Logotyp

Kläder och andra textilier

Publicering: 2019-03-12

I Sverige köper vi i snitt 15 kilo kläder och andra textilier per person och år; 4 kilo lägger vi i garderoben, 3 kilo lämnas till second hand och 8 kilo hamnar i soporna. Resultatet blir ett växande berg av textilier som går till förbränning och stora konsekvenser för miljön. Vi behöver fråga oss om vi verkligen behöver alla kläder vi köper och hur vi bäst tar hand om dom när vi tröttnat.

Produktionen av kläder gör av med stora mängder kemikalier, vatten och energi för att framställa, färga, tillverka och transportera kläder. Bomull från en t-shirt kan ha odlats i Indien, tyget stickats i Pakistan, färgats i Bangladesh och sytts upp i Turkiet innan den hamnat i butik i Sverige. Produktionen av kläder medför negativ klimatpåverkan men också lokala miljöproblem i form av föroreningar, vattenbrist och dåliga arbetsförhållanden där kläderna produceras.

I viss mån går det att återvinna tyger, och det har ökat de senaste åren, men mest handlar det om att göra stoppning och trasor av det.
Vi har sammanställt några tips för att bli en mer miljösmart klädköpare.

När du behöver nya kläder

  1. Handla second hand. Kläder som redan lämnat ursprungsbutiken gör ingen ytterligare skada på vår miljö. Nyproducerade kläder är de värsta bovarna.
  2. Konsumera smart. Fråga dig själv om det verkligen är ett klädesplagg du behöver och vill ha. Om det är det kan det vara värt att kolla på plaggets kvalitet. Kommer du kunna ha det länge eller kommer det gå sönder eller tappa formen efter ett par gångers användande?
  3. Konsumera rättvist och eko. Det finns en djungel av olika märkningar och certifieringar. Om det är möjligt, välj kläder där producenten tagit hänsyn till miljön och gett arbetarna goda villkor.

Använd kläderna varsamt!

Den största miljöpåverkan uppkommer vid produktionen men även användandet och återvinningen påverkar miljön negativt. När vi använder kläderna behöver vi tvätta dem med jämna mellanrum, något som påverkar miljön. När kläderna lämnas som avfall påverkar de miljön via förbränning eller andra återvinningsprocesser.
En bra sak du kan göra för miljön är att inte tvätta dina kläder i onödan. Ibland kanske det räcker med att hänga ut kläderna på vädring?

Lämna kläder på återvinningscentralen

Att tillverka nya textilier är krävande för miljön då tillverkningen kräver stora mängder vatten och många olika kemikalier.
Genom att istället ta vara på gamla textiler och återbruka eller återvinna dessa sparar vi mycket på miljön.
Munkfors kommun har därför i samarbete med Human Bridge placerat behållare på Änghedens återvinningscentral för att samla in textilier.

Det är inte bara kläder du kan lämna i dessa behållare, även väskor, skärp, skor, gardiner, gosedjur med mera är välkommet. Extra viktigt att textilerna som lämnas är torra om de ska kunna återanvändas. Textilier som inte är i skick för återanvändning kommer istället gå till återvinning.

Kläder du inte längre vill ha

  1. Släng inte kläderna! Har du tröttnat eller har ett hål uppstått? Laga eller gör om!
  2. Ordna klädbytardagar. Kanske är ni ett gäng som vill förnya garderoben samtidigt som ni har en drös kläder ni inte längre vill ha? Byt med varandra! Ni kan också anordna en klädbytardag för din förening eller kommun. Skänk det som blir över till välgörenhet.
  3. Lämna till second hand eller välgörenhet. Det du inte vill ha kan någon annan uppskatta och få nytta av.
  4. Återvinn. Om plagget inte längre går att använda och är lagat till sin bristningsgräns, kolla om det finns någon återvinning för textilier där du bor.
  5. Lägg det i soporna. Då går det till förbränning och kan göra nytta som fjärrvärme och el.

Dokument och länkar

Länkar till andra webbplatser