Logotyp

Senaste nytt om coronaviruset

Publicering: 2020-03-20

Munkfors kommun tar inte fram några egna rekommendationer utan vi följer och hänvisar till Folkhälsomyndighetens rekommendationer för coronaviruset.

Här kan du ta del av alla uppdateringar som görs om coronaviruset. Från och med 10 februari sker stående uppdateringar på tisdagar och torsdagar 15.00.

Februari

25 januari klockan 16.00

Varje vecka publicerar Region Värmland en utökad lägesbild vad gäller covid-19. Denna vecka är dt extra mycket fokus på det stundande sportlovet. Smittskyddsläkare Ingemar Hallén manar till försiktighet under lovet vare sig man tillbringar det på hemmaplan eller reser.

– Eftersom sportlovet i vanliga fall innebär att vi spenderar mer tid med andra vill jag påminna om fortsatt följsamhet till de allmänna rekommendationerna. Tänk på att undvika inomhusaktiviteter med risk för trängsel och att smittspridning kan ske även utomhus. Jag förstår att tålamodet tryter, men glöm inte bort att covid-19 är en allvarlig sjukdom.

Tänk på att:

 • Undvik att dela boende med andra familjer.
 • Hålla avstånd i liftkön, skiduthyrning och på serveringsställen.
 • Under resan och på resmålet – ta med egen mat och undvik i möjligaste mån att stanna på serveringsställen där det är mycket folk.
 • Om ni ändå måste gå in på mackar eller serveringsställen längs vägen – gå inte in hela familjen samtidigt. Det skapar trängsel. Gå in i omgångar om ni måste gå in.
 • Respektera de regler som gäller på serveringsställen och mackar du passerar och måste stanna på.

Här kan du läsa Region Värmlands lägesbild för vecka 8

I Munkfors kommun rapporteras ett fall. I nuläget finns dessa bland allmänheten och inte i våra verksamheter.

Regeringen: alkoholförbudet från klockan 20.00 förlängs

Förbudet att servera alkohol på serveringsställen mellan klockan 20.00 och 11.00 förlängs till den 28 februari 2021.

Smittspridningen är kvar på en fortsatt hög nivå i Sverige. Regeringen och Folkhälsomyndigheten bedömer att nuvarande restriktioner och åtgärder ska vara kvar i minst 3-4 veckor.

Att vistas på krogar, barer och restauranger kan vara förknippat med ökad risk för smittspridning. Därför förlänger nu regeringen förbudet mot att servera alkohol på serveringsställen mellan klockan 20.00 och 11.00 till den 28 februari 2021. Från den 1 mars fram till och med den 11 april 2021 gäller förbudet att servera alkohol återigen från klockan 22.00.

Undantag från förbudet görs för servering på särskilda boenden och rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.

Om smittläget förvärras kan förbudet förlängas ytterligare. Vid en förbättrad situation kan förbudet tas bort före den 11 april.

Lättnader för äldre som är vaccinerade

Äldre som är vaccinerade kan nu återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor, skriver Folkhälsomyndigheten.

Äldre som har vaccinerats med två doser behöver nu inte vara lika försiktiga som innan när det gäller kontakter med andra. Två veckor efter den andra vaccindosen kan den som är vaccinerad träffa symtomfria anhöriga och komma dem fysiskt nära.

Vid besök på särskilda boenden för äldre är det viktigt att både besökare, personal och den boende agerar för att skydda andra boende som inte är vaccinerade.

Folkhälsomyndigheten skriver att den som är vaccinerad behöver fortsätta att följa regler och rekommendationer för att minska risken för smittspridning. Som exempelvis att stanna hemma och testa sig vid symtom, begränsa antalet kontakter och vara noga med handhygien.

23 februari klockan 16.00

Enligt Smittskydd Värmland ser man nu en ökning av andelen positiva fall i länet. Det är viktigt att du fortsätter att följa de allmänna råd som finns för att vi ska undvika ytterligare smittspridning.

 • Stanna hemma om du är sjuk
 • Håll avstånd, både inomhus och utomhus
 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nya i armvecket
 • Undvik att röra ögon, näsa och mun
 • Arbeta hemma om det går

Vaccinationen fortsätter i Munkfors-Ransäter

Vaccinationen går helt enligt plan i kommunen. I Folkhälsomyndighetens senaste mätning hade kommunen vaccinerat 310 personer med dos ett vilket motsvarar 10,17 procent av befolkningen.

Under denna vecka kommer kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska att vaccinera personal med dos två tillsammans med två sköterskor från Region Värmland. Vi börjar också att vaccinera medarbetare inom LSS:en under denna vecka.

Folkhälsomyndigheten: statistik över registrerade vaccinationer covid-19 (extern länk)

Ingen bekräftad smitta

I nuläget finns ingen bekräftad smitta bland vårdtagare eller medarbetare.

18 februari klockan 16.00

Varje vecka publicerar Region Värmland en utökad lägesbild vad gäller covid-19. Efter årsskiftet minskade antalet nya bekräftade fall per vecka stadigt för att sedan öka något igen mellan vecka tre och fem. Sedan dess har antalet nya fall per vecka legat stabilt runt 350 fall.

– Tittar vi på de senaste 7 dagarna har antalet nya fall minskat något jämfört med föregående period. Det verkar som om läget har stabiliserat sig och att vi ligger på en platå, men vi är beredda på att det kan svänga uppåt under de kommande veckorna, säger Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare.

Här kan du läsa Region Värmlands lägesbild för vecka 7

I Munkfors kommun rapporteras sex fall. I nuläget finns dessa bland allmänheten och inte i våra verksamheter.

Planera sportlovsaktiviteter med omsorg

Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Under sportlovet är det därför viktigt att tänka på att begränsa antalet nya nära kontakter. Umgås bara i en mindre krets. Tänk på att riskerna för smittspridning är högre vid längre vistelser inomhus, exempelvis vid delat boende. Dela därför inte boende eller umgås inomhus på nära håll med de utanför din mindre krets. Planera för att kunna hålla avstånd till andra och undvik situationer där det är risk för trängsel. Har du symtom som kan bero på covid-19 ska du stanna hemma eller i ditt boende och testa dig för covid-19, även om du inte befinner dig i din hemregion.

Res säkert

Sportlovet är vanligtvis en period då resandet ökar. Eventuella resor bör i år ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Tänk på att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du umgås nära med i vardagen. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.

16 februari klockan 15.00

Vaccinationen i Munkfors-Ransäter går helt enligt plan. I den senaste mätningen hade kommunen vaccinerat 285 personer vilket motsvarar 9,35 procent av befolkningen. I nuläget finns ingen bekräftad smitta bland vårdtagare eller medarbetare.

Folkhälsomyndigheten: statistik över registrerade vaccinationer covid-19 (extern länk)

Kommunen har vaccinerat klart med både dos ett och två på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Alla vårdtagare inom hemtjänst har också fått dos ett av vaccinet. Flera av dessa vårdtagare har också fått dos två.

Brev till personer födda 1936 och tidigare från Region Värmland

Vecka sju, troligtvis på tisdag eller onsdag, landar ett brev i brevlådan hos alla värmlänningar som är födda 1936 eller tidigare och som är folkbokförda i Värmland. Brevet innehåller viktig information om hur du gör för att boka tid för vaccination. Du som redan har blivit vaccinerad mot covid-19 kan bortse från informationen i brevet.

Du kan boka tid för vaccination från och med den 17 februari. Vaccinationen inleds i slutet av februari. Du kan inte kontakta din vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon för att boka tid. Om du bor med en person som är yngre än 85 år kan den personen boka tid för vaccinering vid samma tillfälle som du. Exempelvis om du är 86 år men den du bor med är 78 år kan ni boka tid och vaccinera er i anslutning till varandra.

Ungefär en vecka efter att det första brevet når de som är 85 år eller äldre får personer i nästa åldersgrupp sitt brev.

Här kan du vaccinera dig efter att du bokat tid

Du kan välja att vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning du vill i Värmland. Orterna har valts för att så många som möjligt ska ha nära och för att distributionen av vaccinet ska fungera tryggt och effektivt. Rymliga lokaler har valts för att alla ska kunna hålla avstånd. Det är bra om du själv kan ordna din resa till närmaste vaccinationsmottagning, eller be någon om hjälp. För dig som inte har möjlighet till det kommer det finnas andra alternativ. Har du särskilda behov eller har frågor kring din vaccination kan du ringa vår tidsbokning för rådgivning så hjälper vi dig.

Vaccinationsmottagningar

Arvika
Ritz, Hamngatan 12

Charlottenberg
Ishallen, Skyttehallen, Tallmogatan

Filipstad
Vaccinationsmottagningen,
Viktoriagatan 3

Hagfors
Vårdcentralen Hagfors,
Sjukhusvägen 22

Karlstad
Karlstad CCC, Tage Erlandergatan 8
Löfbergs Arena, Norra infarten 79

Kristinehamn
Vaccinationsmottagningen, Skaraborgsvägen 4

Likenäs
Vårdcentralen Likenäs, Krokbacksvägen 1

Sunne
Allaktivitetshuset, Bergsvägen 1

Säffle
Vårdcentralen Säffle, Sundsgatan 1

Torsby
Valbergsängen Sporthotell, Valbergsvägen 12

Årjäng
Vårdcentralen Årjäng, Storgatan 35

Tänk på detta inför din vaccination

 • Ta med din legitimation och ifylld hälsodeklaration!
 • Ha gärna kortärmat eller lätt avtagbara kläder på överkroppen för att enkelt kunna få din spruta i överarmen.
 • Kom endast till mottagningen om du är fri från förkylningssymtom. Har du symtom bokar du om din tid.
 • Köbildning och trängsel utgör en risk för smittspridning. Vi ber dig därför att komma på utsatt tid och inte allt för lång tid i förväg. Överväg noga om du behöver ta med en närstående till vaccinationen.
 • Fortsätt följa råd och rekommendationer även när du vaccinerat dig.

Mer information

På webbplatsen 1177.se hittar du säker och faktagranskad information om vaccin och hur vaccineringen går till samt information på andra språk: 1177.se/otherlanguages

Se upp för bedrägeriförsök!

Det har förekommit att personer har blivit utsatta för bedragare som ringer äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. De kräver att du ska identifiera dig med bankdosa eller mobilt BankID. Region Värmland eller 1177 sjukvårdsrådgivningen ringer aldrig upp och begär inloggningsuppgifter eller att du via telefon ska logga in med bankdosa eller mobilt BankID. De ber dig heller aldrig att betala med Swish. Det är gratis att vaccinera sig mot covid-19.

10 februari klockan 15.00

Vaccinationen är i full gång

Kommunerna i länet jobbar för högtryck för att så många som möjligt ska bli vaccinerade mot covid-19.

Vaccinationen i Munkfors-Ransäter går helt enligt plan. I den senaste mätningen hade kommunen vaccinerat 254 personer vilket motsvarar 8,33 procent av befolkningen. Detta innebär att vi ligger på andra plats i Värmland över de kommuner som har mest antal vaccinerade.

Folkhälsomyndigheten: statistik över registrerade vaccinationer covid-19 (extern länk)

Kommunen har vaccinerat klart med både dos ett och två på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Vaccineringen av vårdtagare som har hemtjänst (HSL och SOL-insatser) pågår för fullt.  Majoriteten av vårdtagarna inom hemtjänst har redan fått dos ett av vaccinet.

Stoppat smittan på Björkdungen

Under föregående vecka blev två medarbetare och en vårdtagare på Björkdungens demensboende konstaterade med covid-19. I nuläget är två av dessa tre personer positiva. Kommunen har inga fler bekräftade i verksamheten vilket innebär att vi har lyckats begränsa smittan.

För övrigt så ser vi en uppåtgående trend av positiva fall i länet. Därför är det viktigt att vi alla försöker hålla i och hålla ut.

Ett konstaterat fall på Forsnässkolan

En medarbetare på Forsnässkolan har testats positivt för covid-19.

Vi välkomnar alla friska barn

Skolan är öppen som vanligt. Tänk på att vara extra uppmärksam på symtom, även om de är milda. De vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn är hosta och/eller feber. Andra vanliga besvär är halsont, andningsbesvär och generell muskelsmärta.

Så jobbar vi

Munkfors kommun följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer vid konstaterade fall av covid-19 i våra skolverksamheter. Alla skolor i Munkfors kommun har också tagit fram handlingsplaner som ska hjälpa till att skapa en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt i dessa tider.

Håll dig uppdaterad

Får vi ny information som berör dig som vårdnadshavare så kommer vi att hålla dig uppdaterad via Infomentor och vår webb munkfors.se. Tack för att du håller i och håller ut. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

Region Värmland: information till dig som kan ha varit utsatt för smitta från person med covid-19

Folkhälsomyndigheten: information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19

Munkfors kommuns webbsida för samlad information om covid-19 

Munkerudsskolans handlingsplan för coronasäkrad

4 februari klockan 15.30

Provsvaren visar: inga fler fall på Björkdungens demenssboende

Efter helgen stod det klart att två medarbetare på Björkdungens demensboende hade testats positivt för covid-19. Med anledning av detta togs det prover på alla vårdtagare som vårdats av respektive personal under måndagen 1 februari. Tisdag kväll kom provsvaren som visade att en vårdtagare var smittad av covid-19. Övriga vårdtagare var negativa.

Idag 4 februari togs ännu ett prov alla vårdtagare som bor på samma avdelning där det finns konstaterad smitta. Nu har vi fått provsvaren och kan med stor glädje meddela att alla prov var negativa. I nuläget har vi endast en vårdtagare som är konstaterad.

Vad gör Munkfors kommun?

 • Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har daglig kontakt med Smittskydd Värmland samt en tät dialog med kommunens sjuksköterskor, respektive enhetschef samt ansvarig läkare för boendet.
 • Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har kontaktat alla anhöriga via telefon för att informera om det rådande läget.
 • Kommunen har startat upp sitt covid-team. Tillsammans vårdar de endast personer som har konstaterad covid-19.
 • Björkdungens personal får endast arbeta på sin respektive avdelning. Att besöka eller gå mellan avdelningarna är inte tillåtet i nuläget.

Avstå gärna besök

Ansökan om hemställan om tillfälligt lokalt besöksförbud är inte aktuellt i nuläget. Besöksförbud råder inte, men vi ger en stark rekommendation om att avstå besök i nuläget.

3 februari klockan 16.00

Efter helgen stod det klart att två medarbetare på Björkdungens demensboende har testats positivt för covid-19. Med anledning av detta har alla vårdtagare som vårdats av respektive personal provtagits. Provsvar kom igår kväll (2 februari) där endast ett prov var påvisat positivt.

Ytterligare prov kommer att tas på alla vårdtagare på avdelningen där vi har konstaterad smitta. Detta för att säkerställa att covid-19 inte är påvisat.

Vad gör Munkfors kommun?

 • Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har daglig kontakt med Smittskydd Värmland samt en tät dialog med kommunens sjuksköterskor, respektive enhetschef samt ansvarig läkare för boendet.
 • Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har kontaktat alla anhöriga via telefon för att informera om det rådande läget.
 • Kommunen har startat upp sitt covid-team. Tillsammans vårdar de endast personer som har konstaterad covid-19.
 • Björkdungens personal får endast arbeta på sin respektive avdelning. Att besöka eller gå mellan avdelningarna är inte tillåtet i nuläget.

Avstå gärna besök

Ansökan om hemställan om tillfälligt lokalt besöksförbud är inte aktuellt i nuläget. Besöksförbud råder inte, men vi ger en stark rekommendation om att avstå besök i nuläget.

1 februari klockan 11.30

Bekräftade fall av covid-19 i verksamheten för omsorg och stöd

Under helgen har vi tagit prover på både personal och vårdtagare inom verksamheten för omsorg och stöd. Detta för att flera personer har uppvisat symtom på covid-19. Resultatet från de prover som har analyserats hittills visar att det finns konstaterad smitta inom verksamheten.

-  Två medarbetare inom verksamheten för omsorg och stöd har testats positivt för covid-19 under helgen. Däremot har ingen smitta påvisats på de vårdtagare som har provtagits. Vi kommer under dagen att ta prover på de vårdtagare som har vårdats av personalen som nu är konstaterad smittad. Övrig personal provtas vid symtom, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Nära samarbete med Smittskydd Värmland

Kommunens medarbetare inom omsorg och stöd är vana att hantera situationer där smittspridning kan förekomma. Vi har väl inarbetade rutiner och arbetar alltid enligt regionala och nationella riktlinjer. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har även varit i kontakt med Smittskydd Värmland och smittspårningsenheten.

- I nuläget vill vi att våra medarbetare är extra uppmärksamma på symtom, även milda och diffusa sådana med anledning av att vi nu har konstaterad smitta i verksamheten, säger Malin Holm.

Fortsätt skydda dig och andra

Vaccinering mot covid-19 kommer att vara ett viktigt bidrag för att vi ska få en förutsägbar vardag igen. Restriktioner kommer ändå att kvarstå under en lång tid framåt. Vi får inte slappna av utan vi måste fortsätta ta ansvar och följa rekommendationerna. Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta följa rekommendationerna för att hindra smittspridning. Följ utvecklingen och fortsätt att:

 • stanna hemma om du är sjuk
 • hålla avstånd till andra människor
 • tvätta händerna ofta.

Januari

25 januari klockan 15.30

Detta gäller i samband med inreseförbud till Norge

Folkhälsomyndigheten förtydligade på måndagen att den som bor med arbetspendlare kan leva och arbeta som tidigare, det gäller även vård- och omsorgspersonal.

Norska myndigheter bekräftade under den gångna helgen att man påvisat flera fall av den brittiska coronavirusvarianten, som misstänks kunna vara mer smittsam, och att man befarar ett större utbrott orsakat av detta virus i Norge.

Med anledning av detta meddelade Folkhälsomyndigheten att Norge klassas som ett riskland för virusvarianten. Det innebär att resande från Norge omfattas av förhållningsregler enligt smittskyddslagen, vilket i förlängningen har påverkan på framför allt arbetspendlarna.

Informationen nedan ger en utförlig information om vad som gäller.

Inresande från Norge, Storbritannien, Sydafrika och Brasilien (ej transit eller arbetspendling) senaste 14 dagarna

 • ska stanna hemma och inte träffa andra människor än dem i det egna hushållet. Får inte gå till arbete, skola eller fritidsaktiviteter. Får inte åka med allmänna kommunikationsmedel.
  Detta gäller i sju (7) dagar sedan inresa till Sverige.
 • ska provtas så snart som möjligt efter att de har kommit till Sverige (gäller även för asymtomatiska).
 • provtagning ska upprepas på den 5:e dagen efter avresan från landet. Om det första provet är negativt och det gått mer än sju (7) dagar sedan avresa från landet är upprepad testning inte aktuell.
 • Minst ett prov ska tas om det är mindre än 14 dagar sedan resenären kom till Sverige.
 • Gäller barn och vuxna. Barn under 6 år provtas inte.

Vårdpersonal (hälso- och sjukvård samt omsorg) som är hushållskontakt till resenär som varit i riskland de senaste 14 dagarna (ej transit eller arbetspendling)

 • ska stanna hemma och inte träffa andra människor än dem i det egna hushållet. Får inte gå till arbete, skola eller fritidsaktiviteter. Får inte åka med allmänna kommunikationsmedel. Detta gäller under samma period som resenärens (se ovan).
 • provtas vid symtom.

Övriga hushållskontakter till resenär (ej transit eller arbetspendling)

 • bör stanna hemma i väntan på resenärens provsvar. Helst bör man invänta provsvar på prov nr 2 innan återgång till normala aktiviteter, men det är inget krav.
 • uppmanas i enlighet med de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten att arbeta hemifrån, vara mycket uppmärksamma på milda symtom och undvika nära kontakt med andra personer.
 • provtas vid symtom.
 • gäller både barn och vuxna.

Arbetspendling

 • arbetspendlaren ska undvika att träffa andra än personer i det egna hushållet när man inte är på jobbet.
 • om länderna arbetspendlingen sker till kräver regelbunden testning behöver den som arbetspendlar inte testa sig utöver det.
 • den som bor i samma hushåll med den som arbetspendlar behöver inte undvika att träffa andra. Detta gäller även vård- och omsorgspersonal inkl. tandvård, som alltså kan arbeta.
 • om den som arbetspendlar bor i Norge och arbetspendlar till Sverige ska denna person provtas för SARS-CoV-2 en gång per vecka.

Allmänt

 • Tidigare rekommendationer om hantering av inresande från riskländer och deras hushållkontakter gäller nu även för Norgeresenärer.
 • Gränsen mot Norge är stängd sedan natten mellan 24-25 januari, detta utifrån att man vill minska risken för att det blir trängsel i Sverige när Norge nu stänger ned. Alltså i analogi med gränsstängningen mot Danmark.
 • Det som avviker från hanteringen av resande från Danmark är att Norge nu ingår i riskländerna (de övriga är Storbritannien, Sydafrika och Brasilien) för virusvariant av SARS-CoV-2. Det gör inte Danmark, vilket är ytterligare en dimension. Man kan därför inte likställa arbetspendling till Norge med Danmark.
 • Ovanstående regler gäller endast för resande/arbetspendlare och deras hushållskontakter, Närkontakter, det vill säga de som inte bor i samma hushåll (t ex arbetskamrater) berörs inte av reglerna.

Länkar

22 januari klockan 16.30

Region Värmland öppnar tolv vaccinationsmottagningar på elva orter i fas 2

Den första fasen av vaccinationen mot covid-19 pågår. I den andra fasen utökas vaccinationen och kommer då att genomföras vid tolv vaccinationsmottagningar på elva orter runt om i länet.

– Vi har valt dessa platser för vaccinationsmottagningar utifrån möjlighet att ha lokalerna nära så många som möjligt i länet samtidigt som vi kan distribuera vaccinet på ett säkert sätt, säger vaccinsamordnare Anders Nordmark.

En annan viktig orsak är att säkerställa att den ordinarie hälso- och sjukvården fungerar.

– Vi behöver kunna ge hälso- och sjukvård till alla patienter samtidigt som vi ska vaccinera alla som är 18 år eller äldre, säger Madelene Johanzon.

Vaccination på den mottagning som passar dig

Du kan välja att vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning du vill, dock behöver du ta båda doserna vid samma mottagning. Du kommer att få information om adressen till vaccinationsmottagningen när du bokar.

– Vi håller just nu på att teckna avtal för lokalerna och kommer såklart att informera när det blir klart, säger Anders Nordmark.

Än finns inga tider att boka

Du som ingår i fas 2 kommer själv att kunna boka din tid för vaccination digitalt eller via ett särskilt telefonnummer för tidsbokning. Arbete med detta pågår och mer information kommer när det börjar bli dags för dig att boka tid. Observera att du inte kan boka tid via din vårdcentrals telefonrådgivning eller sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon.

Följ gärna regionens olika informationskanaler, som nyhetsflödet på regionvarmland.sewebbplatsen 1177.se och sociala medier, för att få uppdaterad information.

Region Värmland kommer att skicka brev

Så snart det är möjligt att boka tid kommer Region Värmland att skicka ut brev till alla som i år är 70 år och äldre och är folkbokförda i Värmland med information om hur man går tillväga för att boka sin tid.

Här är orterna där du kan vaccinera dig

Vaccinering kommer att ske på följande orter:

 • Arvika
 • Charlottenberg
 • Filipstad
 • Hagfors
 • Karlstad
 • Kristinehamn
 • Likenäs
 • Sunne
 • Säffle
 • Torsby
 • Årjäng

Karta över vaccinationsorter (pdf)

Länkar

21 januari klockan 16.30

Flera restriktioner förlängs

Följande restriktioner kommer att förlängas med anledning av spridningen av covid-19, meddelar regeringen.
 • Serveringsställen som restauranger och barer tillåts inte servera alkohol efter klockan 20. Detta förbud kommer att förlängas till och med 7 februari 2021.
 • Statliga myndigheter ska vidta åtgärder för att öka möjligheten för anställda att arbeta hemifrån. Detta kommer att förlängas till och med 7 februari 2021. Eftersom alla yrkesgrupper inte har möjlighet att arbeta hemifrån kommer det bli fler kontroller av riskutsatta arbetsplatser.
 • Folkhälsomyndighetens rekommendation om gymnasieskolan förlängs till och med 1 april 2021. Den justeras något. Undervisningen ska nu bedrivas som en kombination av fjärr- eller distansundervisning och viss närundervisning.
 • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att munskydd fortsatt används i kollektivtrafik under rusningstrafik.
 • Regeringen uppmanar fortsatt kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet stängd till och med 7 februari 2021.
 • Folkhälsomyndigheten har begärt att barn och unga födda 2005 och senare ska kunna delta i organiserade idrotts-, fritids- och kulturaktiviteter både inomhus och utomhus och har begärt att regeringen lättar på sin tidigare rekommendation.
20 januari klockan 15.00

Sant eller falskt - tänk på detta när du bedömer information

Inom journalistiken finns de sex klassiska frågorna Vad? När? Var? Hur? Vem? och Varför? som ska besvaras så sanningsenligt som möjligt. Frågorna går att översätta till konkreta tips när du bedömer information med ett källkritiskt filter.

1. Vad?

Vilken sorts information rör det sig om - är det personliga åsikter eller fakta? Finns det källhänvisningar som går till ställen som bekräftar påståendet?

2. När?

Hur gammal är informationen? Är den fortfarande relevant? När gjordes senaste inlägget eller uppdatering av uppgifterna?

3. Var?

Var är uppgiften publicerad - på en privat blogg, som ett inlägg på sociala medier, på ett företags hemsida, på en mediesajt? Om informationen återfinns på en mediesajt - finns det en ansvarig utgivare för sajten? En mediesajt med ansvarig utgivare har större trovärdighet än en mediesajt som inte har det.

Kan du hitta informationen genom andra källor? Information från endast en källa bör behandlas med stor försiktighet.

4. Hur?

Hur fick du tag på informationen? Kommer den från en källa som är pålitlig och som tidigare har levererat bekräftad information?

5. Vem?

Vem ligger bakom informationen? En myndighet, en organisation, ett företag eller en forskare? Kan du hitta ursprungskällan?

6. Varför?

Varför finns informationen? Är det någon som vill sprida åsikter eller information, väcka debatt eller underhålla? Är någon ute efter att tjäna pengar genom att du till exempel klickar på en annonslänk? Vem tjänar på att du sprider informationen? Fundera på hur budskapet kan ha utformats för att förändra ditt tänkande och agerande.

Källa: msb.se

19 januari klockan 15.00

Vaccineringen i Munkfors går enligt plan

Kommunerna i länet jobbar för högtryck för att så många som möjligt ska bli vaccinerade mot covid-19. Första fasen i vaccinationen är igång och går helt enligt plan i Munkfors kommun.

Vi har under denna och föregående vecka vaccinerat klart med dos 1 på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Dos två kommer att ges efter tre veckor.

Under denna vecka har vi även börjat vaccinera våra vårdtagare inom hemtjänsten. Förhoppningen är att kommunen ska kunna börja vaccinera personal inom verksamheten för omsorg och stöd i mitten av februari. Vaccinering sker löpande.

Att ge själva sprutan går fort, men det är förberedelserna innan själva sticket som är oerhört tidskrävande.

- Samtycke ska inhämtas, ordination ska ges från läkare, handhavandet, förvaringen och beredningen av vaccinet tar mycket tid. Vi måste också ta hänsyn till vissa läkemedel innan vaccin ges till våra vårdtagare, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Vi följer Folkhälsomyndighetens prioritetsordning

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nationella prioriteringar som styr i vilken ordning vaccineringen genomförs. Prioriterade grupper vaccineras först. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Under fas 1 som pågår i detta nu är det kommunerna som får tillgång till vaccin så att de kan vaccinera på sina särskilda boenden, vård- och omsorgspersonal och inom hemtjänsten.

Fas två, som bland annat innefattar personer som är 70 år och äldre, inleds i februari.

Den bredare allmänheten, det vill säga invånarna som är 18 år eller äldre, kommer troligen att erbjudas vaccin först under andra kvartalet 2021.

Folkhälsomyndighetens prioritetsordning (extern länk)

Går inte att boka tid för vaccination ännu

I nuläget går det inte att boka tid för vaccin mot covid-19. Men tidsbokning för personer inom den andra fasen kommer vara möjlig att göra digitalt med hjälp av e-legitimation. Det kommer också att finnas ett särskilt telefonnummer för tidsbokning.

Mer information om vaccinet och hur du gör för att boka tid för vaccination kommer att finnas på webbplatsen 1177.se.

Länkar

18 januari klockan 10.30

En medarbetare på Munkerudsskolan har testats positivt för covid-19. Fram till nu har vi i stort sett varit förskonade från bekräftade fall i våra skolor, men med tanke på hur smittspridningen ser ut i samhället just nu så var det inte oväntat. Därför är det nu viktigare än någonsin att vi alla fortsätter att följa de allmänna råden.

Vi välkomnar alla friska barn

Skolan är öppen som vanligt. Tänk på att vara extra uppmärksam på symtom, även om de är milda. De vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn är hosta och/eller feber. Andra vanliga besvär är halsont, andningsbesvär och generell muskelsmärta.

Så jobbar vi

Munkfors kommun följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer vid konstaterade fall av covid-19 i våra skolverksamheter. Alla skolor i Munkfors kommun har också tagit fram handlingsplaner som ska hjälpa till att skapa en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt i dessa tider.

Säker hämtning och lämning

Hämtning och lämning ska ske utomhus i största möjliga mån. Om det inte är möjligt lämna/hämta barn utomhus får vårdnadshavare göra detta endast utanför entrén. Knacka på fönstret, sms:a eller ring så möter personal upp.

Håll dig uppdaterad

Får vi ny information som berör dig som vårdnadshavare så kommer vi att hålla dig uppdaterad via Infomentor och vår webb munkfors.se. Tack för att du håller i och håller ut. Tillsammans minskar vi smittspridningen.

Region Värmland: information till dig som kan ha varit utsatt för smitta från person med covid-19

Folkhälsomyndigheten: information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19

Munkfors kommuns webbsida för samlad information om covid-19

Munkerudsskolans handlingsplan för coronasäkrad verksamhet

14 januari klockan 15.00

Varje vecka publicerar Region Värmland en utökad lägesbild vad gäller covid-19. Denna vecka rapporterar regionen att vi snart kommer att märka effekterna av hur invånarna i länet har agerat under de gångna helgerna.

Vi befinner oss i ett kritiskt skede då många är tillbaka på arbetet eller i skolan samtidigt som vinterkylan nått Värmland. Torrare luft innebär ökad risk för spridning av luftvägsvirus och kylan gör som regel att vi vistas och träffas inomhus i större utsträckning.

Med anledning av detta är fortsatt följsamhet till de allmänna rekommendationerna av yttersta vikt.

Här kan du läsa Region Värmlands lägesbild för vecka 2

I Munkfors kommun rapporteras ett nytt fall. I nuläget finns dessa bland allmänheten och inte i våra verksamheter. Detta innebär inte att vi kan slappna av. Nu måste vi fortsätta hålla i och hålla ut.

Alkoholförbudet från klockan 20 förlängs

Förbudet att servera alkohol mellan klockan 20.00 och 11.00 förlängs till den 24 januari. Syftet med förbudet är att minska spridningen av coronaviruset.

Bakgrunden till beslutet är den fortsatt höga nivån av smittspridning av det virus som orsakar sjukdomen covid-19. Att vistas på krogar, barer och restauranger kan vara förknippat med ökad risk för smittspridning.

Undantag görs för servering på särskilda boenden och rumsservering på hotell eller minibar i hotellrum.

13 januari klockan 15.00

Viktig hälsning från vår kommunpolis

Polisen får samtal från äldre personer som berättar att de har blivit uppringda av människor som hävdat att de ska komma hem till dem och genomföra vaccinering av covid-19.
Var uppmärksam om du tar emot liknande samtal då det handlar om bedragare och anmäl det hela till polisen.
Information om hur och när du kan boka vaccinering i just din region finns på 1177.se.
12 januari klockan 15.30

Gun sitter i en rullstol medan Lena ger vaccinet i vänster arm.

Gun var först ut i Munkfors kommun att vaccineras mot covid-19.

Gun var först ut att vaccineras i Munkfors

Vaccineringen mot covid-19 har startat i Munkfors kommun. Gun Ekblom, 88, blev historisk när hon var först ut att bli vaccinerad av sjuksköterskan Lena Gillberg.

Det var en sprudlande glad och förväntansfull Gun som mötte kommunens vaccinationssköterskor när de kom till Björkdungens demensboende under tisdagsförmiddagen. Inom kort skulle hon gå till historien som den första personen att vaccineras mot covid-19 i Munkfors kommun.

– Det kändes inte ett dugg, sa Gun till sjuksköterskan Lena efter nålsticket.

Lena Gillberg är en av fyra sjuksköterskor som ansvarar för vaccinationen inom kommunens vård- och omsorgsverksamhet. Innan vaccinationsstart har hon och hennes kollegor genomgått Region Värmlands digitala vaccinationsutbildning.

– Att få börja vaccinera våra vårdtagare i Munkfors kommun känns väldigt speciellt, säger Lena.

Sjuksköterskorna Lena Gillberg och Anna Torbrand stå bredvid varandra iklädda skyddsutrustning i form av visir, plastförkläde och munskydd

Sjuksköterskorna Lena Gillberg och Anna Torbrand är två av fyra sköterskor som ansvarar för vaccineringen i Munkfors kommun.

Eloge till medarbetare

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, Malin Holm, har arbetat intensivt med att planera inför vaccineringen tillsammans med vaccinationssköterskorna. Att ge själva sprutan går fort, men det är förberedelserna innan själva sticket som har varit oerhört tidskrävande. Det är ett nytt vaccin som ska hanteras och logistiken har varit mycket omfattande.

– Nu är vi igång! Det är en historisk dag i vår kommun. Det har varit en tuff tid för våra äldre och medarbetare inom vård- och omsorg. Vaccinet är en ljusning och det känns så bra att vi nu kan börja skydda våra mest utsatta grupper, säger Malin.

Malin riktar också ett stort tack till Lena och hennes kollegor som har tagit ett stort ansvar i sina roller som vaccinsköterskor.

– Jag är riktigt stolt över engagemanget som jag har mött hos mina sjuksköterskor och övriga medarbetare. Det känns varmt i hjärtat när alla går samman och ställer upp för att vi tillsammans ska ta oss framåt i denna pandemi, säger Malin.

Malin Holm, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, sitter vid sitt skrivbord.

Malin Holm, kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Vilka prioriteras först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara går först. Kommunen ansvarar endast för vaccinering av personer och personal som har koppling till kommunens verksamhet omsorg och stöd.

I den första fasen som började idag vaccineras:

 • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende.
 • Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer på boenden och omsorgstagare.
 • Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp eller prioritet.

I nuläget är det svårt att säga hur länge vaccineringen kommer att pågå i fas ett, men från och med vecka två kommer vaccinering att ske löpande varje vecka av Lena Gillberg och hennes kollegor.

Fortsätt skydda dig och andra

Vaccinering mot covid-19 kommer att vara ett viktigt bidrag för att vi ska få en förutsägbar vardag igen. Restriktioner kommer ändå att kvarstå under en lång tid framåt. Vi får inte slappna av utan vi måste fortsätta ta ansvar och följa rekommendationerna.

Du som har vaccinerat dig behöver ändå fortsätta följa rekommendationerna för att hindra smittspridning. Följ utvecklingen och fortsätt att:

 • stanna hemma om du är sjuk
 • hålla avstånd till andra människor
 • tvätta händerna ofta.
10 januari klockan 15.00

Från och med den 10 januari 2021 gäller en tillfällig covid-19-lag i Sverige. Enligt lagen kan regeringen och myndigheter besluta om begränsningar och åtgärder för att förhindra smittspridning. Länsstyrelsen kontrollerar att besluten följs.

8 januari klockan 16.00

Riksdagen säger ja till ny pandemilag

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om en tillfällig pandemilag. Lagen gör det möjligt att reglera fler verksamheter än idag. Till exempel kan man med hjälp av lagen stänga köpcentrum och gym. Den tillfälliga covid-19-lagen ska gälla från och med den 10 januari till och med den sista september 2021.

Om regeringen med hjälp av den nya lagen stänger ner en verksamhet måste riksdagen inom en vecka pröva beslutet.

Länsstyrelserna och kommuner kan besluta om lokala åtgärder, till exempel att stänga en verksamhet. Det blir också möjligt införa begränsningar när det gäller lokaler och utrymmen som hyrs ut för privata sammankomster.

Regering och myndigheter kan med hjälp av den nya lagen besluta om smittskyddsregler i fler verksamheter än tidigare. Till exempel gym, sportanläggningar, bibliotek, campingar, museer, djurparker, köpcentrum, butiker, serviceinrättningar som frisörsalonger, festlokaler och kollektivtrafik. Den nya lagen gör det också möjligt att begränsa antalet besökare och att ändra öppettider för att förhindra trängsel.

Regeringen får även fler möjligheter att begränsa människors användning av allmän plats. Det kan handla om hur stora sällskap som får samlas på allmän plats och förbud mot att vistas på en viss plats. Exempelvis badplatser, stadsparker eller liknande.

7 januari klockan 13.00

Munskydd i kollektivtrafiken från 7 januari

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken mellan klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet. Men Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget inte en bred användning av munskydd i samhället.

Munskydd i kollektivtrafiken

Folkhälsomyndigheten rekommenderar resenärer att ha munskydd i kollektivtrafiken. Rådet gäller från och med den 7 januari 2021 och riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

Den som reser med kollektivtrafik där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd på vardagar klockan 7–9 samt 16–18, då många människor vanligtvis reser.

Folkhälsomyndighetens nyhet om munskydd i kollektivtrafiken

Munskydd vid trängsel och vid flygresor

Det kan finnas andra situationer då munskydd har ett värde, exempelvis där det är svårt att undvika trängsel och nära kontakt under längre tid. När du reser kan det förekomma krav på munskydd, till exempel på flygplatser och ombord på flygplan.

Att använda munskydd

När du använder munskydd bör du ha ett munskydd av god kvalitet, det vill säga CE-märkt. Det är också viktigt att du använder det på rätt sätt.

Information om att använda munskydd (Folkhälsomyndigheten)

På marknaden finns olika skydd för mun och näsa. De skydd som har testats för att hålla en fastställd skyddsnivå är munskydd och andningsskydd. Regelverken för dessa olika produkter skiljer sig åt. På Läkemedelsverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Munskydd räknas som medicintekniska produkter och ska ha en så kallad CE-kvalitetsmärkning. Förpackningen ska dessutom ha bruksanvisning med information på svenska.

Så funkar munskydd

 • Munskyddets syfte är att minska smittspridning från bäraren till omgivningen.
 • De ska alltid användas enligt medföljande bruksanvisning för att fungera på rätt sätt och ge rätt skydd.
 • Munskydd är oftast för engångsbruk och inte gjorda för att ta på och av flera gånger.
 • De är oftast blå-vita, veckade och fästs med öglor runt öronen.
 • Tvätta händerna noggrant innan och efter du hanterar munskyddet.
 • Dela inte munskydd med någon annan.

Andningsskydd

Ett andningsskydd är till för att skydda personen som har det på sig. Skydden har ett CE-märke med fyra siffror bredvid och är märkt FFP1, FFP2 eller FFP3. Andningsskydd räknas som personlig skyddsutrustning.

Ansiktsmask

Många EU-länder rekommenderar eller kräver en allmän användning av skydd som täcker näsa och mun. Masker som inte är CE-märkta som medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning är vanligt förekommande. De är ofta gjorda av tyg eller syntetiska material, men kan också vara snarlika medicinska munskydd i pappersliknande material. De kan i vissa fall vara rekommenderade för allmän användning. Till skillnad från andra länder har Sverige inga specifika produktregler för denna typ av mask.

Ett komplement till övriga råd

Folkhälsomyndigheten anser att munskydd alltid måste ses som ett komplement till övriga åtgärder för att minska smittorisken. Det gäller att även följa övriga rekommendationer för att hindra smittspridning av covid-19:

 • Stanna hemma vid symtom.
 • Ha en god handhygien.
 • Håll fysiskt avstånd både utomhus och inomhus.
5 januari klockan 15.00

Vecka två börjar kommunen vaccinera mot covid-19

Först ut är vårdtagare på kommunens särskilda boenden.

– Planeringen är i full gång för att vi ska skapa en trygg och säker vaccinering. Eftersom det är mycket logistik kring vaccineringen och hur den ska gå tillväga så har vi arbetat fram en detaljerad tidplan som ska skapa ordning och struktur. Vaccineringen kommer att utföras av kommunens sjuksköterskor som har gått en digital utbildning, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Vaccinationen skyddar dig och andra

Covid-19 är en smittsam infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Vaccin är det effektivaste sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället. Vaccinationen mot covid-19 kan skydda dig från att få sjukdomen, vilket även minskar risken för att du smittar andra. På sikt kan smittspridningen bromsas.

Vaccination är frivilligt och gratis för alla.

Vilka kommer att erbjudas vaccin först?

Folkhälsomyndigheten har prioriterat vilka personer som ska erbjudas vaccin först. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara går först. Munkfors kommun kommer att följa Folkhälsomyndighetens prioritetsordning som består av fyra faser:

Fas 1

Första fasen börjar vecka två i Munkfors kommun. I denna fas vaccineras:

 • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst i ordinärt boende.
 • Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer på boenden och omsorgstagare.
 • Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp eller prioritet.

I nuläget är det svårt att säga hur länge vaccineringen kommer att pågå i fas ett, men från och med vecka två kommer vaccinering att ske löpande varje vecka.

Fas 2

I den andra fasen, som väntas kunna komma igång i februari 2021, rekommenderas vaccination av:

 • Övriga personer som är 70 år och äldre. De äldsta vaccineras först.
 • Personer som är 18 år och äldre och som får insatser enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Detta gäller även personer som är 18 år och äldre och som har beslut om assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken.
 • Personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare.

Fas 3

I denna fas, som inleds därefter, kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Arbetet med att specificera dessa riskgrupper pågår.

Fas 4

I den avslutande fasen kan vaccination erbjudas till övriga vuxna personer som inte tillhör en riskgrupp.

Läs mer om prioriteringar på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vaccination mot covid-19 i Värmland

Just nu går det inte att boka tid för vaccinering mot covid-19. Det kommer mer information om vaccinationen och hur du gör för att få vaccinet på webbplatsen 1177.se, som är navet för all kommunikation kring vaccinet. Alla regioner samarbetar kring informationen där.

Information om vaccination mot covid-19 på 1177.se 

Folkhälsomyndigheten om vaccination mot covid-19

Läkemedelsverkets information om vaccin mot covid-19

Nationell plan för vaccinering mot covid-19 på krisinformation.se

Vanliga frågor och svar om vaccin mot covid-19 på krisinformation.se

4 januari klockan 14.30

I Munkfors kommun finns nu nio bekräftade fall i allmänheten enligt Region Värmlands veckostatistik. Det finns inga bekräftade fall i kommunens verksamheter. Vi fortsätter att provta både personal och vårdtagare när symtom föreligger.

Region Värmlands veckostatistik för vecka 53

Munkfors kommun börjar vaccinera vecka två

27 december 2020 började vaccineringen i Sverige mot covid-19. Alla landets regioner har nu fått leveranser av vaccindoser. I Munkfors kommun startar vaccinationen vecka två. Först ut är vårdtagare på kommunens särskilda boenden. Därefter vaccinerar vi vård- och omsorgstagare inom kommunal hemtjänst. Mer detaljerad information kommer att läggas ut här på webben under veckan.

December

28 december klockan 13.00

Bekräftat fall av covid-19 i verksamheten för omsorg och stöd

En medarbetare inom verksamheten för omsorg och stöd har testats positivt för covid-19.

- Vi kan inte kommentera det enskilda fallet på grund av sekretess. Jag har informerat berörda personer och verksamheten som hanterar frågan, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sköterska.

Nära samarbete med Smittskydd Värmland

Kommunens medarbetare inom omsorg och stöd är vana att hantera situationer där smittspridning kan förekomma. Vi har väl inarbetade rutiner och arbetar alltid enligt regionala och nationella riktlinjer. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har även varit i kontakt med Smittskydd Värmland under morgonen.

- I nuläget bedömer smittskydd att det inte är aktuellt med en smittspårning. Detta med anledning av att skyddsutrustning i form av munskydd och visir har använts på korrekt och föredömligt sätt. Däremot vill vi att våra medarbetare är extra uppmärksamma på symtom. Vi fortsätter också att provta både vårdtagare och medarbetare om det finns symtom, säger Malin Holm, medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Håll i och håll ut

Det är viktigt att vi alla fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer för att minska spridningen av covid-19. Ett stort ansvar vilar på varje individ när det gäller handhygien, att stanna hemma om man är sjuk och undvika sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt.

– Det är första fallet av covid-19 som vi haft på länge inom verksamheten för omsorg och stöd. Smittan finns överallt i samhället och att vi börjar få fall igen är ett väntat händelseförlopp. Munkfors kommun var hårt drabbat under våren, men med all erfarenhet och kunskap som vi har i ryggsäcken känner vi oss tryggare och bättre förberedda, säger Malin.

26 december klockan 13.30

En medarbetare på Lillmunkens förskola har testats positivt för covid-19. Fram till nu har vi i stort sett varit förskonade från bekräftade fall i våra skolor, men med tanke på hur smittspridningen ser ut i samhället just nu så var det inte oväntat. Därför är det nu viktigare än någonsin att vi alla fortsätter att följa de allmänna råden.

Alla vårdnadshavare till barn på Lillmunkens förskola har under dagen fått ett informationsbrev samt SMS.

Ta del av brevet i sin helhet, pdf 167 kB

Vi välkomnar alla friska barn

Förskolan är öppen som vanligt nu på måndag för alla som behöver barnomsorg. Om det är möjligt ser vi gärna att barnen är hemma till 5 januari.

Tänk på att vara extra uppmärksam på symtom, även om de är milda. De vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn är hosta och/eller feber. Andra vanliga besvär är halsont, andningsbesvär och generell muskelsmärta.

Så jobbar vi

Munkfors kommun följer Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer vid konstaterade fall av covid-19 i våra skolverksamheter. Alla skolor i Munkfors kommun har också tagit fram handlingsplaner som ska hjälpa till att skapa en så trygg och säker arbetsmiljö som möjligt i dessa tider.

Säker hämtning och lämning

Hämtning och lämning ska precis som tidigare ske utomhus i största möjliga mån. Om det inte är möjligt lämna/hämta barn utomhus får vårdnadshavare göra detta endast utanför entrén till förskolan. Sms:a eller ring till avdelningen så möter personal upp.

Tack för att du håller i och håller ut

Förskolan är viktig för små barns utveckling och välbefinnande. För att kunna ha öppna förskolor med frisk personal är det viktigt att vi fortsätter att hjälpas åt och göra det vi kan för att bromsa smittspridningen.

Får vi ny information som berör dig som vårdtagare så kommer vi att hålla dig uppdaterad via Infomentor och vår webb munkfors.se.

Viktiga länkar 

Region Värmland: information till dig som kan ha varit utsatt för smitta från person med covid-19

Folkhälsomyndigheten: information till förskola, grundskola och gymnasier om covid-19

Förskolans handlingsplan för coronasäkrad verksamhet, pdf 178 kB

Munkfors kommuns webbsida för samlad information om covid-19

22 december klockan 16.30

I Munkfors kommun finns i nuläget fyra bekräftade fall i allmänheten. Det finns inga bekräftade fall i kommunens verksamheter. Vi fortsätter att provta både personal och vårdtagare när symtom föreligger.

Munkfors kommuns stabsgrupp följer utvecklingen av covid-19 även under jul och nyår. I december har webben uppdaterats dagligen med information om covid-19. Under jul och nyår kommer uppdateringar att ske 28 december, 30 december och 4 januari. Därefter övergår kommunen till dagliga uppdateringar igen.

Besök på våra särskilda boenden under jul och nyår

Inför jul och nyår rekommenderar vi att man inte tar hem sina anhöriga som bor på något av kommunens särskilda boenden med hänsyn till den smittspridning som råder i nuläget. Eftersom smittspridningen av covid-19 fortfarande pågår i samhället är vår viktigaste uppgift att skydda våra äldre. I nuläget finns ingen smitta i våra verksamheter och det vill vi ska fortsätta. Nu behöver vi hjälpas åt för att vi ska kunna erbjuda säkra besök hos oss.

Tänk på detta när du kommer på besök hos oss:

Ring och boka tid

Ring avdelningen för att boka tid för besök. Besök tas emot efter 13.00 (måndag till söndag). Varje avdelning tar endast emot ett besök i taget. Detta för att vi ska ha kontroll över hur många besökare som vistas på avdelningen.

Besökstiden får vara max en timme. Detta för att fler besökare ska få möjlighet att hälsa på sina anhöriga under dagen.

Vi möter upp dig

Huvudentréerna till våra särskilda boenden är låsta. Ring på klockan så möter våra medarbetare upp och leder dig till din anhöriges rum. Inga besök får ske i allmänna utrymmen. Efter besöket leder personalen dig ut.

Du är symtomfri

Du ska vara frisk och inte ha några övre luftvägssymtom (snuva, halsont, feber, hosta).

Max två personer

Max två personer får komma på besök hos den enskilde vårdtagaren.

Var noga med hygien

Håll avstånd. Sprita händerna före och efter besök. Vi rekommenderar dig att bära besöksvisir. Visir lånar du av oss.

21 december klockan 17.00

Konsekvenser av de allmänna råden i Munkfors kommun

För att begränsa smittspridningen av covid-19 kommer en rad åtgärder att genomföras under den tid som de allmänna råden gäller.

Här kan du ta del av hur Munkfors kommun kommer att anpassa våra verksamheter till de nya allmänna råden.

18 december klockan 18.00

Regeringen skärper restriktionerna inför julhelgen

Regeringen skärper en rad restriktioner inför jul- och nyårshelgen. De flesta restriktionerna gäller från den 24 december till den 24 januari.

Ta del av restriktionerna 

17 december klockan 16.30

Varje vecka publicerar Region Värmland en utökad lägesbild vad gäller covid-19. Denna vecka rapporterar regionen att smittspridningen har ökat i Värmland under de senaste veckorna. Sedan förra veckan har smittskydd också noterat en ökning av antalet bekräftade fall i äldre åldersgrupper. Flest fall återfinns dock fortsatt bland unga vuxna och medelålders.

Här kan du läsa Region Värmlands lägesbild för vecka 51

I Munkfors kommun rapporteras fyra nya fall. I nuläget finns dessa bland allmänheten och inte i våra verksamheter. Detta innebär inte att vi kan slappna av. Nu måste vi fortsätta hålla i och hålla ut.

 •  Stanna hemma om du är sjuk
 • Håll avstånd
 • Tvätta händerna ofta
 • Hosta och nys i armvecket
 • Undvik röra näsa, ögon och mun
 • Arbeta hemma
16 december klockan 11.30

Forsnässkolan övergår till distansstudier resten av terminen

Smittskydd Värmland rekommenderar att regionens högstadieskolor övergår till distansstudier resten av innevarande termin. Kommunstyrelsens ordförande i Munkfors kommun har under onsdagen fattat beslut om att följa Smittskydds rekommendation.

Ta del av nyheten i sin helhet via denna länk 

15 december klockan 16.00

Digitalt kommunfullmäktige 22 december

På grund av rådande situation med covid-19 önskar kommunfullmäktige att allmänheten endast tar del av kommunfullmäktiges sammanträde digitalt den 22 december. Anledningen är att minska risken för att sprida smitta. Kommunfullmäktige ber allmänheten att respektera detta.

Munkfors kommun erbjuder allmänheten att ta del av kommunfullmäktiges sammanträde digitalt tisdag 22 december klockan 18.30.

Så deltar du digitalt

Skicka din e-post till kommun@munkfors.se så får du ett mail i retur med länk till mötet samt handlingar.

14 december klockan 11.30

Nya skärpta nationella råd

Från och med den 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det gäller också vid firande av högtider.

Du har ett personligt ansvar för att skydda dig själv och andra mot spridningen av covid-19. Från och med 14 december är du skyldig att:

Stanna hemma vid symtom

 • Har du symtom på covid-19 ska du stanna hemma och testa dig.
 • Läs mer om hur du ska agera om du eller någon i hushållet har symtom eller blivit smittad av covid-19 här.

Begränsa nya nära kontakter

 • Umgås bara med personer du normalt träffar, personer du bor med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.
 • Håll alltid avstånd till personer du träffar och umgås helst utomhus.

Hålla avstånd till andra och undvika platser med trängsel

 • Håll alltid avstånd till andra människor. Det gäller både inomhus och utomhus.
 • Undvik platser som butiker, köpcentrum och kollektivtrafik om det är trångt.
 • Handla ensam och vistas inte i butiker under längre tid än nödvändigt.

Resa på ett så smittsäkert sätt som möjligt

 • Undvik kollektivtrafik och andra färdmedel där det inte går att köpa platsbiljett.
 • Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
 • Säkerställ att du kan isolera dig på ditt resmål eller kan ta dig hem utan att smitta andra om du får symtom på covid-19.

Arbeta hemifrån så ofta du kan

 • Kom överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån när detta är möjligt.
 • Om du måste åka till arbetet bör du anpassa dina arbetstider så du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.

Hålla en god handhygien

 • Tvätta händerna regelbundet och noggrant med tvål och vatten.
 • Tvätta alltid händerna före måltid och efter toalettbesök samt när du befunnit dig i offentliga miljöer.

Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp

 • Var extra noga med att följa alla råd och rekommendationer. Folkhälsomyndigheten har information om hur du kan umgås på ett säkert sätt.
 • Besök på äldreboenden ska ske under säkra former. Följ boendets besöksrutiner.
 • Om du haft covid-19 under våren är det inte säkert att du fortfarande har en mindre risk att smittas och att smitta andra.

Länkar

11 december klockan 15.00

SMS om covid-19

Måndagen 14 december skickas ett sms till Sveriges befolkning. Syftet är att informera om de skärpta föreskrifter och allmänna råd som då börjar gälla i hela landet. Sms:et skickas ut mellan klockan 09.00 och 19.00.

För att spridningen av covid-19 ska kunna minska måste alla bidra, genom att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd. Den 14 december börjar nya skärpta råd gälla i hela landet. De innebär att alla är skyldiga att skydda sig själva och andra mot spridning av covid-19.

Sms-utskicket görs för att så många som möjligt ska känna till de nya råden. Sms:et kommer inte att ha ett telefonnummer som avsändare, istället kommer det att stå "Fohm, MSB" i avsändarraden.

I sms-meddelandet står det:

”Information från myndigheterna: Följ de nya skärpta råden för att stoppa spridningen av covid-19. Läs mer på webbplatsen Krisinformation". Meddelandet kommer att gå ut till alla mobiltelefonabonnenter i landet.

Informationen i meddelandet har tagits fram av MSB och Folkhälsomyndigheten, på uppdrag av regeringen. Meddelandet skickas ut av teleoperatörerna till deras abonnenter.

Länkar

10 december klockan 16.00

I Munkfors kommun finns nu tre bekräftade fall i allmänheten enligt Region Värmlands veckostatistik. Det finns inga bekräftade fall i kommunens verksamheter. Vi fortsätter att provta både personal och vårdtagare när symtom föreligger.

Smittspridningen i Värmland fortsätter att ligga på en hög nivå och antalet bekräftade fall har ökat ytterligare. Fler patienter har varit i behov av vård på sjukhus under perioden, men liksom tidigare är det förhållandevis få som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19. Nu är det viktigt att vi tänker till både en, två och tre gånger om hur vi kan fira jul och nyår så säkert som möjligt.

Länkar

Region Värmlands veckostatistik 

9 december klockan 17.00

Regeringen föreslår tillfällig pandemilag

Regeringen föreslår att en tillfällig pandemilag för covid-19 ska gälla från den 15 mars 2021 till och med mars 2022. Syftet med lagen är att fler verksamheter än idag ska kunna omfattas av smittskyddsregler.

Förslaget skickas nu ut på remiss till berörda aktörer.

Verksamheter som föreslås omfattas är:

•    allmänna sammankomster och offentliga tillställningar
•    platser för fritids- eller kulturverksamhet
•    handelsplatser
•    kollektivtrafik
•    användning eller upplåtelse av platser för privata sammankomster

Det föreslås också en möjlighet att begränsa människors rätt att vistas på allmän plats samt hur stort ett sällskap får vara. Det kan handla om torg, badplatser, parker eller liknande. Regeringen kan även ge kommunerna rätt att besluta om förbud mot att vistas på en särskild plats.

För mycket allvarliga lägen föreslås möjlighet att besluta om mer långtgående åtgärder för att förhindra trängsel. Det kan handla om nedstängning av till exempel butiker, kollektivtrafik eller shoppingcentrum.

Ta del av utkastet på tillfällig Pandemilag för covid-19 på regeringens webb

8 december klockan 16.30

Begränsa ditt umgänge under storhelgerna

Jul- och nyårshelgerna är vanligtvis en tid då vi ökar vårt umgänge och träffar många. I år är det tyvärr inte lämpligt. För att minska spridningen av covid-19 måste antalet kontakter mellan människor begränsas.

Från och med 14 december gäller skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19. Samtidigt upphävs de lokala allmänna råd som gällt i regionerna. Alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning.

Begränsa ditt umgänge till en mindre krets

Risken för att få, och sprida covid-19 vidare, ökar ju fler man träffar. Därför är det viktigt att begränsa antalet möten även under storhelgerna och att göra anpassningar. Att hålla avstånd, träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning. Nya nära kontakter bör begränsas. Umgänge bör bara ske i en mindre krets. Du bör också undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre. Det är också viktigt att undvika aktiviteter och miljöer som innebär ökad risk för smitta, till exempel alla situationer där trängsel kan uppstå.

Res säkert

Eventuella resor bör ske på ett sätt som minimerar risken för smittspridning. Tänk på att begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet, utöver den mindre krets som du umgås nära med. Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19. Planera din resa så att du kan välja platsbokning, välj andra sätt att färdas än kollektivtrafik och allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds. I första hand bör du välja andra sätt att transportera dig, som att gå, cykla eller ta egen bil. Undvik avgångar med trängsel.

Alla bär ett ansvar för att skydda personer i riskgrupper från smitta

Äldre och personer som tillhör andra riskgrupper löper högre risk för allvarlig sjukdom. Det är därför viktigt att såväl personer i riskgrupp som personer i deras omgivning säkerställer att möten kan ske på ett säkert sätt. Även här gäller det att begränsa antalet kontakter, att hålla avstånd, att följa riktlinjerna för hygien och att säkerställa att den som uppvisar minsta symtom på covid-19 avstår från att träffas. Så länge inget förbud införts får besök på särskilda boenden för äldre göras. Det ska ske under säkra former och i enlighet med boendets besöksrutiner. Kontrollera med verksamheten eller din kommun vilka riktlinjer som gäller.

Länkar

Nyheten i sin helhet på Folkhälsomyndighetens webb

Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19

7 december klockan 16.30

I Munkfors kommun finns två bekräftade fall i allmänheten. Det finns inga bekräftade fall i kommunens verksamheter. Vi fortsätter att provta både personal och vårdtagare när symtom föreligger. I dagsläget är det ett högt tryck på sjukhusvård inom regionen, både av covid-19 och andra orsaker.

Respektera våra riktlinjer under ditt besök
I nuläget finns ingen smitta i våra verksamheter och det vill vi ska fortsätta. Nu behöver vi hjälpas åt för att vi ska kunna erbjuda säkra besök hos oss.

Ring och boka tid
Ring avdelningen för att boka tid för besök. Besök tas emot efter 13.00 (måndag till söndag). Varje avdelning tar endast emot ett besök i taget. Detta för att vi ska ha kontroll över hur många besökare som vistas på avdelningen.

Besökstiden får vara max en timme. Detta för att fler besökare ska få möjlighet att hälsa på sina anhöriga under dagen.

Vi möter upp dig
Huvudentréerna till våra särskilda boenden är låsta. Ring på klockan så möter våra medarbetare upp och leder dig till din anhöriges rum. Inga besök får ske i allmänna utrymmen. Efter besöket leder personalen dig ut.

Du är symtomfri
Du ska vara frisk och inte ha några övre luftvägssymtom (snuva, halsont, feber, hosta).

Max två personer
Max två personer får komma på besök hos den enskilde vårdtagaren.

Var noga med hygien
Håll avstånd. Sprita händerna före och efter besök. Vi rekommenderar dig att bära besöksvisir. Visir lånar du av oss.

Inför jul och nyår rekommenderar vi att man inte tar hem sina anhöriga som bor på något av kommunens särskilda boenden med hänsyn till den smittspridning som råder i nuläget. Eftersom smittspridningen av covid-19 fortfarande pågår i samhället är vår viktigaste uppgift att skydda våra äldre.

4 december klockan 15.00

Vaccin mot covid-19 först till dem som behöver skyddet mest

Folkhälsomyndigheten preciserar nu rekommendationen om vilka grupper som i allra första hand bör erbjudas vaccin mot covid-19. Personer som bor på särskilda boenden för äldre hör till dem som bör ges förtur när de första doserna kommer.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell plan för vaccination mot covid-19. Inledningsvis, när de första vaccindoserna kommer till Sverige, behöver de först och främst gå till personer som har det allra största behovet av skydd.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför i myndighetens andra delredovisning att följande grupper erbjuds vaccination först – och i följande prioriteringsordning om volymerna är begränsade:

 • Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst, i huvudsak personer som är 70 år och äldre.
 • Personal som möter särskilt sårbara personer inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.
 • Vuxna som bor tillsammans med personer som har hemtjänst.

Totalt ingår omkring 600 000 personer i dessa främst prioriterade grupper.

Rekommendationen kommer att uppdateras och anpassas utifrån läget när det gäller sjukdomsbördan och smittspridningen i samhället. Vilka vacciner som blir godkända för användning, och vilka grupper de är godkända för och rekommenderas till, kommer också att vägas in.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är ett stöd till regionernas egna beslut om vaccination, och ett underlag för dem att kunna ta beslut utefter olika förutsättningar.

Det är regionerna som ansvarar för att vaccinationerna utförs när godkänt vaccin finns att tillgå. Det beräknas ske någon gång i januari 2021, eller tidigare beroende när vaccin blir godkänts och när vaccination kan utföras enligt plan.

3 december klockan 15.00

Munkfors kommun har inga bekräftade fall av covid-19 i sina verksamheter. Dock finns två konstaterade fall bland allmänheten enligt Region Värmlands veckostatistik.

Ta del av Region Värmlands lägesbild för vecka 49

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gymnasieskolorna övergår till distansundervisning

Landets gymnasieskolor bör från den 7 december delvis stänga och övergå till fjärr- och distansundervisning till och med den 6 januari. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

2 december klockan 15.00

Folkhälsomyndighetens myndighetsgemensamma pressträffar kommer att fortsätta att hållas som vanligt fram till jul och två gånger i veckan även under jul- och nyårshelgerna. Alla träffar sker digitalt och kan ses på Folkhälsomyndighetens Youtube-kanal.

De datum som pressträffar kommer att hållas, klockan 14.00, är:

 • Tisdagen den 22 december
 • Lördagen den 26 december
 • Tisdagen den 29 december
 • Lördagen den 2 januari
 • Tisdagen den 5 januari
 • Torsdagen den 7 januari
1 december klockan 15.00

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19

Även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten förändrar nu rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

Läs nyheten i sin helhet 

November

30 november klockan 15.00

Just nu har Munkfors kommun två konstaterade fall inom allmänheten. Däremot har vi har inga konstaterade fall inom kommunens verksamheter. Vi provtar både vårdtagare och personal vid minsta symtom.

Kommunens ledningsgrupp träffas numera två dagar per vecka i stabsmöten för att diskutera det rådande läget.

27 november klockan 12.00

Julen ställs inte in - men vi får fira den annorlunda

Vi gläntar på dörren till första advent. I vanliga fall hade vi sett fram emot den traditionella skyltsöndagen som i ställs in i år på grund av covid-19.

En hel del butiker håller ändå öppet 13-17 och de har anpassat sina verksamheter så gott de kan för att ditt besök ska vara så tryggt och säkert som möjligt. Många erbjuder också alternativ, till exempel hemkörning och take-away.

Tomten må tillhöra riskgrupp men som tur är finns digitala alternativ. Tomten kommer att skapa julstämning via nätet i kommunens sociala medier 29 november 14.00. Missa inte detta.

26 november klockan 15.00

Just nu har Munkfors kommun två konstaterade fall inom allmänheten. Däremot har vi har inga konstaterade fall inom kommunens verksamheter.

Vaccinationer mot covid-19 tidigast i januari 2021

Vaccinering mot covid-19 i Sverige kommer enligt planerna tidigast kunna starta i januari 2021.

Vaccinationerna kan starta efter att vaccinerna genomgått granskning och godkänts. Just nu förbereder flera aktörer den kommande vaccineringen, bland annat Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, hälso- och sjukvårdsregionerna, smittskyddsenheterna och SKR.

– Först måste vaccinerna genomgå den granskning som krävs och ha godkänts för användning. Vår bedömning är att vaccinationerna tidigast kan komma igång i januari, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De grupper som först kommer erbjudas vaccin är riskgrupper och personer som är 70 år och äldre. Utöver dessa prioriteras personal inom äldreomsorg, hälso och sjukvårdspersonal och övrig omsorgspersonal som arbetar nära personer som är i riskgrupp.

Det har funnits uppgifter om att bland annat USA och vissa länder inom EU planerar för att starta vaccinationerna innan vaccinerna hunnit bli godkända. Det är inte aktuellt i Sverige.

– I Sverige ska vaccinationerna ske enligt gällande planering och rutiner för godkännande, säger Anders Tegnell.

25 november klockan 15.00

Våld i hemmet ökar under covid-19 pandemin

Skulpturen Galaxen har färgats orange av en mycket viktig anledning.
Orange Day som infaller 25 november är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Under Coronapandemin har restriktioner lett till att våld i hemmet har ökat med 30 procent världen över.
Risken för att förövare ska utöva makt och kontroll över sin partner ökar under pandemin . Kvinnor som befinner sig i karantän eller har svårt att lämna hemmet till följd av strängare restriktioner får även svårare att söka stöd utifrån.
Behöver du hjälp och stöd? 
24 november klockan 15.00

Vi ser fortfarande en kraftig smittspridning i länet. Lokalt i Munkfors finns fyra fall i allmänheten (nya siffror från Region Värmland kommer torsdag 26 november). I våra verksamheter har vi inga fall och vi provtar medarbetare och vårdtagare vid minsta symtom.

Egenprovtagning 

Trycket på egenprovtagningen har lättat något. Finns det inga lediga tider kan du prova att logga in igen lite senare eller nästa dag för att se om det dykt upp lediga tider. Provtagningen beställs via e-tjänsterna på 1177.se och du får även svar på provet den vägen så fort analysen är klar (vanligtvis inom tre dagar). Observera att om du har symtom misstänkta för covid-19 måste du före och efter provtagningen hålla dig isolerad och följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter till dess du fått ett negativt provsvar.

23 november klockan 15.00

Länsstyrelsen inför en maxgräns om åtta personer för sittande publik

Länsstyrelsen Värmland har den 23 november 2020, fattat beslut om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med sittande publik med fler än åtta deltagare. Beslutet gäller från och med 24 november 2020, och tills vidare.

Länsstyrelsens beslut är fattat på inrådan och i dialog med länets smittskyddsläkare. Beslutet fattas som en nödvändig åtgärd med anledning av rådande smittspridning av Covid-19 i länet.

Regeringen har fattat beslut om att undantag görs för allmänna sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, där antalet deltagare är begränsat till 20.

– Begränsningen i vår rätt att delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innebär stora påfrestningar för många. Jag är fullt medveten om att detta är en drastisk och inskränkande åtgärd i allas vår vardag, men tillsammans måste vi göra allt vi kan för att minska smittspridningen av Covid-19, säger landshövding Georg André

20 november klockan 16.00

Planera dina inköp – undvik all trängsel

I samband med julhandeln är det viktigt att begränsa antalet besök i butiker och undvika all trängsel. Både individer och näringsidkare har ett ansvar att motverka smittspridning av covid-19.

Under julhandel och reaperioder finns en stor risk för trängsel i butikerna. På grund av pandemin får detta inte förekomma i år. Enligt Folkhälsomyndighetens lokala allmänna råd som gäller i de flesta regioner ska alla avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker och köpcentrum, bortsett från vid nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.

Trots de lokala allmänna råden riskerar tiden före jul att präglas av en större trängsel än vanligt, exempelvis i butiker och vid paketutlämning. Budskapet från Folkhälsomyndigheten är därför att dra ner på inköpen och göra nödvändiga inköp på ett säkert sätt.

 • Undvik alla typer av trängsel, även vid postutlämningsställen.
 • Begränsa antalet inköp i butiker. Undvik att handla i grupp, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik att i onödan vistas i affärers- och köpcentrums lokaler.
 • Följ butikernas och utlämningsställenas råd och anvisningar.

Alla har ett stort ansvar att följa de råd och rekommendationer som finns för att minska smittspridningen. Verksamheter och butiker har också ett ansvar att ta fram olika åtgärder för att motverka trängsel.

Svensk Handel har tagit fram information om hur butiker och andra verksamheter kan vidta olika åtgärder för att motverka trängsel.

Svensk Handel: Så här undviker du trängsel i butik under Black Friday och julhelgen

19 november klockan 16.30

Läget i Munkfors kommun

I nuläget har vi inga bekräftade fall i våra verksamheter. Bland allmänheten finns nu fyra konstaterade fall.

Läget i Värmland är allvarligt och mycket ansträngt. Smittspridningen fortsätter att öka i Värmland och sedan början på november har antalet nya bekräftade fall per dag legat på en högre nivå än tidigare under hösten.

Ta ditt ansvar och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn bör du gå in på webbplatsen 1177.se för att se vad som gäller i den region där du bor för att lämna prov för covid-19, förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder.
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på ett annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafiken, till exempel gå eller cykla.
 • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
 • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
 • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
18 november klockan 15.00

Första linjen och ungdomsmottagningen finns för dig

Under pandemin kan ungdomsmottagningen och första linjen inte erbjuda fysiska drop-in mottagningar som tidigare. Däremot finns det andra sätt att ta och hålla kontakt.

Vad gör ungdomsmottagningen?

Du kan få hjälp på en ungdomsmottagning om du har frågor om kroppen, sex eller preventivmedel. Du kan också få stöd om du mår dåligt och behöver någon att prata med.

Vad får jag hjälp med på Första linjen?

Till Första linjen kan du vända dig med frågor om du är deppig och mår dåligt, känner dig orolig eller rastlös.

Det kan handla om att du har svårt att koncentrera dig, ofta hamnar i bråk med kompisar eller föräldrar. Du kan också kontakta oss om du skadar dig själv, är eller har varit utsatt för våld, dricker mycket alkohol eller har börjat använda droger eller bara behöver någon att prata med.

Hos oss kan du och dina närstående få råd, stöd och behandling.

Kontakt

 • Kontakta oss via e-tjänsterna på 1177.se. Du behöver bank ID eller Freja eID Plus.
 • Med appen Region Värmland kan du boka tid på Ungdomsmottagningen Värmland eller logga in på en drop-in- tid.
 • ­Ring oss och boka tid. Kontaktuppgifter hittar du bland annat på 1177.se
17 november klockan 14.00

Just nu är läget tufft och ansträngt i länet. Smittan sprids ofta via hemmafester och i personalutrymmen där man sitter alldeles för nära varandra. Med hänsyn till det rådande läget i länet har Munkfors kommun beslutat att återuppta våra stabsmöten. Dessa kommer att hållas en till två dagar i veckan, men kan komma att utökas ytterligare beroende på om läget förändras.

Antalet bekräftade fall i Munkfors 

I nuläget finns det inga bekräftade fall i våra verksamheter. Region Värmland rapporterar varje torsdag om hur många bekräftade fall som finns totalt i varje kommun. I samband med den senaste uppdateringen (12 november) hade Munkfors kommun ett bekräftat fall i allmänheten.

Vaccinering

Efterfrågan på influensavaccin har hittills varit större än tidigare säsonger, både i Värmland, nationellt och internationellt. För att säkerställa att riskgrupperna i Värmland ska kunna erbjudas influensavaccin har Region Värmland beslutat följande:

 • riskgrupper kommer att prioriteras i första hand vilket medför att vårdnära personal inom hälso- och sjukvården samt kommunal vård och omsorg får vänta till 1 december och därefter. Detta kan komma att ändras beroende på omfattningen av vaccineringen i riskgrupperna.

Du skyddar dig bästa genom att hålla avstånd, tvätta händerna noga, hosta och nysa i armvecket.

16 november klockan 16.00

Max åtta personer får samlas
Regeringen föreslår att allmänna sammankomster begränsas ytterligare. Från och med 24 november och fyra veckor framåt får endast åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Samtidigt tas det tidigare undantaget för tillställningar på serveringsställen bort.

16 november klockan 13.00

Efter helgen har inga nya fall i vår kommun bekräftats.

Trygga besök på särskilda boenden
1 oktober 2020 upphörde det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden. Verksamheten för omsorg och stöd ansvarar då för att besök utförs på ett tryggt och säkert sätt.

Du som bor i ett av kommunens särskilda boenden är fri att själv ta emot besök om du önskar. För att säkerställa att framtida besök sker under trygga och säkra former har Munkfors kommun tagit fram lokala rutiner utifrån Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer. I nuläget finns ingen smitta i våra verksamheter och det vill vi ska fortsätta. Nu behöver vi hjälpas åt för att vi ska kunna erbjuda säkra besök hos oss.

Kommunens medarbetare gör sitt yttersta för att skydda våra äldre och riskgrupper. Du kan hjälpa oss att skydda dina anhöriga och vänner genom att avstå från besök som inte är absolut nödvändiga på våra äldreboenden under de kommande veckorna. Väljer du ändå att boka ett besök, tänk på detta:

 • Ring avdelningen för att boka tid för besök. Besök tas emot efter 13.00. Varje avdelning tar endast emot ett besök i taget. Detta för att vi ska ha kontroll över hur många besökare som vistas på avdelningen. Besökstiden får vara max en timme.
 • Huvudentrén är låst. Ring på klockan så möter våra medarbetare upp och leder dig till din anhöriges rum. Inga besök får ske i allmänna utrymmen. Efter besöket leder personalen dig ut.
 • Du ska vara frisk och inte ha några övre luftvägssymtom (snuva, halsont, feber, hosta). Personalen ställer frågor gällande symtom.
 • Max två personer får komma på besök hos den enskilde vårdtagaren.
 • Håll avstånd. Sprita händerna före och efter besök. Vi rekommenderar dig starkt att bära munskydd eller visir.

Trygga besök i förskolan

Vanligtvis vill vi gärna ha besök i våra förskolor. Men i rådande läge vill vi begränsa externa kontakter för att skapa en trygg och säker miljö för våra barn och medarbetare. Hämtning och lämning ska därför ske utomhus från och med måndag 16 november. Du som vårdnadshavare får sms:a eller ringa till avdelningen så möter personal upp. Om ringklockor finns kan de användas.

13 november klockan 15.00

Konsekvenser av de lokala allmänna råden i Munkfors kommun
11 november infördes fyra skärpta allmänna råd i Värmland för att minska smittspridningen av covid-19. Munkfors kommun kommer att anpassa våra verksamheter till de skärpta råden och hur det ska vara enkelt för dig som invånare att följa dem.

Ta del av hur vi anpassar råden i våra verksamheter på vår webb

Läget i Munkfors kommun just nu

Just nu har Munkfors kommun ett konstaterat fall inom allmänheten. Däremot har vi har inga konstaterade fall inom kommunens verksamheter.

Kommunens medarbetare gör sitt yttersta för att skydda våra äldre och riskgrupper. Du kan hjälpa oss att skydda dina anhöriga och vänner genom att avstå från besök som inte är absolut nödvändiga på våra äldreboenden under de kommande veckorna. Väljer du ändå att boka ett besök ger vi kraftiga rekommendationer att du bär anvisad skyddsutrustning i form av munskydd eller visir samt håller avstånd och håller god handhygien.

Vi ser fortfarande en kraftig ökning av positiva covid-19 fall i Värmland och övriga Sverige. Den främsta smittspridningen är i åldersgrupperna 18-59 år. Eftersom fler personer smittspåras i dagsläget ser smittskydd Värmland en ökning av positiva covid-19 fall även bland vårdpersonal.

12 november klockan 15.30

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och Länsstyrelsen i Värmlands län, fattat beslut om skärpta allmänna råd. Syftet är att ytterligare minska trängsel och antalet kontakter mellan människor. Beslutet gäller till och med den 10 december 2020, men kan förlängas.

Information om skärpta allmänna råd å Regin Värmlands webb

11 november klockan 17.30

Under onsdagen höll statsminister Stefan Löfven en pressträff tillsammans med Lena Hallengren, socialminister, gällande covid-19.

Under pressträffen meddelade regeringen att försäljning av alkohol förbjuds efter klockan 22. Förbjudet gäller för barer, restauranger, pubar och nattklubbar från den 20 november till sista februari. Alla verksamheter med serveringstillstånd kommer behöva stänga senast 22.30.

11 november klockan 15.00

I nuläget finns det ingen smitta i kommunens verksamheter. Dock finns ett bekräftat fall bland allmänheten.

Hög efterfrågan på provtagning

Det är högt tryck på provtagning för covid-19 i hela landet. Det innebär att det uppstår tillfällen när samtliga tider för att boka provtagning blir uppbokade. Bokningssystemet visar endast tillgängliga tider tre dagar framåt. Du kan prova att logga in igen lite senare eller nästa dag för att se om det dykt upp lediga tider. Sjukvårdsrådgivningen eller ordinarie vårdcentral kan inte ordna fler tider för egenprovtagning. Provtagningen beställs via e-tjänsterna på 1177.se och du får även svar på provet den vägen så fort analysen är klar (vanligtvis inom tre dagar).

Observera att om du har symtom misstänkta för covid-19 måste du före och efter provtagningen hålla dig isolerad och följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter till dess du fått ett negativt provsvar. Från och med 11 november kan egenprovtagningen i Värmland skicka 700 prover per dag måndag till fredag.

Kommunen deltar i Värmlandsrådet

Kommunchef Jan-Olof Appel och kommunalråd Mathias Lindquist kommer att delta i ett extrainsatt Värmlandsråd under kvällen för att diskutera det rådande läget gällande covid-19.

I Värmlandsrådet sitter kommunstyrelsernas ordförande, en vald ledamot från varje värmländsk kommun, regionstyrelsens ordförande och presidierna i regionstyrelsen, hälso-sjukvårdsnämnden, regionala utvecklingsnämnden, kultur-och bildningsnämnden samt kollektivtrafiknämnden.

10 november klockan 14.00

Med anledning av att smittspridningen i Värmland ökar har Munkfors kommun beslutat att återgå till att göra dagliga uppdateringar av det aktuella läget gällande covid-19. Från och med idag kommer uppdateringar att ske på denna sida runt 15.00 varje helgfri vardag.

Region Värmland gör dagliga uppdateringar på sin webb 14.00 varje helgfri vardag. Folkhälsomyndigheten har pressträffar tisdagar och torsdagar 14.00. I samband med vår uppdatering 15.00 kommer du som invånare att få en övergripande lägesbild av den rådande situationen, både nationellt, regionalt och lokalt.

Läget i Munkfors kommun 

I nuläget finns det ingen smitta i våra verksamheter. Dock finns ett bekräftat fall bland allmänheten.

Lokala allmänna råd  

Med anledning av det rådande läget har Smittskydd Värmland bett om dialog med Folkhälsomyndigheten om ett eventuellt införande av eventuella lokala allmänna råd för att minska smittspridningen. Vi kommer att berätta mer om detta om och när detta kan tänkas bli aktuellt.

9 november klockan 14.24

UD förlänger avrådan från resor

Utrikesdepartementet (UD) har beslutat att förlänga avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien. Avrådan gäller till och med den 31 januari 2021.

I mars 2020 fattade UD beslut om att avråda från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet samt Storbritannien, med anledning av coronapandemins påverkan på det internationella resandet. Denna avrådan förlängs nu till den 31 januari 2021, då det osäkra läget kvarstår i stora delar av världen. Många länder har fortfarande stängda gränser eller begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud.

Sedan mars har UD hävt avrådan för flera länder inom EU/EES/Schengenområdet, samt Storbritannien.

Oktober

30 oktober klockan 17.00

Publikgränsen på max 50 personer kvarstår i Värmlands län efter den 1 november 2020. Det blir resultatet av ett beslut som Länsstyrelsen Värmland fattade idag, fredag 30 oktober 2020. Beslutet är fattat mot bakgrund av den ökade smittspridningen av Covid-19 i länet. 

Länsstyrelsen Värmland har i dag, den 30 oktober, fattat ett lokalt beslut om fortsatt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

– Det är viktigt att vi kraftsamlar för att begränsa Covid-19-pandemins framfart i Värmland. Jag noterar med stark oro en kraftig ökning av antalet fall i Värmland. Vår förhoppning är att vi med denna åtgärd ska kunna vända den ökade smittspridningen och därigenom förhindra ytterligare belastning i sjukvården, säger landshövding Georg Andrén.

Länsstyrelsens beslut är fattat på inrådan och i dialog med smittskyddsläkare Ingemar Hallén. Beslutet fattas som en förebyggande åtgärd med anledning avden ökade smittspridningen av Covid-19 i länet.

– Situationen är allvarlig och vi ser att utvecklingen i Värmland går åt fel håll. Ytterst handlar det om att bidra till att hejda en ökad smittspridning och därigenom skydda personer som riskerar att bli allvarligt sjuka. Vi behöver säkra upp så att sjukvården har kapacitet att ta hand om dem som behöver vård, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Region Värmland.

Beslutet som fattades av landshövding Georg Andrén under fredagen gäller till och med den 30 november 2020. Beslutet kan därefter förlängas utifrån hur smittspridningen utvecklar sig.

28 oktober klockan 14.30

Vi har en ökad smittspridning i landet och därför bör vi tänka på att fira halloween på ett annorlunda sätt i år. Det gäller att skydda sig själv och andra genom att hålla avstånd och undvika nya kontakter.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar därför att man avstår från att gå bus- eller godisrunda och att man försöker hitta på andra halloweenaktiviteter med de närmaste man redan har kontakt med.

27 oktober klockan 13.30

Nya förhållningsregler kring covid-19

Från och med måndag 26 oktober införs särskilda förhållningsregler i Region Värmland för personer som bor tillsammans med någon som testats positivt för covid-19.

I syfte att ytterligare bromsa smittspridningen av covid-19 införs nu förhållningsregler för personer som bor tillsammans med någon med bekräftad covid-19. Något som görs successivt i hela landet. Fram till nu har personer som bor tillsammans med en covid-19-smittad kunnat gå till arbete eller skola och umgås med andra som vanligt så länge de själva har varit symtomfria. Nu införs förhållningsregler enligt smittskyddslagen för hushållskontakter. Det innebär att symtomfria vuxna och gymnasieungdomar som bor med en covid-19-smittad ska stanna hemma från arbete och skola.

Mer information om de nya förhållningsreglerna finns på Region Värmlands webb 

23 oktober klockan 09.30

Höjning av publiktak och återinfört förbud för danstillställningar

Regeringen meddelade 22 oktober att taket för sittande publik höjs till 300 personer på kultur- och sportevenemang. För att förhindra trängsel på nattklubbar har regeringen även beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas. Besluten gäller från den 1 november.

Förutsättningen för tillställningar med högst 300 sittande deltagare är att publiken får varsin sittplats med minst en meters avstånd till andra deltagare. Två personer i samma sällskap får dock placeras närmare varandra än en meter.

För att komma tillrätta med trängsel på nattklubbar har regeringen även beslutat att offentliga danstillställningar för fler än 50 personer åter ska förbjudas.

Mer information om de nya reglerna på regeringens webb 

22 oktober klockan 09.00

Viktigt att alla tar ansvar när allmänna råd ändras för personer som är 70 år och äldre

Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70 år och äldre bör undvika kontakter med andra. Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa. Förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att alla tar sitt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19.

Mer information om de nya allmänna råden finns på Munkfors kommuns webb

21 oktober klockan 11.00

Just nu är vi inne i ett skede med något högre smittspridning än tidigare. Region Värmland har noterat ett fåtal mindre utbrott på vissa håll i länet. Det är fortsatt framför allt bland yngre och medelålders som smittan sprider sig för stunden.

Läget i Munkfors 
I nuläget finns det inga fall i Munkfors kommun, varken i samhället eller inom kommunens verksamheter. Vi provtar personal och vårdtagare precis som tidigare om det finns misstanke om smitta.

Provta dig - även vid lindriga symtom

Det du gör spelar roll. Din omtanke och dina val gör att spridningen av covid-19 bromsas samtidigt som du hjälper sjukvården. Tack för att du fortsätter hålla i och hålla ut.

För dig kan covid-19 vara som en vanlig förkylning. För någon annan kan den vara livshotande. Därför är det viktigt att du provtar dig, även vid lindriga symtom som:

 • Hosta
 • Feber
 • Snuva
 • Ont i halsen
 • Lukt- och smakbortfall

Om du har lindriga symtom beställs provtagning via webbplatsen 1177.se. Om du är allvarligare sjuk – kontakta sjukvården. Och visst kommer du ihåg att isolera dig även under tiden som du väntar på provsvaret.

Tack för att du tar ansvar. Påminn gärna de runt omkring dig också.

20 oktober klockan 16.00

Återgång till tidigare regler för läkarintyg

Från och med 1 november 2020 gäller de tidigare reglerna för läkarintyg avseende sjukpenning och vård av barn, meddelar Försäkringskassan. Från dag 8 behövs läkarintyg för vård av barn och från dag 15 för sjukpenning.

Om den första sjukdagen inträffar före den 1 november kommer Försäkringskassan att avvakta med att begära in läkarintyg mellan dag 15 och 21. Om första sjukdagen är den 1 november eller senare kommer Försäkringskassan att begära in läkarintyg från dag 15.

För vård av barn krävs läkarintyg från och med 1 november om barnets sjukperiod är 8 dagar eller längre.

12 oktober klockan 14.06

Coronakrisen ökar världens fattigdom - hållbar handel hjälper

I spåren av coronapandemin riskerar odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förlora sin försörjning. Vi som konsumenter kan hjälpa till att förändra detta.

Varje gång du väljer Fairtrade-produkter såsom rosor, bananer eller choklad bidrar du till att odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom kan bygga sig ett bättre liv. I tuffa coronatider som dessa är det ännu viktigare att göra medvetna val i butiken. När vi handlar mer, påverkar vi mer. Fairtrade betyder en tryggare familjeekonomi, bättre arbetsvillkor och mer hållbara jordbruksmetoder.

Coronasäker höstkampanj

Munkfors kommun är Fairtrade City sedan 2006. Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. För att behålla diplomeringen måste kommunen uppfylla flera kriterier som rör etisk upphandling och driva ett utåtriktat informationsarbete om etisk konsumtion.

I årets höstkampanj kommer vi att dela ut buketter med Fairtrade-rosor till alla särskilda boenden i kommunen. Fairtrade-bananer kommer också att delas ut på kommunens alla skolor. Samtidigt som vi förgyller vardagen lokalt så hjälper vi till att skapa viktiga förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

– Det här är ett viktigt sätt för Munkfors kommun att förbättra världen i det lilla. Vi har återkommande arrangemang varje år vars mål är att sprida vetskapen om vad det innebär att konsumera varor som är Fairtrade-märkta. Vi kan göra något lokalt som påverkar globalt, säger Mathias Lindquist, styrgruppens ordförande.

September

28 september klockan 14.05

Tillsammans för trygga besök på våra särskilda boenden

1 oktober 2020 upphör det nationella besöksförbudet på landets äldreboenden. Verksamheten för omsorg och stöd ansvarar då för att besök utförs på ett tryggt och säkert sätt.

Du som bor i ett av kommunens särskilda boenden är fri att själv ta emot besök om du önskar från och med 1 oktober. För att säkerställa att framtida besök sker under trygga och säkra former har Munkfors kommun tagit fram lokala rutiner utifrån Folkhälsomyndighetens och Smittskydd Värmlands rekommendationer.

- Vi vet att detta är ett mycket efterlängtat besked, både för anhöriga och våra vårdtagare. Däremot kvarstår vår skyldighet att fortsätta ta till försiktighetsåtgärder för att förhindra att smittan kommer in i våra verksamheter, säger Malin Holm, medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Respektera våra riktlinjer under ditt besök

Eftersom smittspridningen av covid-19 fortfarande pågår i samhället är vår viktigaste uppgift att skydda våra äldre. I nuläget finns ingen smitta i våra verksamheter och det vill vi ska fortsätta. Nu behöver vi hjälpas åt för att vi ska kunna erbjuda säkra besök hos oss.

Ring och boka tid

Ring avdelningen för att boka tid för besök. Besök tas emot efter 13.00 (måndag till söndag). Varje avdelning tar endast emot ett besök i taget. Detta för att vi ska ha kontroll över hur många besökare som vistas på avdelningen.

Besökstiden får vara max en timme. Detta för att fler besökare ska få möjlighet att hälsa på sina anhöriga under dagen.

Vi möter upp dig

Huvudentréerna till våra särskilda boenden är låsta. Ring på klockan så möter våra medarbetare upp och leder dig till din anhöriges rum. Inga besök får ske i allmänna utrymmen. Efter besöket leder personalen dig ut.

Du är symtomfri

Du ska vara frisk och inte ha några övre luftvägssymtom (snuva, halsont, feber, hosta).

Max två personer

Max två personer får komma på besök hos den enskilde vårdtagaren.

Var noga med hygien

Håll avstånd. Sprita händerna före och efter besök. Vi rekommenderar dig att bära besöksvisir. Visir lånar du av oss.

25 september klockan 08.00

Munkfors kommun tagit fram affischer som kommer att möta dig när du besöker våra särskilda boenden från och med 1 oktober när besöksförbudet hävs.

Munkfors kommuns affischer för säkra besök (pdf, 273 kB)

 

 

17 september klockan 11.29

Besöksförbudet på äldreboenden hävs 1 oktober

Regeringen har beslutat att besöksförbudet på landets äldreboenden ska upphöra från och med 1 oktober.

Beslutet grundar sig på att smittspridningen minskar i samhället och att de särskilda boendena har förbättrat arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridningen av covid-19.

-  Beskedet var mycket väntat. Att hålla stängt är ohållbart i längden eftersom det kan leda till ensamhet, psykisk och fysisk ohälsa bland vårdtagare och deras anhöriga, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Trygga och säkra besök

Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram rekommendationer som stöd för hur besöken ska genomföras. Dessa ska innehålla instruktioner kring besöksrutiner med fokus på avstånd och hygien. Verksamheten ansvarar sedan för att besöken sker på ett säkert sätt.

- Vi kommer nu, utifrån Folkhälsomyndighetens direktiv som är på väg, att arbeta fram en lokal rutin för hur besöken ska kunna genomföras under säkra former. Vi vet ju vilka stora konsekvenser det får om smittan kommer in i våra verksamheter, säger Malin.

Om smittspridningen ökar lokalt ser Folkhälsomyndigheten över möjligheterna att utfärda lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.

Anhöriga måste ta sitt ansvar

Nu när det snart blir möjligt att besöka sina äldre är det av stor vikt att anhöriga tar sitt ansvar och inte går dit när man är sjuk. Viktigt är också att kontrollera vilka rutiner som gäller på äldreboendet man ska besöka.

Augusti

31 augusti klockan 16.00

20 mars 2020 gick Munkfors kommun upp i stabsläge för att bättre kunna stödja, leda och samordna kommunens övergripande insatser gällande coronaviruset. Staben som bestod av kommunens ledningsgrupp samt Medicinskt Ansvarig sjuksköterska (MAS) har träffats varje vardag för att stämma av det rådande läget.

Från och med 31 augusti övergår kommunen till ordinarie organisation eftersom det i nuläge inte finns några vårdtagare eller medarbetare i våra verksamheter som har bekräftad covid-19. Vi har heller inga sjukdomsfall i samhället. Skulle läget förändras så kan vi snabbt aktivera stabsorganisationen igen.

Håll i och håll ut

Alla har ett ansvar att fortsätta följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi får inte slappna av.

 • Stanna hemma vid symtom, även lindriga
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas
27 augusti klockan 15.00

Ingen smittspridning i Munkfors kommun 

I nuläget finns det inga vårdtagare eller medarbetare i våra verksamheter som har bekräftad covid-19. Vi har heller inga sjukdomsfall i samhället.

Folkhälsomyndighetens webbplats där du kan ta del  statistik

17 augusti klockan 11.00

Region Värmland, Värmlandstrafik och Karlstadsbuss har presenterat lösningar för kollektivtrafiken inför skolstarten

Inför terminsstart återvänder elever på gymnasium och universitetet till sina skolor, vilket kommer innebära ett ökat resande på bussarna i Värmland. Samtidigt kvarstår Folkhälsomyndighetens direktiv om att de som kör kollektivtrafik ska minska risken för smittspridning genom åtgärder som minskar trängseln. Detta görs bland annat genom att begränsa antalet resenärer per fordon för att avstånden ska kunna hållas. Sammantaget innebär det en komplicerad situation i kollektivtrafiken eftersom många reser till jobb och skola vid ungefär samma tider.

För att undvika trängsel i bussar och tåg skulle det krävas extrabussar, fordon som varken Värmlandstrafik eller Karlstadsbuss har tillgång till. Konsekvensen kan, tyvärr, bli att ditt barn kommer att nekas att åka med på vissa turer på grund av platsbrist.

För dig som är vårdnadshavare till ett barn som åker till skolan med buss är det viktigt att känna till situationen. Om du vet med dig att ditt barn brukar åka med en buss till skolan som ofta blir fullsatt är det en god idé att se över hens resmöjligheter. Går det att cykla eller gå till skolan? Kan det fungera att ta en tidigare buss? Om vi alla hjälps åt att hålla avstånd och minska belastningen på bussarna, minimerar vi risken för smittspridning och kan gemensamt få busstrafiken att fungera under de speciella omständigheter som råder.

14 augusti klockan 10:00

Ingen smittspridning i Munkfors kommun

I nuläget finns det inga vårdtagare eller medarbetare i våra verksamheter som har bekräftad covid-19. Vi har heller inga sjukdomsfall i samhället.

Folkhälsomyndighetens webbplats där du kan ta del  statistik

Fortsätt respektera besöksförbudet

Våra medarbetare på våra boenden får många frågor om besöksförbud fortfarande gäller och om man får sitta bredvid sin anhörige i samband med besök. Precis som tidigare är det fortfarande besöksförbud på alla särskilda boenden i Munkfors kommun och besök får endast ske via plexiglasbord utomhus. Eftersom vi ser en ökning av covid-19 i länet är det viktigt att vi håller i och håller ut samt respekterar de regler som finns vid besök.

Boka ett besök

Kontakta personalen på respektive boende för att boka ett besök.

Tänk på detta inför ditt besök

Vi vet att du säkert vill kramas och umgås nära med din närstående nu när ni äntligen får träffas. Men eftersom smittspridning av covid-19 fortfarande pågår är vår viktigaste uppgift att skydda våra äldre. Tänk därför på att respektera följande riktlinjer vid besök:

 • Personalen följer din närstående till plaxiglasbordet och lämnar er därefter själva. Vid behov av kontakt med personalen, ring till avdelningen.
 • Besöken sker utomhus.
 • Fysisk kontakt är inte tillåten.
 • Hosta och nys i armvecket.
 • Efter besöket hämtar personalen din anhörige.
 • Besöket får vara i maximalt 30 minuter eftersom många längtar efter att träffa sina anhöriga.

Tack för att du skyddar våra äldre. Njut av stunden tillsammans.

Juli

10 juli klockan 10.00

Situationen inom vår verksamhet för omsorg och stöd har förbättrats avsevärt. Alla medarbetare som har insjuknat i covid-19 har tillfrisknat och återgått till jobbet. I nuläget finns det inga vårdtagare i våra verksamheter som har bekräftad covid-19. Vi fortsätter att vara generösa med provtagning, både på personal och vårdtagare. Inget av de prover som har tagits har varit positiva. Under veckan har antikroppstester tagits på personal inom kommunens verksamhet omsorg och stöd.

Håll i och håll ut - det är inte över

Eftersom vi har en allmän smittspridning av covid-19 i Munkfors-Ransäter så måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Alla har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas
7 juli klockan 15.00

Munkfors och Torsby är de första kommunerna i Värmland att erbjudas antikroppstester för personal inom särskilda boenden och hemtjänst. Provtagningen kommer att göras på Torsby sjukhus under vecka 28. 20 personer per dag kommer att kunna testa sig.

Situationen inom vår verksamhet för omsorg och stöd har förbättrats avsevärt. Alla medarbetare som har insjuknat i covid-19 har tillfrisknat och återgått till jobbet. I nuläget är det färre än fem vårdtagare i våra verksamheter som har bekräftad covid-19.  Vi fortsätter att vara generösa med provtagning, både på personal och vårdtagare. Inget av de prover som har tagits har varit positiva.

Uppdateringarna minskar under sommaren

Under veckorna 29-32 kommer antalet uppdateringar gällande covid-19 att minska. Den senaste informationen om läget i Munkfors publiceras tisdagar 14.00 från och med vecka 29. Inträffar det större förändringar kommer vi naturligtvis att berätta för dig så fort vi kan.

1 juli klockan 15.00

Stämman är inställd men vi vet att många planerar att göra den traditionella cykelturen ner till Ransäter ändå. Grupper, både officiella  och privata, har startats på sociala medier där man uppmanar människor att samlas på hemmafester eller fester längs med Klarälvsbanan.

Tänk om!

Vi kan inte hindra dig att delta i firandet, men vi vill att du tänker både en, två och tre gånger innan du sätter dig på cykeln ner till Ransäter. Munkfors är den kommunen i Värmland som är hårdast drabbad av covid-19. Här finns en allmän smittspridning som vi måste begränsa, tillsammans.

Att slappna av är inget alternativ, vi måste hålla i och hålla ut i pandemin som pågår. Alla har ett ansvar, ta ditt!

Håll utkik efter Tegnell!

Statsepidemiolog Anders Tegnell kommer att hålla cyklister sällskap på Klarälvsbanan under helgens eventuella festligheter. Via skyltar kommer han att påminna om alla rekommendationer som gäller i dessa coronatider.

Svartvit bild på Anders Tegnells ansikte med texten: Har du ont i huvudet, vänd och åk hem.   Svartvit bild på Anders Tegnells ansikte med texten: är den här resan verkligen nödvändig?  Svartvit bild på Anders Tegnells ansikte med texten: tänk på kurvan, minska smittspridningen

Tänk på

 • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder
 • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester. Max 50 personer får samlas på en och samma plats.
 • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Juni

30 juni klockan 15.00

Ny rutin från Smittskydd Värmland

Folkhälsomyndigheten har ändrat sina rekommendationer för val av skyddsutrustning vid vård av vårdtagare med misstänkt eller bekräftad covid-19. Smittskydd Värmlands rutiner gällande vårdrutiner och skyddsutrustning har därför reviderats för att även fortsättningsvis överensstämma med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nytt är, att man rekommenderar att alltid använda munskydd i kombination med visir eller skyddsglasögon vid vård av patient misstänkt eller bekräftad covid-19. Munkfors kommun följer givetvis Smittskydd Värmlands rutiner.

Läget just nu i Munkfors kommun 

Situationen i kommunens verksamheter är under kontroll. Mycket glädjande är att majoriteten av alla medarbetare som har varit bekräftade med covid-19 har återgått till arbete. Vi fortsätter att vara generösa med provtagning, både på personal och vårdtagare. Kommunens ledningsgrupp har sedan början av mars suttit tillsammans i dagliga stabsmöten mellan 08.30-09.00 tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska. Här ger alla deltagare ger en kort uppdatering om läget i respektive verksamhet för att alla ska ha full koll på den rådande situationen med covid-19. Dessa möten fortsätter än idag.

Håll i och håll ut - det är inte över

Eftersom vi har en allmän smittspridning av covid-19 i Munkfors-Ransäter så måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Alla har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas
24 juni klockan 15.00

I nuläget har vi inga nytillkomna fall av covid-19 bland vårdtagare. Det finns inga bekräftade fall på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Flertalet personal inom hemtjänst har också återgått till arbete vilket innebär att det nu är fem personer som är bekräftade med covid-19. Vi fortsätter att vara generösa med provtagning, både på personal och vårdtagare.

17 juni klockan 09.00

Region Värmland erbjuder egenprovtagning för covid-19

Från och med den 17 juni har personer i samhällsviktig verksamhet som misstänks ha covid-19-infektion möjlighet att beställa egenprovtagning av sjukdomen/viruset. Provtagningen beställs via e-tjänsterna på 1177.se och man får även svar på analysen den vägen.

Information om egenprovtagning på Region Värmlands webb.

Denna vecka välkomnar vi årets sommarvikarier till vår verksamhet för omsorg och stöd. För att de ska få bästa möjliga start har vi under veckan flertalet introduktionsdagar där vår medicinskt ansvariga sjuksköterska går igenom basala hygienrutiner, lagar, delegering och naturligtvis covid-19. Enhetscheferna har också deltagit vid dessa träffar.

Läget just nu i Munkfors kommun 

I nuläget har vi inga nytillkomna fall av covid-19 bland vårdtagare. Det finns inga bekräftade fall på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Flertalet personal inom hemtjänst har också återgått till arbete vilket innebär att det nu är färre än tio personer som är hemma med covid-19. Vi fortsätter att vara generösa med provtagning, både på personal och vårdtagare.

15 juni klockan 16.00

Det nationella förbudet mot besök på äldreboenden förlängs till den 31 augusti. Detta meddelade socialminister Lena Hallengren på en pressträff idag. Munkfors har gjort det möjligt att träffa närstående ändå. Kommunens arbetsmarknadsenhet har tillverkat bord med plexiglas som ska hjälpa till att förhindra smittspridning av covid-19. Kontakta personalen på respektive boende för att boka ett besök.

Information om plexiglasborden och vilka regler som gäller vid möten

11 juni klockan 15.30

Region Värmland har under eftermiddagen publicerat nya siffror över hur många konstaterade fall det finns ute i kommunerna. Munkfors kommun har i nuläget 72 konstaterade fall. Viktigt att poängtera är att dessa siffror gäller alla som är folkbokförda i kommunen och inte enbart de fall som finns i kommunens verksamheter.

Från och med torsdag 18 juni kommer Region Värmland inte längre att redovisa egen statistik vad gäller bekräftade fall per kommun, utan hänvisa till den sammanställning som kommer att göras av Folkhälsomyndigheten. Bakgrunden till detta är att de fall som redovisas från regionen i dag är fall där Värmland är ansvarig smittskyddsregion, det vill säga fall anmälda från Värmland enligt Smittskyddslagen. I Folkhälsomyndighetens redovisning kommer samtliga fall per folkbokförd kommun att ingå, oberoende av ansvarig smittskyddsregion.

Läget i kommunens verksamheter

I nuläget finns det inga bekräftade fall på våra särskilda boenden Björkdungen och Björkbacken. Vi har fortfarande ett högt bortfall bland personal inom hemtjänsten men vi ser att allt fler kommer tillbaka till jobbet.

Plexiglas möjliggör möten - trots besöksförbud

1 april införde regeringen besöksförbud på samtliga äldreboenden i hela Sverige. Besöksförbud råder fortfarande men nu har vi den stora glädjen att berätta att vi, liksom många andra kommuner, har gjort det möjligt att träffa närstående ändå. Kommunens arbetsmarknadsenhet har nämligen tillverkat bord med plexiglas som ska hjälpa till att förhindra smittspridning av covid-19. 

Information om möten vid plexiglasbord

Extra tömning av kärl

Munkfors kommun har utökat hämtningen av hushållsavfall hemma hos vårdtagare som har hemtjänst. Ingen extra kostnad tillkommer för detta. Kärlen fylls snabbt i dessa coronatider eftersom all skyddsutrustning slängs efter varje besök.

Håll i och håll ut - det är inte över

Eftersom vi har en allmän smittspridning av covid-19 i Munkfors-Ransäter så måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Alla har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
8 juni klockan 16.00

Vi fortsätter att vara generösa med provtagning av både vårdpersonal och vårdtagare. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska samarbetar med Munkfors vårdcentral gällande provtagning på våra vårdtagare. Det är alltid en läkare på vårdcentralen läkaren som gör en bedömning tillsammans med omvårdnadsansvarig sjuksköterska om ett prov är aktuellt eller inte. Finns det symtom hos vårdtagaren ska vi alltid vara generösa med prov.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Malin Holm i dialog med Jaan Romot, läkare på Munkfors vårdcentral.

Läget inom hemtjänsten är fortfarande ansträngt och bortfallet av personal är fortfarande stort.

Håll i och håll ut - det är inte över

Eftersom vi har en allmän smittspridning av covid-19 i Munkfors-Ransäter så måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Alla har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
5 juni klockan 15.00

I Munkfors kommun har antalet bekräftade fall av covid-19 stigit från 33 till 53 fall på en vecka. Detta visar Region Värmlands veckostatistik som presenterades under gårdagen. Idag blev vi intervjuade av P4 Värmland om situationen som råder.

Lyssna på inslaget på P4 Värmlands hemsida för att ta del av inslaget i sin helhet.

Läget inom hemtjänsten är fortfarande ansträngt och bortfallet av personal är stort. Mycket glädjande är att flera ur personalstyrkan har tillfrisknat och har återgått till jobbet. Majoriteten av våra vårdtagare på Björkdungen har smittfriförklarats. Vi fortsätter att provta personal och vårdtagare enligt den rutin som vi har fått från Smittskydd Värmland.

Håll i och håll ut - det är inte över

Eftersom vi har en allmän smittspridning av covid-19 i Munkfors-Ransäter så måste vi alla hjälpas åt för att minska smittspridningen. Alla har ett ansvar att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
4 juni klockan 15.00

Tillåtet för symtomfria att resa i Sverige

Idag höll statsminister Stefan Löfven en pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin, socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Antalet personer som behöver intensivvård har minskat i Sverige vilket gör att regeringen väljer att häva reserestriktionerna. Från och med 13 juni kommer symtomfria personer att kunna resa inom Sverige, under förutsättning att man tar hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Läget är fortfarande allvarligt. Beskedet innebär inte att att faran är över eller att allt är som vanligt igen. Resor ska göras med stor försiktighet. Om kurvan över svårt sjuka vänder uppåt igen så kommer nya restriktioner att införas igen.

Läget i Munkfors kommun 

Läget inom hemtjänsten är fortfarande ansträngt och bortfallet av personal är fortfarande stort. Mycket glädjande är att flera ur personalstyrkan har tillfrisknat och har återgått till jobbet. Vi fortsätter att provta personal och vårdtagare enligt den rutin som vi har fått från Smittskydd Värmland.

Arbetsmarknadsenheten har tillverkat bord med plexiglasskivor som ska göra det möjligt för anhöriga att komma på besök utomhus.

Går du på gymnasiet i Hagfors kommun och ska ta studenten?

Fredag den 12 är det dags studentavslutning 2020 i Hagfors. Men på grund av den rådande coronapandemin blir det annorlunda mot hur det brukar se ut.

Mer information om studentavslutningen i Hagfors kommun finns på Hagfors kommuns webb.

1 juni klockan 15.00

Det finns en allmän smittspridning i samhället så är det svårt att säga var, när och hur man har blivit smittad. Därför är det viktigt att du fortsätter att följa myndigheternas råd:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.

Bortfallet av personal är fortfarande mycket stort inom hemtjänsten. Glädjande är att vi har både medarbetare och vårdtagare som har tillfrisknat från covid-19. Vi fortsätter att provta personal och vårdtagare enligt den rutin som vi har fått från Smittskydd Värmland.

Insatser

Med det rådande läget som vi har idag gällande covid-19 behöver vi prioritera bland de insatser som vi gör hos vårdtagaren. Insatser kan även bli fördröjda och i värsta fall kan de utebli om de inte är absolut nödvändiga. Basala behov i form av hygien, mat och läkemedel/smärtlindring ska alltid säkerställas.

Maj

29 maj klockan 15.00

Dementerar rykten om brister på demensboende

Torsdag 28 maj publicerades en artikel i VF om den rådande situationen gällande covid-19 på Björkdungens demensboende. I artikeln finns det missvisande uppgifter som kommunens ledningsgrupp vill bemöta tillsammans med flera medarbetare som arbetar på Björkdungen.

Artikeln som publicerades under gårdagen har väckt starka reaktioner, främst bland flera av Björkdungens medarbetare som inte känner igen sig i den bild som beskrivs. Munkfors kommun har därför valt att kommentera innehållet och möta de påståenden som uttrycks.  I artikeln beskriver flera medarbetare på Björkdungen att vårdtagare har mist sin rätt till läkarkontakt, att de får minimal smärtlindring, att de får dö själva på sina rum och att skyddsutrustning saknas. Allvarliga och felaktiga påståenden som behöver bemötas.

”Vårdtagarna har mist sin rätt till läkarkontakt”

Varannan måndag gör patientansvarig läkare hembesök på Björkdungen. Finns det behov av specifik läkarkontakt däremellan tar sköterskan kontakt med läkaren via telefon. Alla kontakter och insatser journalförs, både av läkare och sköterska.

”Vårdtagarna får minimal smärtlindring”

Patientansvarig läkare på Björkdungen ger ordination om vilken smärtlindring som ska ges av omvårdnadsansvarig sjuksköterska. Är en vårdtagare i livets slutskede finns en medicinsk handlingsplan där det finns ordinerade läkemedel att tillgå vid behov. Upplever omvårdnadspersonalen att det finns ett behov av smärtlindring kontaktar man sjuksköterskan som är i tjänst.

- Jag som omvårdnadsansvarig sjuksköterska har daglig kontakt med patientansvarig läkare via telefon och SMS. Ibland dygnet runt. När hon inte är på plats har vi underbara doktorer på vårdcentralen som är till vår hjälp. Alla som behöver får medicin, säger Lena Gillberg, legitimerad sjuksköterska.

”Vårdtagarna får dö på sina rum själva”

Det finns ingen som lämnas att dö ensam på sitt rum. I nuläget finns det inga belägg för att någon vårdtagare har avlidit ensam på sitt rum. Däremot kan den mänskliga faktorn vara en förklaring om någon somnat in utan att personal varit närvarande just där och då.

”Brister i skyddsutrustningen”

Ett påstående som återkommer i artikeln är att det saknas skyddsutrustning och att den som finns har brister. I Munkfors kommun finns all skyddsutrustning som krävs för att skydda medarbetare och vårdtagare för smittspridning. Utrustningen i form av visir och munskydd kommer bland annat från Socialstyrelsen och är godkänd av Arbetsmiljöverket.

Skyddsutrustningen inventeras varje vecka för att vi ska vara säkra på att vi har den utrustning som behövs för att kunna bedriva patientsäker vård. Siffrorna redovisas till Länsstyrelsen och Socialstyrelsen. Finns det behov av ytterligare material kan vi göra en hemställan till Socialstyrelsen.

- Jag står inte bakom detta. Vi har skyddsutrustning som är godkänd. Vi har haft bra möten med Smittskydd Värmland och de har bekräftat att vi har allt som behövs, och det känner jag mig jättetrygg med, säger silviaundersköterska Lena Falck.

”Smittan härleds till brister i skyddsutrustningen”

I artikeln hävdar man också att smittan kan härledas till brister i skyddsutrustningen. Det finns en allmän smittspridning i samhället så är det svårt att säga var, när och hur man har blivit smittad. I nuläget är det fler medarbetare än vårdtagare som är smittade. En förklaring enligt Smittskydd Värmland, som också har påvisats i andra regioner, kan vara att man som medarbetare är fullt fokuserad på att förhindra smitta mellan sig själv och vårdtagarna att man frångår rutinerna kollegor emellan.

- Används skyddsutrustningen på rätt sätt i de situationer där det verkligen behövs i kombination med den basala handhygienen så ska man som medarbetare och vårdtagare vara skyddad och inte föra smittan vidare, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Vad gör vi nu och framöver?

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har daglig kontakt med Smittskydd Värmland om det rådande läget. Alla medarbetare inom hemtjänst, LSS och särskilda boenden har deltagit i möten med Smittskydd Värmland där man har gått igenom rutiner för städning, hantering av skyddsutrustning samt basal handhygien. Under mötena har man också fått möjlighet att ställa eventuella frågor.

- I kampen mot covid-19 spelar den kommunala vård- och omsorgspersonalen en mycket central roll. Det är de som vårdar, tröstar och tar hand om våra äldre och riskgrupper i en vardag som är upp och ned. Det har varit tufft under en längre period och det är slitsamt för personalen. Vi har ett otroligt stort förtroende för våra medarbetare och det arbete som de utför, säger Jan-Olof Appel, kommunchef.

28 maj klockan 15.30

Idag har kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska och skolsköterska varit ute i hemtjänstens grupper. Tillsammans har man gått igenom basala hygienrutiner och hur skyddsutrustning tas på och av samt visat instruktionsfilm på detta. Personalen uppskattade besöket och fler besök finns inplanerade under nästa vecka. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har daglig kontakt med Smittskydd Värmland om det rådande läget. Kommunen tar inte fram egna rutiner utan följer de direktiv som vi får från smittskydd och Folkhälsomyndigheten.

Fokusområden 

I det dagliga stabsmötet har kommunens ledningsgrupp satt upp en strategi med tre fokusområden som bedöms vara av högsta prioritet i den situation som råder: att minska smittspridningen, säkra personalförsörjning/bemanning samt material- och medicintillgång.

Nya siffror från Region Värmland 

Region Värmland har under eftermiddagen publicerat nya siffror över hur många konstaterade fall det finns ute i kommunerna. Munkfors kommun har i nuläget 33 konstaterade fall, vilket innebär 88,2 fall per 10 000 invånare. Viktigt att poängtera är att dessa siffror gäller alla som är folkbokförda i kommunen och inte enbart de fall som finns i kommunens verksamheter.
Intervjun som SVT Värmland skulle ha gjort med vår kommunchef Jan-Olof Appel idag blev inställd av SVT under morgonen.
27 maj klockan 15.30

Även idag fick våra medarbetare inom hemtjänst, LSS och särskilda boenden delta i ett möte med Smittskydd Värmland för att möta alla frågor som personalen har gällande covid-19 och den situation som råder. Tillsammans har man gått igenom rutiner för städning, hantering av skyddsutrustning samt basal handhygien.

Imorgon 28 maj kommer vår kommunchef Jan-Olof Appel att intervjuas av SVT Värmland om den rådande situationen och hur Munkfors kommun jobbar för att minska smittspridningen.

Läget är fortfarande mycket ansträngt på Björkdungens demensboende. Vi har bortfall av personal som är hemma från jobbet med förkylningssymtom eller som har bekräftad covid-19. I samband med dagens stabsmöte stod det klart att vi nu har en ökad sjukfrånvaro bland medarbetare i hemtjänsten.

Titta på vår informationsfilm 

Vi har tagit fram en informationsfilm om hur Munkfors kommun jobbar med covid-19. Titta gärna!

26 maj klockan 16.00

Idag deltog våra medarbetare inom hemtjänst, LSS och särskilda boenden i två möten med Smittskydd Värmland för att möta alla frågor som personalen har gällande covid-19 och den situation som råder. Tillsammans har man gått igenom rutiner för städning, hantering av skyddsutrustning samt basal handhygien. Den svåraste vårdmiljön att hantera smitta i är just på demensboenden och inom hemtjänst. Att isolera vårdtagare med demenssjukdom är inte lätt och att anpassa sitt arbete i någon annans hem är svårt.

I nuläget är det fler medarbetare än vårdtagare som är smittade. Eftersom det är en allmän smittspridning i samhället så är det svårt att säga var, när och hur man har blivit smittad. En förklaring enligt smittskydd, som också har påvisats i andra regioner, kan vara att man som medarbetare är fullt fokuserad på att förhindra smitta mellan sig själv och vårdtagarna att man frångår rutinerna kollegor emellan, till exempel när man umgås i personalutrymmen vid raster.

- Används skyddsutrustningen på rätt sätt i kombination med den basala handhygienen så ska man som medarbetare och vårdtagare vara skyddad och inte föra smittan vidare, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

25 maj klockan 14.00

I nuläget är det 11 medarbetare på Björkdungens demensboende som har testats positivt för covid-19. Bland vårdtagarna på boendet är det sex som har testats positivt för smittan. Två vårdtagare inom hemtjänst har också testats positivt för covid-19. Vi testar medarbetare och vårdtagare regelbundet nu när smittan finns i omsorg och stöds verksamheter.

Läget är mycket ansträngt på Björkdungens demensboende. Vi har bortfall av personal som är hemma från jobbet med förkylningssymtom eller som har bekräftad covid-19. I takt med denna utveckling kommer vi behöva göra prioriteringar inom omsorg och stöd för att verksamheten ska fungera så normalt som möjligt. Vi kommer då att arbeta utifrån följande prioriteringsordning:

1. Omfördelning av personal

I nuvarande situation med snabb smittspridning av covid-19 är frågan om att säkra bemanning i verksamheterna av största vikt. Vissa verksamheter har mindre arbetsbelastning än vanligt, medan andra har högtryck. Arbetsledningen behöver då att ta snabba beslut att exempelvis beordra övertid, byta scheman, tillfälligt byta arbetsplats, vikariera för annan arbetstagare eller fullgöra jour och beredskap. I nuläget kommer vi att behöva flytta medarbetare från Björkbackens äldreboende till Björkdungen. Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska får också stöttning av kommunens skolsköterska.

2. Övertid och mertid

Som arbetsgivare har vi möjlighet att utöver ordinarie arbetstid besluta om extra övertid och mertid för vår personal när det gäller extraordinära händelser.

3. Insatser

Har vi genomfört åtgärd ett och två så kan vi behöva att prioritera bland de insatser som vi gör hos vårdtagaren. Insatser kan även bli fördröjda och i värsta fall kan de utebli om de inte är absolut nödvändiga. Basala behov i form av hygien, mat och läkemedel/smärtlindring ska alltid säkerställas.

Nära dialog med Smittskydd Värmland

Kommunens ledningsgrupp, enhetscheferna inom omsorg och stöd, medicinskt ansvarig sjuksköterska och skolsköterska har haft ett digitalt möte med Smittskydd Värmland för att gå igenom den rådande situationen och hur smittspridningen ska begränsas inom verksamheterna. Under morgondagen kommer Smittskydd Värmland att ha ett möte tillsammans med våra medarbetare inom hemtjänst, LSS och särskilda boenden för att möta frågor som personalen har.

20 maj klockan 16.00

I nuläget är det fyra medarbetare på Björkdungens demensboende som har testats positivt för covid-19. Bland vårdtagarna på boendet är det fortfarande tre som har testats positivt för smittan. Vi testar medarbetare och vårdtagare regelbundet eftersom vi har konstaterade fall på boendet. Fler provsvar inväntas under veckan.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har daglig kontakt med Smittskydd Värmland om det rådande läget. Kommunen tar inte fram egna rutiner utan följer de direktiv som vi får från smittskydd och Folkhälsomyndigheten.

- Vi har ett ansträngt läge på Björkdungens demensboende och det är kämpigt för våra medarbetare. Arbetet blir tyngre och varje arbetsmoment tar längre tid eftersom skyddsutrustning ska på innan omvårdnaden kan utföras. Detta gäller framförallt för de vårdtagare som har positiv covid-19 och de vårdtagare med symtom. Sedan finns naturligtvis en oro eftersom vi har en pågående smitta i verksamheten, säger Malin Holm, medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Finns gott om skyddsutrustning

Det finns ingen brist på skyddsutrustning i verksamheten. Ikväll kommer Räddningstjänsten Karlstadsregionen att leverera 54 visir till Munkfors från Socialstyrelsen.

- Ingen skyddsutrustning är komplett om man inte följer basala hygienrutiner, säger Malin Holm.

Tillsammans hjälps vi åt

Nu är det viktigare än någonsin att vi hjälps åt för att minska smittspridningen av covid-19.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
19 maj klockan 09.00

Provsvaren från helgens tester visar att en medarbetare på Björkdungens demensboende är bekräftat positiv av covid-19. Ytterligare prover kommer nu att tas, både på vårdtagare och medarbetare.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har regelbunden kontakt med Smittskydd Värmland om läget i kommunen.

- Vi fortsätter att följa de rutiner och riktlinjer som vi får via Smittskydd Värmland. Finns det ytterligare åtgärder som ska vidtas för att förhindra smittspridning i vår verksamhet så kommer vi naturligtvis att följa de direktiv som vi får från regionen, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Finns gott om skyddsutrustning

Det finns ingen brist på skyddsutrustning i verksamheten. Kommunen inväntar leverans av fler visir under veckan.

18 maj klockan 15.00

Fler vårdtagare och medarbetare inom verksamheten för omsorg och stöd har testats för covid-19 under helgen. Provsvar inväntas under veckan. I nuläget finns det tre bekräftade fall på Björkdungens demensboende vilket innebär att läget är oförändrat.

Munkfors kommuns sjuksköterskor har idag deltagit i Region Värmlands föreläsning om covid-19. Leverans av inväntade visir sker under veckan. Idag har vi fått besked om att vi även kommer att få en leverans av visir från Socialstyrelsen.

15 maj klockan 14.00

Munkfors kommun har fått det tredje bekräftade fallet av covid-19 på Björkdungens demensboende.

- Vi har ett gott samarbete med Smittskydd Värmland som guidar oss i arbetet. Vi känner oss trygga med att arbeta efter fastställda rutiner vid konstaterad covid-smitta. Bland annat isoleras vårdtagaren och vi minskar antalet personal som arbetar med personen, samt använder skyddsutrustning på rätt sätt när det behövs. Användning av skyddsutrustning blir en komplett helhet, först när det används tillsammans med de basala hygienrutinerna, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Finns gott om skyddsutrustning

Det finns ingen brist på skyddsutrustning i verksamheten. Vi har precis fått 300 visir som är godkända av Arbetsmiljöverket. Fler visir inväntas vecka 21. Kommunen har också skickat in en förfrågan till Socialstyrelsen om att få ytterligare fler visir.

Fler provtas

Eftersom vi har en pågående smitta i verksamheten provtar vi fler vårdtagare som har symtom. Personal provtas för att vi ska vara säkra på att de kan gå tillbaka till jobbet. Har man symtom ska man stanna hemma. Tidigare har regionen endast tagit prov på personal på vardagar. Nu tas prover även på helger.

14 maj klockan 14.30

Andra bekräftade fallet av covid-19 inom äldreomsorgen

Nu har vi fått det andra bekräftade fallet av covid-19 på Björkdungens demensboende.

- Vi arbetar efter fastställda rutiner vid konstaterad covid-smitta. Vi har också ett gott samarbete med Smittskydd Värmland som guidar oss i arbetet. Bland annat isoleras vårdtagaren och vi minskar antalet personal som arbetar med personen, samt använder skyddsutrustning på rätt sätt när det behövs. Användning av skyddsutrustning blir en komplett helhet, först när det används tillsammans med de basala hygienrutinerna, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Än så länge finns ingen brist på skyddsutrustning i verksamheten. Vi har precis fått 300 visir som är godkända av Arbetsmiljöverket. Fler visir inväntas vecka 21.

Läget är för närvarande stabilt i våra verksamheter och sjukfrånvaron är låg i kommunen.

Avstå onödiga resor inom landet

Resor som motsvarar 1-2 timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar. Detta meddelade statsminister Stefan Löfven i samband med gårdagens pressträff. Här gäller sunt förnuft, stor försiktighet och stort egenansvar. Tänk på detta för att undvika smittspridning:

 • hur tar du dig dit?
 • vem umgås du med?
 • hur rör du dig när du väl är framme?

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 4,3 miljoner fall och 299 000 avlidna i världen
 • 28 582 fall i Sverige (673 fall rapporterade senaste dygnet). 3 529 avlidna.
13 maj klockan 14.30

Under helgen (se uppdatering från 9 maj) fick Munkfors kommun sitt första bekräftade fall av covid-19 på Björkdungens demensboende. I samband med detta tog vi prov för covid-19 på flera vårdtagare och medarbetare. Alla prover på medarbetare har hittills varit negativa. Provsvar på vårdtagare inväntas.

Vi stöttar lokala företag

Vanligtvis lagar personalen lunch till de boende på Björkdungens demensboende . För att underlätta för våra medarbetare har kommunen valt att köpa in lunchlådor till vårdtagare från lokala företag eftersom vårdtyngden ökar i samband med positiva covid-19-fall. På så vis kan vi frigöra mer tid för omsorg och omvårdnad.

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 4,2 miljoner fall och 292 000 avlidna i världen
 • 27 909 fall i Sverige (637 fall rapporterade senaste dygnet). 3 460 avlidna.

Tack för att du håller i och håller ut

Tack för att du fortsätter följa våra och andra myndigheters rekommendationer.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
12 maj klockan 14.30

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 4 miljoner fall och 286 000 avlidna i världen
 • 27 272 fall i Sverige (602 fall rapporterade senaste dygnet). 3 313 avlidna.

Tack för att du håller i och håller ut

Tack för att du fortsätter följa våra och andra myndigheters rekommendationer.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
11 maj klockan 14.30

Första bekräftade fallet av covid-19 inom äldreomsorgen

Under helgen fick Munkfors kommun sitt första bekräftade fall av covid-19 på Björkdungens demensboende.

- Vi är väl förberedda på att detta kan hända och arbetar nu efter fastställda rutiner vid konstaterad covid-smitta. Bland annat isoleras vårdtagaren och vi minskar antalet personal som arbetar med personen, samt använder skyddsutrustning på rätt sätt när det behövs. Skyddsutrustning som visir och munskydd blir helt komplett när det används tillsammans med basala hygientrutiner, säger Malin Holm, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Än så länge finns ingen brist på skyddsutrustning i verksamheten, däremot inväntas fler visir så att alla medarbetare kan få sina personliga visir inom verksamheterna. Besöksförbud på kommunens samtliga boenden råder sedan i slutet av mars.

Eftersom det pågår en samhällsspridning av covid-19 går det inte att säga hur vårdtagaren har smittats. Med hänsyn till sekretess lämnas inga personliga uppgifter. Anhöriga och medarbetare har under lördagen och söndagen blivit kontaktade av enhetschef och medicinskt ansvarig sköterska.

Tester genomförs regelbundet

Vi testar regelbundet både medarbetare och vårdtagare för covid-19.

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 4 miljoner fall och 279 000 avlidna i världen
 • 26 670 fall i Sverige (348 fall rapporterade senaste dygnet). 3 256 avlidna.
8 maj klockan 14.30
 • Alla enhetschefer inom verksamheten för omsorg och stöd sitter dagligen i morgonmöten mellan 07.30-08.15 tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska. Tillsammans diskuterar man den rådande lägesbilden inom verksamheterna.
 • Kommunens ledningsgrupp sitter dagligen i stabsmöten mellan 08.30-09.00 tillsammans med medicinskt ansvarig sjuksköterska. Alla deltagare ger en kort uppdatering om läget i respektive verksamhet för att vi tillsammans ska ha full koll på den rådande situationen med covid-19.
 • Sjukfrånvaron håller en jämn nivå i kommunen. Den största sjukfrånvaron finns inom verksamheten för omsorg och stöd. I nuläget har vi behövt omfördela personal för att ha full bemanning i de olika enheterna.
 • Vi testar regelbundet både medarbetare och vårdtagare för covid-19. Alla prover som har tagits under veckan har hittills varit negativa.
 • Vi har också god tillgång till skyddsutrustning i form av plastförkläden, munskydd och visir. Just nu inväntar vi mer visir som kommer att levereras i början av näsa vecka. Via denna leverans kan vi säkerställa att alla medarbetare kan få ett personligt visir.

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3,8 miljoner fall och 269 000 avlidna i världen
 • 25 265 fall i Sverige (629 fall rapporterade senaste dygnet). 3 175 avlidna.
 • Värmland har lågt antal fall av covid-19.
7 maj klockan 15.30

Corona-kit med personliga visir 

Vi har skapat egna Corona-kit till våra medarbetare inom omsorg och stöd. Gympapåsar som till vardags används som give-aways i samband med evenemang har nu fått en viktig funktion: att bära medarbetarnas personliga skyddsvisir och rengöringsmedel så att de alltid finns nära till hands. Vi har en nära dialog med våra medarbetare inom omsorg och stöd som själva har önskat att ha personliga skyddsvisir. I samråd med omvårdnadsansvarig sjuksköterska, enhetscheferna för varje enhet och kommunens medicinskt ansvarig sjuksköterska så har vi kunnat möta detta önskemål.

I Munkfors kommun är läget stabilt för tillfället. Sjukfrånvaron håller en jämn nivå i kommunen. Vi testar regelbundet både medarbetare och vårdtagare för covid-19 och alla prover har hittills varit negativa.

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3,7 miljoner fall och 263 000 avlidna i världen
 • 24 623 fall i Sverige (705 fall rapporterade senaste dygnet). 3 040 avlidna.
6 maj klockan 14.30

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3,6 miljoner fall och 257 000 avlidna i världen
 • 23 918 fall i Sverige (702 fall rapporterade senaste dygnet). 2 941 avlidna.

Tack för att du håller i och håller ut

Hittills har vi haft en långsam spridning av det nya coronaviruset i Värmland. Det betyder att vården kan ta hand om alla som blir sjuka, både i covid-19 och i andra sjukdomar. Vi vill gärna att det fortsätter så, men läget kan förändras snabbt.

Så tack för att du fortsätter följa våra och andra myndigheters rekommendationer.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
5 maj klockan 14.30

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3,5 miljoner fall och 251 000 avlidna i världen
 • 22 721 fall i Sverige (495 fall rapporterade senaste dygnet). 2 854 avlidna.
 • Begäran om stöd gällande skyddsutrustning fortsätter inkomma till Socialstyrelsen från regioner och länsstyrelser som i sin tur ska samordna kommunernas behov. Inköp och leveranser är inte säkrade ur ett långsiktigt perspektiv, men Socialstyrelsen meddelar att det i nuläget finns ett gott inflöde av skyddsutrustning i Sverige och att man kan tillgodose behovet av stöd som finns i landet.

Tack för att du håller i och håller ut

Hittills har vi haft en långsam spridning av det nya coronaviruset i Värmland. Det betyder att vården kan ta hand om alla som blir sjuka, både i covid-19 och i andra sjukdomar. Vi vill gärna att det fortsätter så, men läget kan förändras snabbt.

Så tack för att du fortsätter följa våra och andra myndigheters rekommendationer.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.
4 maj klockan 15.00

I Munkfors kommun är läget stabilt för tillfället. Sjukfrånvaron håller en jämn nivå i kommunen. Vi testar regelbundet både medarbetare och vårdtagare för covid-19 och alla prover har varit negativa.

Ny rutin för skyddsutrustning 

Från och med idag 4 maj gäller nya rutiner från Smittskydd Värmland gällande skyddsutrustning inom vård och omsorg. Det är av yttersta vikt att vårdpersonal använder skyddsutrustning på ett adekvat sätt i de situationer där det verkligen behövs. Användning av visir rekommenderas vid arbete inom två meter hos alla patienter, oavsett tillstånd, för att minska smittspridning till och från patient.

Myndighetsgemensam information från MSB, Socialstyrelsen och MSB

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3,5 miljoner fall och 247 000 avlidna i världen
 • 22 721 fall i Sverige (404 fall rapporterade senaste dygnet). 2 769 avlidna.

Tack för att du håller i och håller ut

Hittills har vi haft en långsam spridning av det nya coronaviruset i Värmland. Det betyder att vården kan ta hand om alla som blir sjuka, både i covid-19 och i andra sjukdomar. Vi vill gärna att det fortsätter så, men läget kan förändras snabbt.

Så tack för att du fortsätter följa våra och andra myndigheters rekommendationer.

Skydda dig själv och andra genom att:

 • Stanna hemma även om du bar känner dig lite förkyld.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Begränsa dina sociala kontakter och undvik platser där människor samlas.

April

30 april klockan 15.00

Regeringen har på grund av coronakrisen beslutat om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Därför har också skolorna i Munkfors kommun sett över sitt firande vid skolavslutningarna.

Läs mer på vår webb om hur skolavslutningarna påverkas av covid-19

29 april klockan 14.30

På grund av spridningen av covid-19 kommer årets valborgsfirande att bli annorlunda. Vi behöver undvika fester och tänka på att inte bilda folksamlingar.

Läs mer på vår webb om vad som gäller inför stundande helg.

28 april klockan 15.00

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka tre miljoner fall och 210  000 avlidna ii världen.
 • 19 621 fall i Sverige (695 fall rapporterade senaste dygnet). 2 355 avlidna.
28 april klockan 14.00

Information till dig som ska ta studenten i Hagfors kommun

Går du på gymnasiet i Hagfors kommun och ska ta studenten? Då påverkas din skolavslutning av covid-19.

På grund regeringens beslut, utifrån covid-19, mot sammankomster med mer än 50 personer blir Hagfors kommuns skolavslutningar annorlunda. Det kommer inte att bli några samlingar i kyrkan. Någon studentkortege arrangeras inte. Det traditionella utspringet för studenter genomförs beroende på antal elever i respektive klass. Alla dessa åtgärder syftar till att minska smittspridning av covid-19.

Läs mer om studentavslutningen på Hagfors kommuns webb.

Pressträff med myndigheter

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 3 miljoner fall och 210 000 avlidna i världen
 • 19 621 fall i Sverige (695 fall rapporterade senaste dygnet). 2 355 avlidna.

Tillsammans kan vi bromsa smittan

Alla kan och ska göra följande saker för att minska smittspridningen:

 • Stanna hemma, även om du bara är lite sjuk
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
 • Avstå sociala sammanhang med större antal deltagare
 • Är du 70 år eller äldre ska du stanna hemma och undvika sociala kontakter
 • Håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus
27 april klockan 14.45

Så söker föreningar kompensationsstöd för coronakrisen

1 maj öppnar Riksidrottsförbundet ansökan om kompensationsstöd för idrottsföreningar. Stödet är en del av regeringens stödpaket till idrottsrörelsen med anledning av coronakrisen.

Syftet med kompensationsstödet är att ge idrottsföreningar förutsättningar att överleva och fortsatt kunna bedriva idrott och evenemang. Särskilt viktigt är att värna barn- och ungdomsidrotten.

På Riksidrottsförbundets hemsida hittar du information om vad ni som förening kan söka kompensationsstöd för. Ansökan avser verksamhet under perioden 12 mars-30 juni. För att kunna ansöka behöver era förlorade intäkter eller merkostnader uppgå till minst 15.000 kronor.

Ansökan görs i IdrottOnline under fliken Idrottsmedel. Ansökan är öppen 1 maj–15 maj.

Har du frågor om kompensationsstödet? Kontakta corona@rfsisu.se.

RFSISU Värmland 

RFSISU Värmland har också avsatt extra medel till föreningar för ökade kostnader och andra förluster. Där kan man söka max 10 000 kronor per förening.

Mer information hittar du på RFSU:s  webb.  Idrottsföreningar i Munkfors kommun har Peter Lindgren som kontaktperson på RFSISU Värmland. Peter kan hjälpa dig och din förening om ni har frågor, 010-476 47 30.

Munkfors kommun ger tips och stöd 

Kommunens förenings- och folkhälsostrateg Malin Lindh finns också för att ge er tips och stöd i coronakrisen.

Malin Lindh, förenings- och folkhälsostrateg
Telefon: 0563-54 10 49
E-post: malin.lindh@munkfors.se

Pressträff

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 2.9 miljoner fall och 206 000 avlidna i världen
 • 18 926 fall i Sverige (286 fall rapporterade senaste dygnet). 2 274 avlidna.
23 april klockan 14.30

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 2.6 miljoner fall och 183 000 avlidna i världen
 • 16 755 fall i Sverige (751 fall rapporterade senaste dygnet). 2021 avlidna.

Tillsammans kan vi bromsa smittan

Andra länder börjar lätta på sina restriktioner vilket gör att det är lätt att få en bild av att faran är över. Det är den inte. Idag var antalet fall högt, precis som igår, vilket innebär att vi alla måste hålla i med dessa åtgärder:

 • Stanna hemma, även om du bara är lite sjuk
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
 • Avstå sociala sammanhang med större antal deltagare
 • Är du 70 år eller äldre ska du stanna hemma och undvika sociala kontakter
 • Håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus
22 april klockan 15.00

Munkfors kommun har under dagen deltagit i en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 2.5 miljoner fall och 178 000 avlidna i världen
 • 16 004 fall i Sverige (682 fall rapporterade senaste dygnet). 1937  avlidna

Håll i och håll ut!

Nu när vi har en bra utveckling så gäller det att fortsätta med det förbyggande arbetet för att bromsa smittan. När det börjar gå bra och antalet fall minskar så tror man att man kan sluta. Det kan man inte. Håll i och fortsätt göra dessa åtgärder i din vardag:

 • Stanna hemma, även om du bara är lite sjuk
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten
 • Avstå sociala sammanhang med större antal deltagare
 • Är du 70 år eller äldre ska du stanna hemma och undvika sociala kontakter
 • Avstå onödiga resor
 • Håll avstånd till varandra, både inomhus och utomhus

Information in other languages

Anställda, arbetsgivare och företag

Vad händer om jag blir sjuk och inte kan arbeta? Vilken ekonomisk hjälp kan jag få som företagare?

Krisinformation.se har samlat länkar till myndigheternas information om bland annat företagande, anställning och sjukfrånvaro.

Mars

31 mars klockan 13.45

Besöksförbud införs på landets äldreboenden 

Besöksförbud införs på samtliga äldreboenden i hela Sverige från och med onsdag 1 april. Detta meddelade statsminister Stefan Löfven i en presskonferens. Dessutom har Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag av regeringen att ta fram en strategi för att öka antalet coronatester i Sverige. Statsministern uppmanade också att avstå från resor i påsk, att stanna hemma vid sjukdom och att stanna hemma om du tillhör en riskgrupp. Låt heller inte barnen knacka på hos grannar och be om godis i påsk.

Information på regeringens webb gällande det nationella besöksförbudet på kommuners äldreboenden 

Munkfors kommun har under dagen deltagit i  en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Cirka 716 000 fall och 34 000 avlidna i världen
 • 4 435 fall (407 anmälda senaste dygnet)
 • 180 avlidna i Sverige
 • Strategin som presenterades är att skydda de äldre och andra riskgrupper. Äldre ska skydda sig själva och vi andra ska hjälpa till att skydda dem. Nu har regeringen fattat beslut om besöksförbud på äldreboenden som ett led i detta.
31 mars klockan 11.30

Munkfors kommun har fått sitt första bekräftade coronafall

En vårdnadshavare till barn på Ransäters förskola har testats positivt för coronaviruset. Barnet är friskt och uppvisar inga symtom.

Kommunens Medicinskt Ansvariga sköterska har i detta fall dialog med smittskydd för vidare hantering. Just nu är det extra viktigt att vi alla är observanta på symptom på övre luftvägsinfektion, även om de bara är lindriga. Vid minsta symtom ska man stanna hemma.

Skolor öppna som vanligt

Ransäters förskola kommer att vara öppen som vanligt. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer som är att barn, elever och medarbetare som är friska ska gå till skolan som vanligt och den som är sjuk ska stanna hemma.

Tillsammans tar vi ansvar

Munkfors kommun vill understryka att detta är en väntad händelseutveckling. Vi är trygga i att fortsätta arbeta enligt Folkhälsomyndighetens direktiv.

Tänk på att basala hygienrutiner är den viktigaste byggstenen i att skydda dig och din omgivning mot coronaviruset.

 • Är du frisk ska du gå till jobbet - du behövs. Friska medarbetare, barn och elever ska vara i skolan eller på arbetet.
 • Har du symtom som snuva, hosta, feber och allmän sjukdomskänsla ska du stanna hemma, även vid lindriga symtom. Stanna hemma minst två dygn efter att du blivit frisk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder.
 • Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer. På munkfors.se och Folkhälsomyndighetens webbplats finns mycket information som uppdateras efter hand.
 • Tänk källkritiskt! Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer.

Vårdnadshavaren är vidtalad och har godkänt att Munkfors kommun informerar allmänheten om detta.

30 mars klockan 11.30

Träna gärna, men gör det säkert

Folkhälsomyndigheten uppmuntrar till fysisk aktivitet utomhus där risken för smittspridning är betydligt mindre.

Friskvården i Värmland bjuder in dig som är frisk till ett träningspass på konstgräsplanen på Smedsgatan, 2 april 11.30-12.00.

Här erbjuds lättare träning med kroppen som redskap. Styrka, flås och rörlighet. Du behöver inte anmäla dig till aktiviteten.

Tänk på detta innan du kommer 

 • du som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteten alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar du under aktiviteten ska du gå hem direkt.
 •  håll avstånd mellan dig och dina träningskamrater
 • aktiviteten blir inställd vid regn
27 mars klockan 14.10

Munkfors kommun har under dagen deltagit i  en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • 3 046 fall i Sverige
 • 92 dödsfall i Sverige
 • Kurvan för antalet smittade med coronaviruset håller en jämn nivå. För att minska hastigheten i smittspridningen är det viktigt att vi alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer:
  - stanna hemma om du är sjuk och ytterligare två dygn efter att du blivit frisk
  - tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder
 • Tänk över dina resor under påsk, åk inte på större evenemang och hälsa inte på dina äldre släktingar/vänner
 • Förbud mot allmänna sammankomster över 50 personer
27 mars klockan 13.30

Regeringen har fattat beslut att förbjuda allmänna sammankomster för fler än 50 personer i hela landet. Gränsen har tidigare legat på 500 personer. Den som bryter mot förbudet riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader. Förbudet träder i kraft på söndag 29 mars och gäller tillsvidare.

25 mars klockan 14.15

Munkfors kommun har under dagen deltagit i  en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Närmar oss 400 000 fall i världen just nu
 • I Sverige har vi en stabil situation, 100-200 fall dagligen
 • 2 510 bekräftade fall i Sverige
 • 42 dödsfall i Sverige
 • I Sverige har 24 000 personer testats i nuläget. Tester görs främst på personer som behöver sjukhusvård samt på vårdpersonal om det finns misstanke om att man är smittad av covid-19.
 • Resor under påsk bör undvikas.
25 mars klockan 11.45

Till dig som är vårdnadshavare till barn/elever i  förskola, grundskola och fritidshem 

Inför en eventuell skolstängning på grund av corona måste vi nu säkerställa att kommunikation och undervisning kan bedrivas digitalt via Infomentor och Google Classroom. Alla elever har tillgång till digitala verktyg för att kunna jobba hemifrån.

Du som vårdnadshavare ansvarar för:

 • Att du har en inloggning till lärplattformen Infomentor.
 • Att du frånvaroanmäler vid sjukdom via Infomentor, varje dag.
 • Att du tidsregistrerar ditt barn via Infomentor (gäller förskola och fritidshem)
 • Att du tillsammans med oss tar ansvar för undervisning som kan komma att bedrivas i hemmet.

Behöver du skaffa inlogg?

För att få din inloggning till Infomentor eller vid frågor om hur du ska göra så hör du av dig till:

Skoladministratör

Ann-Catrin Widerström
Telefon: 0563-54 12 63
E-post: ann-catrine.widerstrom@munkfors.se

Utvecklingsledare

Linda Andersson Falk
Telefon: 0563-54 11 03
E-post: linda.anderssonfalk@munkfors.se

För att komma igång med Infomentor hittar du frågor och svar InfoMentors webbsida, infomentor.se. Här finns även information på andra språk.

24 mars klockan 16.00

Nya regler för restauranger och krogar 

Folkhälsomyndigheten föreskriver nu, med stöd av smittskyddsförordningen, att restauranger, barer och caféer i hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.

Besökare ska äta och dricka sittandes vid bord. Personal bär ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge som det inte leder till trängsel eller köer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m. 

24 mars klockan 10.30

Tillsammans måste vi ta ansvar i krisen

Vi deltar i dagliga samverkansmöten för att ta tempen på hur situationen kring coronaviruset utvecklar sig. Alla möten, oavsett om de sker på nationell, regional eller lokal nivå, har en sak gemensamt: alla aktörer betonar vikten av att vi alla måste ta ansvar för att bromsa takten av spridningen av covid-19 i samhället. Detta för att avlasta sjukvården och skydda de mest sårbara från att smittas.

För att hejda smittspridningen är det helt avgörande att vi alla gemensamt tar ansvar och bidrar på det sätt man kan. Varje insats spelar roll. Börja med dessa enkla åtgärder:

 • Är du frisk ska du gå till jobbet – du behövs. Friska medarbetare, barn och elever ska vara i skolan eller på arbetet.
 • Har du symtom som snuva, hosta, feber och allmän sjukdomskänsla ska du stanna hemma, även vid lindriga symtom. Stanna hemma minst två dygn efter att du blivit frisk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, minst 20 sekunder.
 • Håll dig uppdaterad om myndigheternas rekommendationer. På munkfors.se och Folkhälsomyndighetens webbplats finns mycket information som uppdateras efter hand.
 • Tänk källkritiskt! Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.
23 mars klockan 15.00
20 mars klockan 15.00

Munkfors kommun har under dagen deltagit i  en pressträff som arrangeras av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Aktuell lägesbild som presenterades:

 • Vi har en samhällsspridning i allt fler delar av Sverige
 • Störst samhällsspridning i storstadsregionerna särskilt i Stockholm
 • De flesta får en mild sjukdom med trycket på hälso- och sjukvården ökar och kommer att bli högt
 • Målsättningen med alla åtgärder är att begränsa smittspridningens hastighet för att skydda de sårbara och skapa utrymme i vården.
20 mars klockan 13.00

Alla elever/barn ska frånvaroanmälas i Infomentor vid sjukdom - varje dag

För att vårdnadshavare ska kunna ta dela av snabb information från skola och förskola så är det viktigt att alla har sin inloggning till lärplattformen Infomentor.

Det är även viktigt att du som vårdnadshavare till barn som går på förskola lägger in barnens tider i Infomentor. Detta för att vi snabbt ska kunna ställa om våra verksamheter om detta skulle bli nödvändigt.

Behöver du skaffa inlogg?

Skoladministratör

Ann-Catrin Widerström
Telefon: 0563-54 12 63
E-post: ann-catrine.widerstrom@munkfors.se

Utvecklingsledare

Linda Andersson Falk
Telefon: 0563-54 11 03
E-post: linda.anderssonfalk@munkfors.se

För att komma igång med Infomentor hittar du frågor och svar InfoMentors webbsida, infomentor.se. Här finns även information på andra språk.

19 mars klockan 15.00

Bedragare utnyttjar corona för att lura äldre

Polisen har sett ett flertal anmälningar om bedrägerier och bedrägeriförsök de senaste dagarna. Bedragarna använder sig av flera olika upplägg men med det gemensamt att de alla använder coronaviruset och smittspridningen som anledning till försöken.

Tänk på:

 • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av någon myndighet eller organisation. Man ska aldrig logga in via BankID eller bankdosa om man blir uppringd och ombedd att göra det.
 • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla.
 • Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
 • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombudet bara kan hämta och leverera till din dörr.
18 mars klockan 15.15

Folkhälsomyndigheten uppmanar alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter med andra människor så långt som möjligt under en tid framöver. Det gäller även om man känner sig frisk. Vi från kommunens sida förstår att det är ett tufft besked att få, därför vill vi försöka bidra så gott vi kan för att underlätta vardagen i corona-tider.

Nu söker vi föreningar som kan tänka sig att hjälpa till med inköp och utkörning av matvaror till våra äldre. Hör gärna av dig till Malin Lind, förenings- och folkhälsostrateg, 0563-54 10 49.

18 mars klockan 12.00
 • Personer över 70 år uppmanas nu att begränsa sina nära kontakter med andra så långt som möjligt de kommande veckorna. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar som kan uppstå i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.
 • Folkhälsomyndigheten tagit fram information på flera olika språk om hur du kan skydda dig och andra.
 • 13.00 deltar Medicinsk Ansvarig sjuksköterska i ett regionalt samverkansmöte för norra distriktet. Här diskuteras samarbetet mellan regionen och kommunerna och hur vi alla kan hjälpas åt. Mötena hålls dagligen. Besöker du Torsby sjukhus så kommer du först till en samverkansmottagning (triagetält). Härifrån lotsas du till rätt instans.
 • 14.00 idag deltar kommunens ledningsgrupp  i en pressträff som hålls av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Myndigheterna ger samlad information om läget när det gäller covid-19, och svarar på frågor.
 • 16.00 har delar av kommunens ledningsgrupp en avstämning med säkerhetsavdelningen på Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Här får vi möjlighet att diskutera eventuella frågor som kommunen har.
17 mars klockan 16.40

Hagfors kommun har idag beslutat att från och med den 19 mars införa distansundervisning för alla gymnasieelever och elever på vuxenutbildningen vid Älvstrandsgymnasiet. Under onsdagen 18 mars får eleverna bedriva självstudier och från och med torsdag 19 mars övergår man till distansundervisning. Beslutet gäller tillsvidare och är taget utifrån den rekommendation som regeringen har gett Sveriges alla gymnasieskolor för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Inte något extra lov

- Detta är inte något extra lov. Utan våra elever på gymnasiet och på vuxenutbildning ska vara hemma och plugga utifrån de uppgifter lärarna har gett dem. Under onsdag har elever självstudier för att sedan påbörja distansstudier på torsdag enligt gällande schema. Under onsdag kommer lärare att förbereda distansundervisningen och upplägg av densamma, säger skolchef Jenny Dahlin.

Följande gäller i Hagfors

 • Elever har obligatorisk närvaro utifrån den undervisningsform som genomförs.
 • Elever som har apl går på den som planerat. Om arbetsplatsen inte tar emot studerande ska eleven kontakta mentor för att se på upplägg för distansundervisning.
 • Alla kursmoment är inte möjliga att genomföra på distans och lärarna kommer därför att behöva planera så att praktiska moment genomförs vid senare tillfälle.
 • Den som får problem med sin dator eller behöver hjälp och stöd för att komma igång med sina distansstudier är naturligtvis välkommen till skolan för att få hjälp. Man kontaktar då sin mentor eller rektor som informerar om vem de ska söka upp på skolan.
 • Utifrån dagens direktiv vet vi inte hur länge undervisningen kommer att bedrivas via distans.
 • Elever och vårdnadshavare måste hålla sig uppdaterade via Hagfors kommuns hemsida.

Beslutet om distansundervisning i Hagfors har sin grund i att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisningen i gymnasieskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler, utan genom fjärr- eller distansundervisning. Motsvarande rekommendation gäller också lärosäten, yrkeshögskolan och komvux.

17 mars klockan 15.30

Vi intervjuas i P4-Värmland

I eftermiddag medverkar Munkfors kommun i ett inslag i P4 Värmland gällande det beslut som kommunens ledningsgrupp tog 13 mars om att upphäva besöksförbudet som nu är ersatt med restriktiva besök. Restriktiva besök innebär inte att vem som helst får komma in på våra boenden. Besökare få bara komma in om man är frisk och inte har några som helst symptom på övre luftvägsinfektion såsom hosta, snuva, ont i halsen eller allmän sjukdomskänsla.

Här är det viktigt att man som besökare och medarbetare tar ett gemensamt ansvar för att skydda våra vårdtagare. I samband med de dagliga avstämningarna som görs inom verksamheten för omsorg och stöd har det ännu inte framkommit några synpunkter till ledningen om att kommunens rutiner och riktlinjer gällande restriktiva besök inte följs korrekt. Läget förändras snabbt och vi tar dagligen nya beslut. Vi följer besöksfrekvensen på våra boenden dagligen och får vi några som helst indikationer på att reglerna för restriktiva besök inte följs så kommer vi att införa besöksförbud igen.

17 mars klockan 14.30

Information om Svenska för invandrare (SFI)

Med anledning av corona och de rekommendationer som Regeringen och Folkhälsomyndigheten har gett under dagen kommer SFI-undervisningen på Geijersskolan att bedrivas via hemstudier tills annat meddelas.

Vidare information ges av Geijersskolan via deras webbsida, geijerskolan.se.

Telefon: 0552-302 50.

17 mars klockan 11.00

Gymnasieskolor och högskolor rekommenderas hålla stängt

Från och med imorgon 18 mars kommer alla Sveriges gymnasieskolor, högskolor och universitet att uppmanas att övergå till distansundervisning. Det berättade statsminister Stefan Löfven under dagens presskonferens. Regeringen håller samtidigt öppet för att stänga landets förskolor och grundskolor längre fram, och utreder nu hur det kan gå till. I nuläget gäller tidigare rekommendationer: är du frisk så kan du gå till skola/jobb precis som vanligt. Men vid minsta symtom, även lindriga, på luftvägsinfektion såsom ont i halsen, snuva, hosta eller feber och sjukdomskänsla så ska du stanna hemma.

Munkfors kommun bedriver ingen gymnasieutbildning, förutom språkintroduktion. Kommunen köper utbildningsplatser av andra kommuner och friskolor. Hagfors kommun meddelar att kommunens stabsgrupp har möte i eftermiddag 15.00. Då kommer ett formellt beslut att tas om gymnasiet kommer att stängas. Karlstads kommun avser att följa regeringens rekommendationer och kommer att bedriva undervisningen på distans redan från imorgon, 18 mars.

16 mars klockan 12.00

Gå till jobbet eller skolan om du är frisk, stanna hemma om du är sjuk

Alla har ett viktigt egenansvar för att skydda de mest sårbara i samhället. Är du frisk så kan du gå till skola/jobb precis som vanligt. Men vid minsta symtom, även lindriga, på luftvägsinfektion såsom ont i halsen, snuva, hosta eller feber och sjukdomskänsla så ska du stanna hemma.

Vad gör vi i Munkfors kommun?

Munkfors kommuns ledningsgrupp sitter dagligen i interna möten gällande utvecklingen av coronaviruset. Vi är ständigt på tå och omvärldsbevakar för att du som invånare ska få den senaste informationen. Nya direktiv kommer varje dag, det som gäller idag kanske inte gäller imorgon. Därför är det extra viktigt att du håller dig uppdaterad om läget. Vår Medicinskt Ansvariga sjuksköterska sitter dagligen i samverkansmöten med Region Värmland gällande direktiv och förhållningssätt.

15 mars klockan 13.00

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder Utrikesdepartementet (UD) från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Mer information om reserestriktioner hittar du på utrikesdepartementets webb. 

13 mars klockan 15.00

Inga coronafall i Munkfors kommun - provsvaren negativa

Provsvaren har kommit och de bekräftar att personerna som har testas för corona inte är smittade av viruset.

Besöksförbud hävs - restriktiva med besök

Besöksförbudet på våra särskilda boenden och LSS-boenden hävs. Däremot väljer vi att vara restriktiva med besök. Genom att undvika onödiga besök skyddar vi tillsammans våra vårdtagare.

Folkhälsomyndigheten avråder att alla med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta. Uppmaningen gäller både arbetslivet och privatlivet.

Provtagning

Vi har också fått information från Region Värmland om att smittspridningen av corona befinner sig i ett nytt skede. I den första fasen har provtagning och smittspårning funnits med som en åtgärd. Folkhälsomyndigheten har nu gett nya direktiv gällande provtagning av coronaviruset:

 • Är du lindrigt sjuk tas inget prov för corona. Däremot ska du stanna hemma från arbete/skola. Återgång till arbete/skola ska inte ske förrän 48 timmar efter att du är symtomfri. Har du allmänna frågor ska du kontakta 113 13.
 • Vid ett akut skede med kraftiga luftvägssymtom och behov av eventuell sjukhusvård tas prov för corona. Kontakt tas då i första hand med 1177.

Skydda dig själv och andra från smittspridning

Coronaviruset sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Här är en checklista om vad du själv kan göra för att undvika smitta:

 • Undvika att röra vid ansiktet och ögon samt undvika nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ om du inte har tillgång till två och varmt vatten.
 • Du kan hindra spridning av smittan genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk. På så sätt förorenar du inte dina händer med smitta.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra människor som på bussen, på ditt arbete eller där du är nära andra.

Kontakta oss

Har du frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med kommunens Medicinskt Ansvariga sjuksköterska (MAS), Malin Holm

Telefon: 0563-54 12 25

Hon finns även tillgänglig under helgen.

13 mars klockan 10.40

I nuläget får vi många frågor från allmänheten om huruvida Munkfors kommun kommer att gå ut med information om det visar sig att de misstänkta fallen har corona eller inte. Svaret är ja. Vi kommer att gå ut med information oavsett om provsvaren är positiva eller negativa.

11.00 idag deltar Munkfors kommun i en regional samverkanskonferens med anledning av covid-19. Syftet med konferensen är att säkerställa kommunikationsvägar och förtydliga sambandsplan, rapportering och samverkan.

14.00 idag bjuder Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB in till en gemensam pressträff om covid-19. Munkfors kommun kommer att delta även här.

12 mars klockan 16.20

Skyltar gällande besöksförbud finns nu uppsatta på Björkdungens demensboende, Björkbackens äldreboende, korttidsboenden och LSS-boenden. Affischer med information om basala hygienrutiner har även satts upp på alla boenden för att påminna extra mycket om hur viktigt det är att tvätta av och desinfektera arbetsytor/kontaktytor för att undvika smittspridning.

Vi vill än en gång påminna dig om att det finns flera saker som du kan göra för att undvika smittspridning.

 • Undvika att röra vid ansiktet och ögon samt undvika nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ om du inte har tillgång till två och varmt vatten.
 • Du kan hindra spridning av smittan genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk. På så sätt förorenar du inte dina händer med smitta.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att undvika att smitta andra människor som på bussen, på ditt arbete eller där du är nära andra.
12 mars klockan 13.30

Förskola, skola och äldreomsorg tillhör de verksamheter där vi i nuläget har misstänkta coronafall. Fallen består i nuläget av två familjer som har vistas i Europa. Personerna i fråga är inte på sina respektive arbetsplatser utan har satts i hemkarantän. I nuläget inväntar vi provsvar för att se om det rör sig om corona eller inte.

12 mars klockan 11.00

Coronafall utreds i Munkfors kommun  

Misstänkta coronafall har upptäckts i Munkfors. Fallen är ännu inte bekräftade. Just nu är de berörda fallen i hemkarantän. Resultat från provsvar förväntas under fredag eftermiddag.

Gå till jobbet eller skolan om du är frisk, stanna hemma om du är sjuk

 • Munkfors kommun följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer vilket betyder att det inte finns någon anledning att stanna hemma från skolan, förskolan eller arbete om du inte är sjuk.
 • Har du förkylningssymtom ska du stanna hemma.
 • Medarbetare och barn/elever i kommunens verksamheter som tillhör någon av riskgrupperna och har symptom har ombetts åka hem och stanna hemma i nuläget.

Har du frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med kommunens Medicinskt Ansvariga sjuksköterska (MAS), Malin Holm, 0563-54 12 25.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer till skola och förskola

Besöksförbud införs på våra SÄBO och LSS-boenden

Munkfors kommun har beslutat att införa besöksförbud på Björkdungens demensboende, Björkbackens äldreboende, korttidsboenden och LSS-boenden. Vi vidtar alla åtgärder vi kan för att förhindra att vi får in smittan i vår verksamhet och framför allt för att skydda våra kunder/patienter. Vi vädjar till närstående att respektera beslutet och visa hänsyn till kunder/patienter och våra medarbetare.

På Trygghetsboendet bör onödiga besök undvikas med hänsyn till de boende.