Praktiken gav Linn viktiga erfarenheter för framtiden

Linn Thorén från Munkfors går andra året på ekonomiprogrammet vid Thoren Business School i Karlstad. Nu har hon lämnat skolbänken en stund för att göra sin praktik på näringslivsenheten i sin hemkommun.

– För oss är det självklart att ta emot unga människor som studerar. Det berikar vår verksamhet lika mycket som det ska berika den som praktiserar hos oss. För många kan det också leda till sommarjobb, säger Birgitta Svensson, turism- och näringslivschef i Munkfors kommun.

Känna på arbetslivet
Linn har under sin praktik fått arbeta brett med näringsliv, turism och kultur. Hon har jobbat med administration och försäljning samtidigt som hon har varit med på konferenser, träffar och företagsbesök.
– Det har varit jättekul att få testa på det riktiga arbetslivet, utanför skolan. Alla erfarenheter är bra att ha med sig i framtiden, säger Linn.

Linn driver också ett UF-företag på sin skola tillsammans med tre andra tjejer.
– Det märks väldigt väl när vi har praktikanter som genom UF har fått möjlighet att prova på det här med entreprenörskap. De lär sig oerhört mycket om hur man driver företag vilket stärker deras ansvarskänsla och engagemang, säger Birgitta.

Samarbete är nyckeln till framgång
Arbetsgivare som öppnar upp och välkomnar praktikanter i sin vardag bidrar till framtidens kompetensförsörjning. I Munkfors finns ett starkt samarbete mellan skola och näringsliv vilket gör att elever får ta del av vilka karriärmöjligheter som finns på orten. Lokala företag är också mycket hjälpsamma med att ordna prao-platser där elever får prova på arbetslivet. 

Att hitta rätt
Linda Andersson Falk arbetar som studie- och yrkesvägledare i Munkfors. I sin roll ska hon underlätta för elever att hitta sin väg till en framtida karriär.
– Gymnasievalet är ett mycket stort val för elever i grundskolan och det är inte lätt att veta vad man ska välja vid 16 års ålder. Jag blir därför en kompass som ska hjälpa elever att hitta rätt i djungeln av utbildningar, säger Linda.

Tack vare Lindas hjälp blev valet till gymnasiet lite lättare för Linn.
– Jag stod och valde mellan två olika program, naturvetenskap eller ekonomi. Efter mina vägledningssamtal Linda beslutade jag mig för att satsa på ekonomiprogrammet som jag kände att jag kunde ha mest nytta av i många jobb efter gymnasiet, säger Linn.

Publicering: 2018-10-31 | Ändrat: 2018-10-31
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se