Vid en separation eller skilsmässa kan det ibland vara svårt att komma överens i frågor som gäller vårdnad, boende och umgänge. Men socialtjänsten kan ge råd och stöd för att hjälpa er komma överens.
Om ni inte är överens
För att ni ska kunna samarbeta kring barnet och hitta bra lösningar för barnet, som ni båda kan acceptera, kan ni komma till socialtjänsten på samarbetssamtal. En medarbetare på socialtjänsten leder samtalet och ni måste båda vara villiga att delta.
Ni kan också vända er till Värmlands tingsrätt. Tingsrätten begär då att socialtjänsten gör en utredning för att bestämma vårdnad, boende och umgänge. Syftet med utredningen är att ta reda på vad som är bäst för barnet.
Utredningen
Utredningen inleds med att föräldrarna får komma på ett möte på socialtjänsten för att gå igenom hur utredningen går till. Därefter träffas handläggare och föräldrarna var och en för sig/tillsammans och handläggare gör även hembesök när barnet är hemma. I vissa fall pratar handläggare även med barnet.
Handläggare pratar också med personer som kommer i kontakt med barnet via sitt arbete, exempelvis personal på förskola eller skola, och eventuellt nya partners. I samband med utredningen kan socialtjänsten också plocka ut registerutdrag från Polismyndigheten.
Utredningen sker för att handläggaren ska kunna bedöma bland annat:
- er förmåga att se vad barnet behöver efter skilsmässan eller separationen.
- föräldrarnas förmåga att uppmuntra och tillåta att barnet har kontakt med den andra föräldern.
- er känslomässiga kontakt med barnet och er förmåga att förstå vad barnet känner och behöver.
- föräldrarnas förmåga att ge barnet skydd såväl som fysisk och psykisk omvårdnad.
Handläggaren ser också till vad barnet behöver i form av stabilitet, skolgång och utbildning samt vad barnet själv vill.
När utredningen är klar
Föräldrarna får läsa utredningen och har möjlighet att lämna synpunkter på utredningen innan den skickas till Tingsrätten. All information som du berättar för utredaren har den andra föräldern rätt att ta del av. Barnet har rätt att uttrycka sin åsikt men har ingen skyldighet att välja mellan föräldrarna.
Tingsrätten beslutar sedan hur vårdnaden ska fördelas, vart barnet ska bo eller hur umgänge ska ske.
Om ni är överens
Om ni som föräldrar är överens om vem som ska ha vårdnaden om barnet, var barnet ska bo och hur umgänget med den andra föräldern ska se ut kan ni skriva det i ett avtal. Det är socialtjänsten som godkänner avtalet och ni ansöker hos socialtjänsten om att få komma och skriva avtal.
För dig som är barn
Hur det känns när dina föräldrar ska skiljas eller separera är olika. Du kan känna både oro, ilska, lättnad eller sorg. Om du behöver eller vill prata med någon kan du kontakta socialtjänsten via vårt kontaktcenter. Du kan också kontakta elevhälsan.
Familjerådgivning
Munkfors kommuns familjerådgivning erbjuder hjälp och stöd till er som par eller familj. Ni kan få hjälp om ni vill få det bättre i er relation eller om ni vill ha hjälp med att avsluta relationen.
Dokument och länkar
Länkar till munkfors.se
Länkar till andra webbplatser
Kontakt
Socialsekreterare och handläggare
Du når ansvarig socialsekreterare eller handläggare via kontaktcenter. De har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag.
Telefon: 0563-54 10 00
Elevhälsan
Du når elevhälsan via telefonnumren på webbsidan Elevhälsan eller via kontaktcenter.
Telefon: 0563-54 10 00
Familjerådgivning
Du når familjerådgivningen via telefonnumren på webbsidan Familjerådgivning eller via kontaktcenter.
Telefon: 0563-54 10 00