Hoppa till huvudinnehåll

Nu tänder vi upp belysningen

Gatubelysningen i Munkfors kommun ska tändas upp igen. Förslaget klubbades igenom i samband med gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen.

1 maj släckte Munkfors kommun gatubelysningen för säsongen, något som fick invånarna att reagera.

– Invånare har hört av sig till kommunen gällande släckningen. Mörkret har skapat en oro och en känsla av otrygghet i vår kommun, så vill vi absolut inte att man ska uppleva Munkfors. Vi har tagit till oss kritiken som också har varit befogad, säger Mathias Lindquist, kommunalråd (S).

Kommunen tänder upp

I normala fall skulle gatubelysningen inte tändas upp igen förrän 31 augusti. I samband med gårdagens sammanträde i kommunstyrelsen föreslog Socialdemokraterna att de belysningspunkter som är släckta idag mellan 1 maj-31 augusti ska tändas upp igen för att lysa vardagar (söndag-torsdag) fram till 23.30 och helger (fredag-lördag) till 03.00. Från och med fredag 17 maj kommer de nya sommartiderna att gälla.

– Vi har gjort en omvärldsbevakning och tittat på hur det ser ut i våra grannkommuner gällande sommarbelysning. Nu väljer vi att ändra våra rutiner genom att tända upp under sommaren, något som har skett i politisk samstämmighet, säger Mathias.

Ny strategi för gatubelysning ska tas fram

Kommunstyrelsen gav även verksamheten Service i uppdrag att utreda hur mycket det skulle kosta att byta ut de belysningspunkter som idag är släckta till ny LED-belysning. Verksamheten ska också återkomma till kommunstyrelsen med en strategisk långsiktig plan kring belysningen i kommunen med trygghet, kostnad och miljöperspektiv i fokus.

Publicering: 2019-05-14 | Ändrat: 2019-05-14
Sidansvarig: Nathalie Andersson | nathalie.andersson@munkfors.se