Logotyp

Kärleken hyllas i årets sommarplantering

Publicering: 2021-06-29

Solen skiner från en klarblå himmel när vi träffar Ylva Kallström och Megan Pettersson Bengtsson på centrum. Trots att det är högsäsong för parkenheten har de ändå en liten stund över för att berätta om årets sommarblommor som ska pryda vår kommun.

Centrum har fått ett lyft

Vi slår oss ner vid de stora betongkrukorna som pryder Smedsgatan. I år har de utrustats med vackra klätterställningar i kortenstål som kommer att få en rostig finish med tiden. Tanken är att den egensådda ärtväxten Rosenböna ska slingra sig upp och bilda ståtliga arrangemang i sommar.

– Vi har fått hjälp av Bogeruds smides- och reparationsverkstad, ett lokalt företag som har tillverkat ställningarna som jag ritat, säger Ylva.

Centrum har fått ett rejält lyft de senaste åren. Perennrabatterna är ett otroligt uppskattat inslag i den offentliga miljön där växterna blommar i omgångar, från tidig vår till sen höst. Populära inslag är de storslagna körsbärsträden, den ståtliga Flikrabarbern och den knallgula Strålrudbeckian.

– Vi får så mycket beröm och uppmuntran från våra invånare. Blommorna ger glädje och de bjuder in till samtal och samvaro, säger Ylva.

Ylva och megan sitter på betonggrukorna på Smedsgatan.

Ylvas egendesignade klätterställningar i kortenstål kommer snart att prydas av Rosenböna.

Årets tema – love is in the air

Parkenheten lägger en hel del tanke och planering inför årets största plantering. Hur blommorna ska sitta, vilka färger som passar ihop och vilka sorter som lämpar sig bäst för vissa platser är saker som Ylva och Megan måste ta hänsyn till.

– Årets tema är ”Love is in the air”. Vi tycker att vi behöver fylla det offentliga rummet med extra mycket kärlek i denna pandemi. Färgerna rosa, vitt och rött kommer därför att dominera i årets planeringar, säger Ylva.

Inför årets sommarsäsong har Ylva fått efterlängtad förstärkning i form av Megan som nyligen har sökt in till en trädgårdsmästarutbildning i Skara.

– Arbetet på parkenheten är väldigt varierande. Att få vara utomhus och jobba passar mig perfekt, säger Megan.

Megan väntar ivrigt för att få svar på sin ansökan.

Sunnmans väg – en oas

Att Ylva och Megan är välbekanta ansikten i kommunen råder det ingen tvekan om. Vi möts av flera glada hejjarop och hälsningar när vi lämnar Smedsgatan för att besöka Tallåsvägen där kommunen bygger en ny uteplats för de boende i servicehuset.

– Vi kommer att lägga nya stenplattor och skapa vackra rabatter, säger Ylva.

Vi avslutar vår promenad på Sunnmans väg. Här finns en mysig innergård som är värd ett besök i sommar. Här kan du slå dig ner i den mysiga pergolan, grilla och äta utomhus eller bara strosa runt och njuta av all grönska.

Innergården är en oas mitt i centrala Munkfors.

Stora spireabuskar ramar in utemiljön på Sunnmans.

Stora spireabuskar ramar in utemiljön på Sunnmans.