Logotyp

Coronakrisen ökar världens fattigdom – hållbar handel hjälper

Publicering: 2020-10-12

Varje gång du väljer Fairtrade-produkter såsom rosor, bananer eller choklad bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan bygga sig ett bättre liv. I tuffa coronatider som dessa är det ännu viktigare att göra medvetna val i butiken. När vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade betyder en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder.

Coronasäker höstkampanj

Munkfors kommun är Fairtrade City sedan 2006. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. För att behålla diplomeringen måste kommunen uppfylla flera kriterier som rör etisk upphandling och driva ett utåtriktat informationsarbete om etisk konsumtion.

I årets höstkampanj kommer vi att dela ut buketter med Fairtrade-rosor till alla särskilda boenden i kommunen. Fairtrade-bananer kommer också att delas ut på kommunens alla skolor. Samtidigt som vi förgyller vardagen lokalt så hjälper vi till att skapa viktiga förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

– Det här är ett viktigt sätt för Munkfors kommun att förbättra världen i det lilla. Vi har återkommande arrangemang varje år vars mål är att sprida vetskapen om vad det innebär att konsumera varor som är Fairtrade-märkta. Vi kan göra något lokalt som påverkar globalt, säger Mathias Lindquist, styrgruppens ordförande.