budet måste vara minst 18 år. Dessa personer får vara bud:
- din anhörig
- din vårdare eller någon som brukar hjälpa dig med personliga ärenden
- anställda på häkte eller kriminalvårdsanstalt
- en lantbrevbärare, om du bor utmed en lantbrevbärarlinje.
För att rösta med bud behöver du ett särskilt material som du beställer från kommunen på telefon 0563-54 10 00 eller Valmyndigheten. Om du förtidsröstar med bud måste du ha ditt röstkort.
Har du på grund av hög ålder eller funktionsvariation svårt att ta dig till en vallokal? Har du ingen möjlighet att rösta med bud? Då kan du få hjälp av kommunens ambulerande röstmottagare som tar emot din röst och lämnar den sedan i en lokal för förtidsröstning.
Välkommen att boka denna service genom kommunens kontaktcenter på telefon 0563-54 10 00. Två röstmottagare kommer då hem till dig och tar emot dina röster.