Logotyp

100% palett är temat i årets färgsprakande utställning på Laxholmen

Publicering: 2022-06-07

Dregen och CajsaStina Åkerström gästar sommarens utställning på Laxholmen Kulturhus.

För sjunde året i rad har konstnären och poeten Hans Westlund fått förtroendet att ansvara för säsongens sommarutställning på Laxholmen Kulturhus. Om utställningen 100% palett säger Hans själv:

– I år ville jag ha in mycket färg i utställningen. Från förra årets mer melankoliska ljus och mörker hoppas jag nu att väggarna ska vibrera av palettens olika färger. Vi behöver det efter pandemin och framför allt nu när det händer så mycket i vår omvärld, säger Hans.

Fria tyglar när temat ska tolkas

I år presenterar 20 konstarbetare cirka 200 verk som tolkar temat på olika sätt. I sina instruktioner till deltagarna har Hans varit medvetet fåordig. Tanken är att inte styra för mycket för att utställarna ska kunna vara helt fria i sitt skapande.

Samordnaren Hans Westlund i sin gröna ”tänkarfotölj”. Här sätter han sig för att samla kraft och energi under tiden som utställningen växer fram.

Dregen och CajasStina är gästutställare

Dregen och CajsaStina Åkerström är årets gästutställare.

Dregen är en svensk musiker som är känd från rockband som Backyard Babies och The Hellacopters. Dregen har haft konsten som ett ess i rockärmen som han tänkte ta tag i någon gång i framtiden. Pandemin gjorde dock att detta trumfkort fick komma fram tidigare än planerat.

– Jag är en person som älskar konst och har alltid engagerat mig konstnärligt i min musikkarriär när det gäller allt från skivomslag till T-shirts, affischer, scenbyggen och videos. Nu kom pandemin och alla inplanerade spelningar och jobb blev inställda från mars 2020. Då började jag måla istället, säger Dregen.

Dregen sitter i sin egendesignade fåtölj ”Punk Throne”.

Sångerskan och låtskrivaren CajsaStina Åkerström har under hela sitt liv haft konsten som intresse och kärlek. När pandemin slog till började hon också måla på allvar.

När alla planerade jobb försvann behövde jag ha någon form av kreativt utlopp. Jag kunde då i lugn och ro fullt ut undersöka bildmediet och leka mig fram till ett eget bildspråk. Det har varit en fantastisk resa, berättar CajsaStina. Hon beskriver sitt måleri som figurativt, organiskt och intuitivt. För henne är ljusets spel i motivet viktigt.

Ser fram emot ny sommar

Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef blev överlycklig när både Dregen och Cajsa-Stina tackade jag till hennes inbjudan.

 – Vi hade en rekordsommar förra året när Petter ställde ut sin konst. Nu blickar vi framåt mot ännu en spännande kultursommar i Munkfors där vi välkomnar två gästutställare. Via sin konst kommer Dregen och CajsaStina att tillföra nya uttryck och dimensioner till utställningen som har växt fram under den pågående pandemin, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef.

Årets utställare

Här nedan följer årets medverkande.

Lovisa Ljungberg, Sofia Linder, Kerstin Wessberg, Mia Jansson, Anna Lundin, Margaretha Henningsson, Grete Lindström, Emma Salmi, Olga Andersson, Carolina Levén, Daniel Zausnig, Håkan Gidebratt, Göran Samuelsson, Super-G, Pär Westling, Petter Hjerpe, Jörgen P Karlsson, Mark van den Heuvel, Hans Westlund, Samuel Samuelsson.

Årets gästutställare: Dregen och CajsaStina Åkerström.