Hoppa till huvudinnehåll

Adoption

Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget och barnet får samma rättigheter som om det varit ditt biologiska barn.

En adoption utgår alltid från vad som är bäst för barnet. För att kunna adoptera ett barn måste du få ett medgivande från socialtjänsten och du måste gå en föräldrautbildning. Du måste också vara minst 18 år. Du kan ansöka som gift, registrerad partner, sammanboende tillsammans med din partner eller ansöka som ensamstående.

Funderar du på att adoptera?

Informationssamtal och utbildning

Det första du ska göra om du funderar på att adoptera är att kontakta socialtjänsten för ett första informationssamtal. Sedan måste du gå en utbildning för att få kunskap om adopterade barn och barns behov.

Ansökan, utredning och beslut

När du har gått utbildningen ska du skicka in din ansökan till socialtjänsten. Ansökan ska bland annat innehålla följande underlag:

  • Läkarintyg
  • Hälsodeklaration
  • Kursintyg för kursen Föräldrautbildning inför adoption
  • Arbetsintyg med inkomstuppgift
  • Personbevis från Skatteverket
  • Uppgifter från Försäkringskassan om eventuella sjukskrivningsperioder, sjukersättning med mera för de senaste 10 åren.

När du skickat in alla handlingar startas en utredning för att ta reda på om du eller ni är lämpliga som adoptivföräldrar. Utredningen fokuserar bland annat på dina personliga egenskaper, sociala förhållanden, nätverk och hälsa. Under utredningens gång kommer socialtjänstens handläggare att träffa dig eller er för intervjuer. Socialtjänsten kommer även göra hembesök och träffa ert närmaste nätverk.

När utredningen är klar får du läsa igenom den innan den lämnas vidare till Utskottet för lärande och omsorg för beslut.

Adoption av styvbarn

Om du vill adoptera en närståendes barn, exempelvis din sambos barn eller en släktings barn, ska du vända dig till Värmlands Tingsrätt. Tingsrätten kan sedan ge socialtjänsten i uppdrag att utreda din ansökan om adoption.

Råd och stöd till dig som adopterat ett barn eller är adopterad

Om du har adopterat ett barn eller om du själv är adopterad och har behov av råd och stöd är du välkommen att ta kontakt med socialtjänsten.

Dokument och länkar

Länkar till andra webbplatser

Kontakt

Socialsekreterare

Du når ansvarig socialsekreterare via kontaktcenter. Socialsekreterarna har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag.
Telefon: 0563-54 10 00

Publicering: 2020-03-09 | Ändrat: 2020-09-24
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se