Logotyp

Annorlunda valborgsfirande i år

Publicering: 2020-04-29

Istället för att träffa våra nära och kära för att fira valborg och första maj måste vi tänka på att skydda varandra från smittspridning.

Var gärna utomhus – men samlas inte för många på samma plats

Det finns ett förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Förbudet gäller både inomhus och utomhus. Resor över landet, trängsel och folksamlingar ska undvikas och alla behöver se till att hålla avstånd. Det är också olämpligt med större bjudningar, även om de hålls i hemmet och utomhus.

Det är särskilt viktigt att skydda våra äldre, som riskerar att bli svårt sjuka, mot covid-19.

Det här kan och ska alla göra:

Vad kan du som förälder göra?

Inför stundande helg är det viktigt att du som förälder/vårdnadshavare tar ansvar för ditt barn/ungdom. Se till att de inte bidrar till ökad smittspridning och undvik att de samlas i större grupper.

Många tonåringar begår också alkoholdebut i samband med valborg. När alkohol finns med i bilden kan det få både oanade och obehagliga konsekvenser. En restriktiv hållning från föräldrar har visat sig ha störst effekt för att minska alkoholkonsumtionen bland ungdomar. Vi uppmanar vuxna att inte bjuda, köpa ut eller sälja alkohol till minderåriga.

Tips och råd inför stundande helg

  • Prata med ditt barn om var han eller hon ska vara när de är ute. Stäm av om platsen stämmer. Kanske gå dit själv, ring till andra föräldrar – det är inte alls säkert att ”alla andra” fått… även om ditt barn säger det!
  • Bestäm gärna en tid när ditt barn ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.
  • Var vaksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar eventuell egen alkohol. Vi vet av tidigare erfarenheter att många ”lånar” hemma till sitt drickande.
  • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.

Risk för bränder i skog och mark

Vanligtvis tänder vi organiserade brasor i samband med valborgsfirandet. I stora delar av Sverige är det torrt i skog och mark vilket ökar risken för brand. Just nu finns inget eldningsförbud i Värmlands län, men risken för gräsbrand är stor, och vi uppmanar dig därmed till stor försiktighet.