Logotyp
Svartvit bild som visar hur Petter står lutad mot en vägg.

Petter ställer ut sin konst på Laxholmen Kulturhus

Publicering: 2020-10-13

Sommaren 2021 kommer artisten och konstnären Petter Alexis Askergren att ha en egen avdelning i den årliga sommarutställningen på Laxholmen Kulturhus.

 – Ännu en spännande kultursommar står för dörren. Att få välkomna Petter som en av Sveriges största och mest respekterade artister till Munkfors gör att vi breddar våra målgrupper och når ut till nya besökare, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef.

Likt tidigare år kommer konstnären och poeten Hans Westlund ansvara för utställningen. Planeringen inför kommande säsong är i full gång. Konstnärer ska bjudas in och nästa års tema avslöjas inom kort.

Petters egna ord

Petter berättar med egna ord om sitt skapande:

Jag växte upp i en väldigt målande och kreativ familj och hade nog en föreställning att jag skulle arbeta med konst någon dag.

Jag drömde som ung om att bli illustratör eller serietecknare, jag har alltid älskat färger och med min hyperaktiva läggning kom akvarell att bli det som fängslade mig mest. Samtidigt har jag alltid sneglat på olja och även keramik. Dock blev det musik som tog övertaget när jag växte upp men alltid med en stark dröm i bakvattnet om att en dag få uttrycka mig genom penna, pensel, färg eller form igen som jag gjorde som liten.

Under min uppväxt målade jag mycket med min syster och framförallt min Pappa. Efter min Pappas bortgång har måleriet med akvarell som utgångspunkt knackat på dörren allt oftare. Jag ser stora likheter i att skriva texter som att måla akvarell, jag får samma kreativa välbehag när jag tycker att något lyckas samtidigt som jag bli lika bedrövad över en svag text som en mindre bra akvarell samtidigt som jag aldrig blir belåten utan vill ständigt sträva framåt. Idag försöker jag måla allt oftare och ser nog det som en framtida sysselsättning om några år.

Idag målar jag mycket under temat ”Min plats på jorden” vilket för mig handlar om Kosteröarna i Bohuslän, Piemonte i Italien och Åre i Jämtland. Tre fantastiska plaster men också unika. Jag älskar känslan av det vilda samt färgerna jag ser i dessa landskap, ibland lägger jag in texter över mina motiv då jag kan känna att det finns en naturlig koppling mellan en akvarell och känslan jag har när jag målar den. Texterna jag skrivit genom åren är ofta som motiv och bilder för mig.