Logotyp

Minska matsvinnet

Publicering: 2019-03-12

Bara i Munkfors blir det 94 ton matsvinn per år – det innebär att vi i snitt slänger var fjärde påse mat vi bär hem från affären! Det håller inte, vi kan göra bättre!
För att hjälpa er har vi tagit fram lite fakta och tips på vägen.

Varför slänger vi mat?

Få av oss vill egentligen slänga mat. Många gånger är det dålig planering, ont om tid och billig mat som gör att vi ändå kastar egentligen fullt ätbar mat.
Det kan till exempel vara sylten som har gömt sig längst in i kylskåpet och börjat mögla, matresterna som du hade tänkt ta som matlåda men inte kände dig så sugen på eller det där storpacket som var så billigt men aldrig gick åt.

Ibland handlar det om felinformation. Många vet inte att ”bäst-före-datumet” bara är en hänvisning till när maten smakar bäst, den betyder inte att maten är oätlig därefter. Märkningen ”sista förbrukningsdag” innebär att maten kan vara otjänlig därefter. Med betoning på kan. Det bästa är att alltid titta, lukta och smaka för att bedöma om den går att äta.

Annat som kan få oss att kasta mat kan vara att vi inte använder alla delar av råvaran, att vi inte tar hand om resterna eller att vi inte tömmer förpackningarna ordentligt.

Vilken mat är det vi slänger?

De livsmedel vi slänger mest av är färska grönsaker och frukt. Men vi slänger även mycket bröd och mejerier i onödan.
Animaliska produkter som ägg, kött och fisk slänger vi däremot inte lika ofta.

Nästan hälften av vårt totala matsvinn, 26 kilo, hamnar inte i soppåsen. Det hamnar istället i avloppet. Kaffe och te är de stora värstingarna här eftersom att vi häller ner upp till var tredje kopp kaffe i avloppet!

Vad spelar det för roll?

Matsvinnet kostar oss i snitt 1 500 kronor per person och år. Pengarna är dock inte den viktigaste anledningen till att minska matsvinnet – det är miljön.
Innan maten hamnar på våra tallrikar har den hunnit göra stora avtryck på miljön. Maten står för en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan eftersom framställningen av vår mat kräver stora mängder åkermark, energi, vatten och olja samt kemikalier. Dessutom produceras nästan hälften av vår mat utomlands och behöver transporteras hit. Totalt innebär det stora belastningar på vårt jordklot och extra onödigt blir det ju när maten slängs.

För att få tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn rekommenderar vi att du besöker livsmedelsverkets webbsida, livsmedelsverket.se.