Logotyp

Fira in det nya året på ett säkert sätt

Publicering: 2018-12-27

Allt fler väljer bort fyrverkerier på nyårsafton, men för många är det fortfarande en tradition att antingen beskåda eller själv tända raketer och fyrverkerier på nyårsafton.

Munkfors kommun och räddningstjänsten Karlstadsregionen hoppas att du väljer att fira in det nya året utan fyrverkerier. Detta för att alla, såväl människor som djur, får uppleva ett festligt nyår.

Följ de lokala ordningsföreskrifterna
Varje kommun har egna regler för hur fyrverkerier får användas. I Munkfors kommun behöver du ha tillstånd av polisen för få att använda pyrotekniska varor inom detaljplanelagt område. Tillstånd behövs inte för att använda pyrotekniska varor i mindre omfattning på påskafton, nyårsafton och valborgsmässoafton.

Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 100 meter från gruppboendet på Tallåsvägen 6, servicehusen på Tallåsvägen 8 och 10, gruppboendena på Gustav Janssons väg 8, 10, 11 och 13 samt gruppboendet på Sunnevägen 64.

Om du ändå vill skjuta raketer och fyrverkerier på nyårsafton så kan du göra det mellan 23.30 – 01.00 på grusplanen vid Forsnässkolan.

Lokala ordningsföreskrifter (pdf, 86 kB)

Läs mer om tillstånd från polisen

Var rädd om dig- och andra
Det finns alltid risker med fyrverkerier. Här får du 10 tips för ett säkrare fyrverkeri.

  1. Kontrollera pjäsen så att den är hel
  2. Var nykter
  3. Läs bruksanvisningen
  4. Håll inte pjäsen i handen när du tänder
  5. Luta dig inte över
  6. Håll ordentligt avstånd
  7. Vänta med att gå fram
  8. Visa hänsyn