Hoppa till huvudinnehåll

Kontaktperson vid social problematik

Du kan få en kontaktperson om du behöver någon vuxen att prata med på grund av social problematik. Kontaktpersonen är som en ”vuxen-kompis” och ni träffas regelbundet och går på bio, idrottsevenemang, eller liknande aktiviteter tillsammans.

Kontaktperson är ett viktigt samt uppskattat stöd till barn och ungdomar med social problematik. Kontaktpersonen och barnet eller ungdomen träffas flera gånger i veckan. Träffarna sker dock oftast under en kortare tidsbestämd period. Ungdomar frågar ofta efter en person att prata med och som de kan göra aktiviteter med. Innehållet i träffarna beror på barnets eller ungdomens behov. Men en träff kan till exempel innebära att bara sitta och prata, prova på en idrott eller gå på bio.

Behöver du en kontaktperson vid social problematik?

För att ansöka om en kontaktperson ringer du socialtjänsten via kommunens kontaktcenter.
En socialsekreterare genomför därefter en utredning och beslutar i ärendet. Det är socialtjänstlag (2001:453) som kan ge rätt till kontaktperson för person med social problematik.

Vill du bli kontaktperson?

För att vara kontaktperson behövs ingen särskild utbildning. Det viktiga är att du har en stabil livssituation samt har tid, plats och vilja för att engagera dig i en annan person. Socialsekreterare gör en utredning av din situation om du vill bli kontaktperson. I utredningen ingår hembesök och kontroll i olika register. Socialtjänsten genomför utredningen för att bedöma om du passar för uppdraget och motsvarar de krav som socialtjänsten ställer på en kontaktperson.

Vanligtvis pågår uppdraget som kontaktperson i ett eller två år. Om du är intresserad av att bli kontaktperson för ett eller flera barn ber vi dig kontakta socialtjänsten via kommunens kontaktcenter för att boka ett möte med en socialsekreterare.

Dokument och länkar

Länkar till andra webbplatser

Kontakt

Socialsekreterare

Du når ansvarig socialsekreterare eller handläggare via kontaktcenter. De har telefontid 09:00-10:00 måndag till fredag.
Telefon: 0563-54 10 00

Publicering: 2020-03-06 | Ändrat: 2020-09-24
Sidansvarig: Helena Olsson | helena.olsson@munkfors.se