Logotyp

Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari

Publicering: 2021-01-07

Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att ha munskydd i kollektivtrafiken. Rådet gäller från och med den 7 januari 2021 och riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Den som reser med kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd på vardagar klockan 7–9 samt 16–18, då många människor vanligtvis reser.

Folkhälsomyndighetens nyhet om munskydd i kollektivtrafiken

Munskydd vid trängsel och vid flygresor

Det kan finnas andra situationer då munskydd har ett värde, exempelvis där det är svårt att undvika trängsel och nära kontakt under längre tid. När du reser kan det förekomma krav på munskydd, till exempel på flygplatser och ombord på flygplan.

Att använda munskydd

När du använder munskydd bör du ha ett munskydd av god kvalitet, det vill säga CE-märkt. Det är också viktigt att du använder det på rätt sätt.

Information om att använda munskydd (Folkhälsomyndigheten)

På marknaden finns olika skydd för mun och näsa. De skydd som har testats för att hålla en fastställd skyddsnivå är munskydd och andningsskydd. Regelverken för dessa olika produkter skiljer sig åt. På Läkemedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Munskydd räknas som medicintekniska produkter och ska ha en så kallad CE-kvalitetsmärkning. Förpackningen ska dessutom ha bruksanvisning med information på svenska.

Så funkar munskydd

Andningsskydd

Ett andningsskydd är till för att skydda personen som har det på sig. Skydden har ett CE-märke med fyra siffror bredvid och är märkt FFP1, FFP2 eller FFP3. Andningsskydd räknas som personlig skyddsutrustning.

Ansiktsmask

Många EU-länder rekommenderar eller kräver en allmän användning av skydd som täcker näsa och mun. Masker som inte är CE-märkta som medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning är vanligt förekommande. De är ofta gjorda av tyg eller syntetiska material, men kan också vara snarlika medicinska munskydd i pappersliknande material. De kan i vissa fall vara rekommenderade för allmän användning. Till skillnad från andra länder har Sverige inga specifika produktregler för denna typ av mask.

Ett komplement till övriga råd

Folkhälsomyndigheten anser att munskydd alltid måste ses som ett komplement till övriga åtgärder för att minska smittorisken. Det gäller att även följa övriga rekommendationer för att hindra smittspridning av covid-19: